Review

To feelgood «Ταξίδι της Φάλαινας» στις ακτές της Σιβηρίας

Από -

Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει, αλλά ο δεκαπεντάχρονος Λέσκα πρόκειται γρήγορα να διαπιστώσει πως η αλήθεια δεν είναι τόσο απλή όσο διατείνεται η Μαρινέλα. Ζώντας με τον τυφλό παππού του σε ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι τής Τσουκότκα, την ανατολική άκρη της Σιβηρίας με θέα την Αλάσκα, ο νεαρός φαλαινοθήρας ξοδεύει τον ελεύθερο χρόνο του χωρίς σκοπό και ενδιαφέροντα, έχοντας σαν μοναδικό παράθυρο στον έξω κόσμο το διαδίκτυο. Εκεί θα «ανακαλύψει» την Hollysweet_999, μια όμορφη κοπελίτσα που ποζάρει λάγνα σε ένα video sex chat και την οποία ο Λέσκα θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα. Από εδώ και πέρα τη θεωρεί το κορίτσι του, αντιδρά στα πειράγματα των συνομηλίκων του και αναζητά τρόπο να τη βλέπει και να της μιλάει, χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά ή να έχει ιδέα πως λειτουργεί αυτό το chat, ακόμα κι όταν οι συχνές διακοπές ρεύματος βυθίζουν την περιοχή στο σκοτάδι.

banner

Μια βόλτα με το μηχανάκι στο άδειο, αφιλόξενο τοπίο. Το τελετουργικά βίαιο κυνήγι της φάλαινας. Ένα μεθύσι μετά την τοπική γιορτή. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Φίλιπ Γιούργεφ περιγράφει λιτά, αλλά όχι στεγνά, μια καθημερινότητα που σπρώχνει τον ανήσυχο ψυχικά και σωματικά Λέσκα στην αγκαλιά μιας σέξι φαντασίωσης. Η Hollysweet_999 είναι το διαβατήριό του όχι μόνο για την ενηλικίωση, αλλά και για την απόδρασή του από μια σταματημένη στο χρόνο πραγματικότητα. Όπως, όμως, εξηγεί ένας λαθροκυνηγός στον ήρωά μας δείχνοντάς του πρώτα την Τσουκότκα και ύστερα την Αλάσκα, «εδώ η Ρωσία κι εκεί η Αμερική, εδώ Δευτέρα και εκεί Τρίτη». Το χθες και το σήμερα, όπως το κυνήγι φαλαινών και το διαδίκτυο, είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι που εκατέρωθεν του Βερίγγειου πορθμού είναι αναγκασμένοι να συνυπάρχουν. Διχασμένος ανάμεσά τους, ο Λέσκα ζητά απλά μια αφορμή και όταν βρίσκει το κορίτσι του να συνομιλεί ιδιαιτέρως με κάποιον άλλον, βγαίνει εκτός εαυτού. Η οργισμένη συμπεριφορά του ωθεί τα πράγματα στα άκρα κι έτσι αποφασίζει να φτάσει ως το Ντιτρόιτ για να συναντήσει τη Hollysweet, κλέβοντας ένα ταχύπλοο και με μόνα εφόδια λίγες κονσέρβες, ένα χάρτη κι ένα πιστόλι φωτοβολίδων. Άλλωστε σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει, έτσι δεν είναι;

Διάπυρα όνειρα και παγωμένη πραγματικότητα συνοδεύουν μια σκληρή όσο και παραμυθένια ιστορία αποχαιρετισμού τής ηλικίας τής αθωότητας. Ο Γιούργεφ μας τη διηγείται χωρίς δραματική εκζήτηση και χωρίς συναισθηματική υπερβολή. Αντίθετα, διανθίζει τη ρεαλιστική προσέγγισή του με πικάντικο, αισιόδοξο χιούμορ, αφήνει χαραμάδες για να εισβάλλουν απελευθερωτικά ονειρικές εικόνες, κλείνει το μάτι στην παιχνιδιάρικη φαντασία. Απλά, προβλέψιμα και ανθρώπινα, προσγειωμένος στις αλήθειες του καιρού μας.

Βαθμολογία:

Σκηνοθεσία: Φίλιπ Γιούργεφ. Πρωταγωνιστούν: Βλάντιμιρ Ονόκοφ, Κριστίνα Άσμους, Βλάντιμιρ Λιουμπίμτσεφ, Νικολάι Τάτατο, Άρι Γουορθάλτερ. Ρωσία, Πολωνία, Βέλγιο. 2020. Διάρκεια: 90΄. Προβολή: On demand στο e-cinema της Strada Films.

banner

Σχετικά Θέματα