Νέα

To «The Cave» έρχεται στο National Geographic

Το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «The Cave» του Φεράς Φαγιάντ που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 9/2 στις 21.50 στο National Geographic, ακολουθεί την ιστορία της Δρ. Amani Ballour προσφέροντας μια ατρόμητη ματιά στον πόλεμο της Συρίας και στους πιο απρόσμενους ήρωες του.

Για τους εγκλωβισμένους πολίτες της κατεστραμμένης λόγω του εμφυλίου πολέμου Συρίας, η ελπίδα και η ασφάλεια βρίσκονται σε ένα υπόγειο νοσοκομείο γνωστό ως «Σπηλιά». Εκεί, η παιδίατρος Amani Ballour, αλλά και οι συνάδελφοί της Samaher και Alaa έχουν κατακτήσει το δικαίωμα να εργάζονται ισότιμα δίπλα σε άνδρες γιατρούς, κάτι που θα ήταν αδιανόητο στην καταπιεστικά πατριαρχική κουλτούρα της χώρας αυτής, αντιμετωπίζοντας παράλληλα καθημερινούς βομβαρδισμούς, χρόνιες ελλείψεις προμηθειών και το μόνιμο φόβο επιθέσεων με χημικά.

«Ως Σύριος κινηματογραφιστής, έχω βάλει προσωπικό στόχο να ρίξω άπλετο φως στο λαό της Συρίας και τις φρικαλεότητες που συνεχίζουν να συμβαίνουν στη χώρα μου ακόμα και σήμερα», δήλωσε ο σκηνοθέτης Feras Fayyad. «Στην Δρ. Amani είδα να καθρεφτίζεται η ελπίδα, καθώς αντιμετώπιζε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που κυβερνούν την κοινωνία μας, ενώ παράλληλα περιέθαλπε τους ασθενείς κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες».

Το ντοκιμαντέρ έχει προκαλέσει σημαντικές συζητήσεις ανά τον κόσμο. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν σταθεί δίπλα στην Δρ. Amani μέσω της πρωτοβουλίας #StandWithDrAmani, ενώ το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί σε περίπου 100 σχολεία, βιβλιοθήκες και κοινοτικά κέντρα σε περισσότερες από 60 πόλεις.

Μετά την πρώτη του προβολή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο όπου και κέρδισε το Βραβείο Κοινού, το «The Cave» έχει προβληθεί σε πάνω από 30 φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων τα BFI Film Festival, Mill Valley Film Festival, Savannah Film Festival καθώς και του International Documentary Film Festival Amsterdam.

Οι προβολές ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2019 και η ταινία έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων και των International Documentary Association Documentary Award for Best Writing, the Cinema Eye Award for Outstanding Achievement in Production, ενώ τώρα είναι υποψήφιο για Directors Guild Award, Producers Guild Award αλλά και Motion Picture Sound Editors Golden Reel Award.

Το National Geographic είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV και Wind Vision.