Review

Stranger Things 3: Το καλοκαίρι που άλλαξαν τα πάντα

Από -

Ξεσηκωτική μουσική, ζωηρά χρώματα, λαμπερός ήλιος, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, εφηβικοί έρωτες, καλοκαιρινές βουτιές σε πισίνες, ανέμελες βόλτες σε εμπορικά κέντρα και σινεμά και πολύ πολύ παγωτό φαίνονται να μην κολλάνε και τόσο στο σκοτεινό σύμπαν στο οποίο μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα το «Stranger Things», ειδικά μετά τη σοβαρή και αρκετά σφιχτή δεύτερη σεζόν.

Κι όμως, οι δημιουργοί και σκηνοθέτες πολλών επεισοδίων της σειράς, οι αδερφοί Ντάφερ, μας είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό με τα σχετικά teaser του τρίτου κύκλου της μεγάλης επιτυχίας του Netflix: το καλοκαίρι που έρχεται φέρνει μαζί του αλλαγές ικανές να επηρεάσουν τους πάντες και τα πάντα.

Βρισκόμαστε λοιπόν στον Ιούλιο του 1985, λίγους μήνες αφότου η Ελ έχει καταφέρει να κλείσει την πύλη για το Upside Down. Η μικρή πόλη του Χόκινς έχει αρχίσει να αλλάζει μορφή, καθώς κάτοικοι, μαγαζιά και υπηρεσίες συγκεντρώνονται πλέον στο ολοκαίνουργιο εμπορικό κέντρο Στάρκορτ. Η εξάδα των πρωταγωνιστών προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που ακολουθούν με τον ερχομό της εφηβείας: οι ερωτευμένοι Μάικ και Ελ περνούν μαζί όλο τον ελεύθερό τους χρόνο, με τον Χόπερ να αναλαμβάνει με κωμικό τρόπο το ρόλο του (βγαλμένου εντελώς από αμερικανικό sitcom των 80s) υπερπροστατευτικού πατέρα της Ελ.

Ο Λούκας και η Μαξ, ως πιο έμπειρο ζευγάρι, είναι αυτοί που προσπαθούν να δώσουν λύση στα όποια προβλήματά τους, με τη Μαξ να βοηθά την Ελ να ανακαλύψει τον «κοριτσίστικο» εαυτό της: από τη χαρά του shopping therapy υπό τους ήχους του «Material girl» της Μαντόνα μέχρι τη δυναμική που κρύβεται στις σελίδες του κόμικς της Wonder Woman.

Ο ταλαιπωρημένος Γουίλ από την άλλη, αφού πέρασε την πρώτη σεζόν παγιδευμένος στο Upside Down και τη δεύτερη κυριευμένος από το Mind Flayer, είναι αυτός που επιζητά ένα ανέμελο καλοκαίρι παίζοντας λίγο Dungeons & Dragons ακόμα. Στο σύμπαν του «Stranger Things», όμως, καθετί ανέμελο δεν είναι πιθανό και σύντομα έρχονται τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα: η πόλη βυθίζεται ξαφνικά στο σκοτάδι, μαγνήτες απομαγνητίζονται, πομποί λαμβάνουν περίεργα κρυπτογραφημένα μηνύματα, αρουραίοι και σταδιακά άνθρωποι αρχίζουν να συμπεριφέρονται αλλόκοτα. Η απειλή από το Upside Down έχει επιστρέψει και αυτό που χτίζει είναι πιο επικίνδυνο από ποτέ.

Χωρίζοντας έξυπνα όλους τους ήρωες της σειράς σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες αντιμετώπισης της απειλής, οι αδερφοί Ντάφερ φτιάχνουν τέσσερις παράλληλες ιστορίες που δένουν λίγο πριν από τη μεγάλη «μάχη». Αφήνουν πίσω τους τη μυστηριακή χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα των προηγούμενων δύο σεζόν και τολμούν να φωτίσουν το τρίτο μέρος της σειράς με τα ζωηρά νέον χρώματα της αγαπημένης τους δεκαετίας, επιστρατεύοντας φυσικά το σκοτάδι και τις καταιγίδες όπου αυτό είναι απαραίτητο, καθώς και την απειλή του Ψυχρού Πολέμου στο πλαίσιο μιας θριαμβεύτριας Αμερικής που γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας της.

Βασιζόμενοι στους χαρακτήρες που τόσο καλά έχουν αναπτύξει στις προηγούμενες σεζόν, αλλά και στην επιτυχημένη απόδοση της εποχής, εμπνέονται –για ακόμη μία φορά– από τη δεκαετία της υπερβολής για παραπάνω διασκέδαση, κίνηση, δράση και ανατριχιαστικά πλάνα και, φυσικά, έξτρα δόσεις νοσταλγίας για τους μεγαλύτερους.

Μπορεί όλο αυτό το νέο σύμπαν να είναι τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει, η αλλαγή όμως είναι απαραίτητη αν σκεφτείς ότι το «Stranger Things» μας συστήθηκε με πρωταγωνιστές μια παρέα αθώων παιδιών. Τα παιδιά αυτά πλέον έχουν μεγαλώσει, έχουν πάψει να είναι αθώα και είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν κάθε αλλαγή, είτε αυτή προέρχεται από το Upside Down, είτε από εχθρούς του κράτους, είτε από το χρόνο που αναγκαστικά τους ωριμάζει.

Το μεγάλο στοίχημα όμως για τους αδερφούς Ντάφερ είναι αυτό που έρχεται, αφού η τέταρτη σεζόν έχει ήδη πάρει το πράσινο φως και πολλά ερωτήματα μένουν ακόμη αναπάντητα. Πόσες αλλαγές μπορεί να δεχτεί το «Stranger Things» προτού γίνει… παράξενο;