Review

«The Great»: Μήπως η Ελ Φάνινγκ και ο Νίκολας Χουλτ είναι οι νέοι αυτοκράτορες της μαύρης κωμωδίας;

Η νεαρή και ονειροπόλα Κάθριν (Ελ Φάνινγκ) φτάνει στην ηλιόλουστη Ρωσία έτοιμη να γνωρίσει και να παντρευτεί την ίδια μέρα τον αυτοκράτορα Πίτερ (Νίκολας Χουλτ) και να ζήσει πλάι του έναν μεγάλο έρωτα. Το όνειρο αυτό κρατά ελάχιστα, καθώς αμέσως αποδεικνύεται πως ο Πίτερ αλλά και η ζωή στο αχανές ανάκτορο μοιάζει περισσότερο με εφιάλτη. Το γαμήλιο δώρο που της προσφέρει είναι μια αρκούδα, στην πρώτη τους νύχτα το ενδιαφέρον του μονοπωλείται από…πάπιες, ενώ η συνειδητοποίηση για το πόσο επικίνδυνος πέρα από παράξενος και αδιάφορος είναι έρχεται σαν γροθιά στο στομάχι. Όταν κάθε απόπειρα διαφυγής της αποτυγχάνει, αποφασίζει να σταθεί στα πόδια της και να αναλάβει δράση κόντρα στην πατριαρχία. «Η Ρωσία κι εγώ είμαστε παντρεμένες με τον ίδιο άντρα» λέει αγανακτισμένα η Κάθριν, και γι’ αυτό θα κάνει τα πάντα για να διεκδικήσει το καλύτερο μέλλον που πιστεύει ότι αξίζει τόσο η ίδια όσο και η νέα της πατρίδα. Ο θρόνος πρέπει να γίνει δικός της, και μάλιστα άμεσα, προτού κυοφορήσει τον διάδοχο.

Στους χρωματιστούς τίτλους αρχής της σειράς που έρχεται αποκλειστικά στην CosmoteTV το Σάββατο 16/5 λίγο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της, ένας αστερίσκος σε ενημερώνει ότι το «The Great» αφορά μια ιστορία που, ενίοτε, θα μπορούσε να είναι αληθινή. Η σειρά του Αυστραλού Τόνι ΜακΝαμάρα (υποψήφιος για Όσκαρ σεναρίου για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου) αφηγείται την ιστορία της αυτοκράτειρας της Ρωσίας, της Μεγάλης Αικατερίνης, επικεντρωμένη στην πορεία της έως την κατάκτηση του θρόνου, ωστόσο λίγα από τα τεκταινόμενα αντιστοιχούν στα πραγματικά γεγονότα. Στην πραγματικότητα η ζωή της Αικατερίνης στο ρωσικό παλάτι μετά τον γάμο της με τον Πέτρο Γ’ ήταν όντως γεμάτη δυσκολίες, όμως το «The Great» είναι κάθε άλλο παρά μια τυπική δραματική βιογραφική σειρά.

Με ένα γνώριμο από την «Ευνοούμενη» αναχρονιστικό ύφος και πολλές αναφορές και ομοιότητες με την υποψήφια για δέκα Όσκαρ ταινία (βλ. τις ξεκαρδιστικές σκηνές του χορού), ο ΜακΝαμάρα απλώνει σε δέκα επεισόδια ένα παλαιότερο θεατρικό του έργο, περιορίζει όλη τη δράση στους ατελείωτους διαδρόμους και στα αμέτρητα δωμάτια των ανακτόρων και ξαναγράφει την ιστορία «πειράζοντας» τις δυσκολίες αυτές και τυλίγοντάς τες (χωρίς όμως να τις καλύπτει) με ένα καυστικό χιούμορ που τσακίζει κόκκαλα, παραδίδοντας έτσι μια καθαρόαιμη και σύγχρονη μαύρη κωμωδία, με τους πρωταγωνιστές Ελ Φάνινγκ και Νίκολας Χουλτ στους καλύτερους ρόλους της καριέρας τους.

Η…αναρχική Κάθριν της Ελ Φάνινγκ που αρχικά παρουσιάζεται σαν αφελής πριγκίπισσα της Ντίσνεϊ, περνά άμεσα στην ενηλικίωση και μεταμορφώνεται σε αποφασισμένη γυναίκα με ισχυρή θέληση και γερό στομάχι, ικανή να υποστεί πολλά, από γροθιές μέχρι μισογυνικά σχόλια και ακραία κουτσομπολιά, ώστε να καταφέρει τον στόχο της. Με συμμάχους της στις απαραίτητες αυλικές συνομωσίες ένα δυνατό τρίο που αποτελείται από τη δυναμική και αριστοκρατικής καταγωγής υπηρέτριά της Μάριαλ (η εξαιρετική Φίμπι Φοξ σαν «αδερφάκι» της Ρέιτσελ Βάις της «Ευνοούμενης»), τον ακαδημαϊκό ιδεαλιστή Κόμη Όρλοφ, και τον Λεό, τον εραστή της-δώρο του συζύγου της, η Κάθριν βλέπει την επιβίωσή της στο παλάτι σαν προσωπικό στοίχημα για μια καλύτερη Ρωσία, δηλαδή το εξευγενισμένο κράτος που επιθυμεί να διοικεί.

Ωστόσο, τον θρόνο των εντυπώσεων τον μοιράζεται εξίσου με τον Νίκολας Χουλτ. Στο «The Great», o νεαρός και παντελώς ανίκανος αυτοκράτορας Πίτερ που δυσκολεύεται να βρει κάποιον τίτλο που να συνοδεύει το όνομά του, αναζητά σε κάθε του βήμα την επικρότηση της μητέρας του, η οποία αν και νεκρή κρατά μια…περίοπτη θέση στο παλάτι καθώς ο ίδιος αρνείται να τη θάψει-αποχωριστεί. Τα βράδια, όταν δεν μεθάει ή περνάει τον χρόνο του με γυναίκες (πλην της αυτοκράτειρας), αρέσκεται να κουρνιάζει στην αγκαλιά του τεράστιου αγάλματος του επίσης νεκρού πατέρα του. Παράλογες απαιτήσεις, βίαιες εκρήξεις, εν ψυχρώ δολοφονίες και μακάβριοι τρόποι εορτασμού και διασκέδασης υπογραμμίζουν τον επικίνδυνα διαταραγμένο ψυχικό κόσμο του μονάρχη. Ο Πίτερ έχει όλα τα φόντα να γίνει πιο μισητός και από τον Τζόφρι του «Game of Thrones», όμως η σαρδόνια πένα του ΜακΝαμάρα και η ερμηνεία-έκπληξη του Νίκολας Χουλτ τον παρουσιάζουν σαν ένα ενοχικά απολαυστικό τρολ που κερδίζει τις εντυπώσεις σε κάθε του σκηνή. «Ηuzzah!» φωνάζει ο ίδιος μετά από κάθε του «επίτευγμα» ή εξυπνάδα, «huzzah!» φωνάζουν αναγκαστικά και όλοι τριγύρω του για να γλιτώσουν τον θάνατο, «huzzah!» αναφωνούμε κι εμείς για έναν από τους πιο έξυπνα γραμμένους χαρακτήρες που είδαμε τελευταία.

Αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο «Hulu», το «The Great» έρχεται αποκλειστικά στο pop up κανάλι COSMOTE SERIES MARATHON HD, το οποίο θα προβάλει back to back και τα 10 επεισόδια της σειράς, και στο COSMOTE SERIES HD το Σάββατο 16/5 στις 22:00.