Νέα

Το TV5 Monde μας πάει Κάνες

Το σπουδαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου έρχεται στις οθόνες μας.

 Ava / Αβα (Lea Mysius, 2017)
Ava / Αβα (Lea Mysius, 2017)

Ο Μάιος είναι ο μήνας του κορυφαίου κινηματογραφικού φεστιβάλ, του Φεστιβάλ των Κανών. Όλοι όμως εμείς που δεν έχουμε την τύχη να παρακολουθήσουμε από κοντά την «παρέλαση» των κινηματογραφικών αστέρων μπορούμε να συντονιστούμε τόσο στο Αθηνόραμα με τις ανταποκρίσεις του απεσταλμένου μας Χρήστου Μήτση όσο και στο TV5Monde. Από τις 3 Μαΐου και για όλη τη διάρκεια του μηνα, το γαλλόφωνο κανάλι πρόκειται να παρουσιάσει αποκλειστικές συνεντεύξεις απευθείας από την κρουαζέτ, υποψήφιες και βραβευμένες ταινίες από το φεστιβάλ των Κανών καθώς και πορτραίτα μεγάλων ονομάτων του κινηματογράφου.

Πρόγραμμα

My Little Princess (Eva Ionesco, 2010)
Με τους: Isabelle Huppert, Anamaria Vartolomei, Georgetta Leahu. Η Χάνα, ιδιότροπη φωτογράφος και φευγαλέα μητέρα, ζητάει από την κόρη της Βιολέτα να γίνει το μοντέλο της. Από τη μια μέρα στην άλλη, το απλό παιδί που αποζητούσε τη μητρική αγάπη, μετατρέπεται στη μούσα του παριζιάνικου μοντέρνου χώρου. Καθώς όμως η μητέρα ωθεί την κόρη της να πάρει πόζες όλο και πιο επιδεικτικές, η ένταση ανεβαίνει... Υποψήφια Εβδομάδας Κριτικής (Φεστιβάλ Καννών, 2011), Υποψήφια για Σεζάρ (Γαλλία, 2012).

Πέμπτη 3/5, 22 :00
Υπότιτλοι : Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ισπανικά.

Je suis un Soldat/ Είμαι ένας Στρατιώτης (Laurent Lariviere, 2015)
Με τους: Louise Bourgoin, Jean-Hugues Anglade. Ένα καυστικό κοινωνικό δράμα, για τις ενδοοικογενειακές σχέσεις και τα γρανάζια του εγκλήματος. Η Σαντρίν, 30 ετών, χωρίς εισόδημα, επιστρέφει στο σπίτι της μητέρας της. Ο θείος της Ενρί, της προτείνει να εργαστεί στο κυνοτροφείο του, το οποίο αποκαλύπτεται ως κόμβος ενός παράνομου δικτύου εμπορίας σκυλιών από τη Σλοβενία. Εκείνη καταφέρνει γρήγορα να επικρατήσει και κερδίζει τα χρήματα που χρειάζονται για την ελευθερία της. Υποψήφια στο Ένα Κάποιο Βλέμμα (Φεστιβάλ Καννών, 2015), Υποψήφια στο Διεθνές Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Namur (Βέλγιο, 2015) και στο φεστιβάλ Cinemania (Καναδάς, 2015).

Πέμπτη 10/05, 22:00
Υπότιτλοι : Ρουμανικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ισπανικά.

La France/ Η Γαλλία (Serge Bozon, 2006)
Με τους: Sylvie Testud, Pascal Greggory, Guillaume Depardieu. Φθινόπωρο 1917. Ο πόλεμος μαίνεται για τα καλά. Πίσω στο σπίτι, η Καμίγ ζει στο ρυθμό των νέων του συζύγου της από το μέτωπο. Μία μέρα όμως, λαμβάνει ένα σύντομο γράμμα χωρισμού. Αναστατωμένη και έτοιμη για όλα, αποφασίζει να μεταμφιεστεί σε άνδρα για να πάει να τον συναντήσει. Υποψήφια στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών (Φεστιβάλ Καννών, 2007).

Κυριακή 13/05, 22:00
Υπότιτλοι : Ρουμανικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ισπανικά.

Ava/Αβα (Lea Mysius, 2017)
Σενάριο : Lea Mysius, Paul Guilhaume. Σε διακοπές με τη μητέρα της, η Άβα, 13 ετών, μαθαίνει ότι θα χάσει την όρασή της. Η μητέρα της, αποπροσανατολισμένη, τη στηρίζει όπως μπορεί. Όμως αυτή η διάγνωση ωθεί την Άβα να μπει στην εφηβεία της επειγόντως. Σύντομα γνωρίζει τον Ζουάν. Βραβείο SACD της Εβδομάδας Κριτικής (Φεστιβάλ Καννών, 2017), Υποψήφια στο φεστιβάλ BFI (Ηνωμένο Βασίλειο, 2017), υποψήφια για Σεζάρ (Γαλλία, 2018), Βραβείο Louve d'or στο φεστιβάλ νέου κινηματογράφου του Μόντρεαλ (Καναδάς, 2017).

Πέμπτη 17/05, 22:00
Υπότιτλοι : Ρουμανικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ισπανικά.

Chouf (Karim Dridi, 2016)
Chouf σημαίνει « κοίτα » στα αραβικά. Έτσι λέγονται οι τσιλιαδόροι των δικτύων ναρκωτικών της Μασσαλίας. Όταν σκοτώνεται ένας τοπικός αρχηγός, ο αδελφός του, ο Σοφιάν, έτοιμος να αντιμετωπίσει τα πάντα μέχρι να βρει τους δολοφόνους, εισχωρεί στο δίκτυο της γειτονιάς του. Εγκαταλείπει οικογένεια, σπουδές και ανέρχεται γρήγορα στην ιεραρχία. Επίσημη Υποψηφιότητα (Φεστιβάλ Καννών, 2016), Υποψήφια στο φεστιβάλ Cinemania (Καναδάς, 2016), στο Διεθνές φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου του Tubingen (Γερμανία, 2016).

Κυριακή 20/05, 22:00
Υπότιτλοι : Ρουμανικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά.

Charles Pathe και Leon Gaumont
Deux Pretendants, un Empire (Emmanuelle Nobecourt, Gaelle Royer, 2016)
1895. Οι αδελφοί Lumiere παρουσιάζουν τον κινηματογράφο. Ο δημόσιος ενθουσιασμός είναι ευρύς και άμεσος. Ξεκινάει λοιπόν έτσι μια βιομηχανική περιπέτεια για δύο έξυπνους επιχειρηματίες: τον Charles Pathe και τον Leon Gaumont. Παρόλο τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο οικονομικών αυτοκρατοριών αλλά και την αναμενόμενη αντιπαλότητα μεταξύ τους, οι δύο άνδρες σέβονται ο ένας τον άλλο και συνδέονται φιλικά.

Τρίτη 15/5, 19:40
Υπότιτλοι : Ρουμανικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ισπανικά.

Κάποτε, Ένα Πεπρωμένο: Bernard Blier
Με 180 ταινίες (« Les Tontons flingueurs », « Le president », « Les Miserables ») και μία τριανταριά θεατρικά, ο Bernard Blier έχτισε μία στέρεα θέση στο καλλιτεχνικό τοπίο. Εκφραστικό βλέμμα, στρογγυλό πρόσωπο, μπάσα φωνή, ακέραιος χαρακτήρας : αναβίωση ενός εμβληματικού ηθοποιού του γαλλικού κινηματογράφου.

Τρίτη 29/5, 19:40
Υπότιτλοι : Ρουμανικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ισπανικά.

Ο καλεσμένος : αφιέρωμα στις Κάνες
Παρουσίαση : Patrick Simonin Καθημερινά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Καννών, το TV5MONDE υποδέχεται υποψήφιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, την Πρόεδρο της Επιτροπής και πολλούς άλλους, σε απευθείας μετάδοση από την Κρουαζέτ.

Από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 19:30
Χωρίς υπότιτλους (live).

Ταξίδι στην πορεία του γαλλικού κινηματογράφου (Bertrand Tavernier, 2018)
Ο διάσημος σκηνοθέτης Bertrand Tavernier διερευνά το γαλλικό σινεμά από το 30 έως το 60. Διερευνά τον πλούτο του και συζητά με πάθος για ταινίες, κινηματογραφιστές, ηθοποιούς και συνθέτες που τον σημάδεψαν : Becker, Renoir, Melville, Carne, Gabin, Kosma, Jaubert...

Τις Πέμπτες 10, 17, 24 και 31/5,19:40
Υπότιτλοι : Ρουμανικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ισπανικά.

Το σκάνδαλο Clouzot (Pierre-Henri Gibert, 2017)
Ο Henri-Georges Clouzot ήταν ένας δεξιοτέχνης του σασπένς και κατάφερε να μετατρέψει τις ανθρώπινες νευρώσεις σε συναρπαστικό θέαμα, όπως στα « Le Salaire de la peur », « Les Diaboliques » και « Quai des orfevres ». Παρουσίαση ενός φευγαλέου ανθρώπου, εφευρετικού με ότι κι αν καταπιανόταν, καλλιτέχνη αντίθετο του συστήματος και κινηματογραφιστή με όραμα.

Κυριακή 13/5, 20:30
Υπότιτλοι : Ρουμανικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ισπανικά.

Stupefiant! Αφιέρωμα στις Κάννες
Παρουσίαση : Lea Salame. Για το 70ο Φεστιβάλ Καννών του 2017, η παραγωγή της εκπομπής είχε εισέλθει στα παρασκήνια του φεστιβάλ ακολουθώντας τις ομάδες των υποψήφιων ταινιών... Για το Φεστιβάλ του 2018, το Stupefiant! μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και αποκλειστικότητες… που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε!

Τρίτη 22/5, 19:40
Υπότιτλοι : Ρουμανικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ισπανικά.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης