Νέα

Οι άνθρωποι πίσω από το «Ένας Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

Από -

Ο οπερατέρ Βασίλης Κασβίκης, ο φωτογράφος Κοσμάς Κουμιανός και η επικεφαλής Επικοινωνίας της ActionAid Aσπασία Κάκαρη συγκαταλέγονται στους ανθρώπους που ταξίδεψαν μαζί με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη σε Γκάνα και Νεπάλ για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Ένας Κόσμος». Τι δεν θα ξεχάσουν από αυτήν την εμπειρία αλλά και από τη συνεργασία τους με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη;

Βασίλης Κασβίκης: «Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ από αυτό το ταξίδι είναι τα χαμόγελα και τα βλέμματα των παιδιών στη Γκάνα. Είχαν τόση αγάπη και τόση καλοσύνη μέσα τους. Ένιωθαν τόσο ευτυχισμένα με τα ελάχιστα που είχαν... Θυμάμαι ένα κοριτσάκι στον καταυλισμό μαγισσών στη βόρεια Γκάνα. Ήταν τεσσάρων ετών και οι γονείς του το είχαν στείλει να προσέχει την τυφλή γιαγιά του που ζούσε εξόριστη στον καταυλισμό. Του έδωσα μια μπάρα δημητριακών κι εκείνο την άνοιξε και τη μοίρασε σε όλες τις ηλικιωμένες γυναίκες που κάθονταν εκεί γύρω, κρατώντας ένα πολύ μικρό κομματάκι για το ίδιο. Μου φάνηκε τόσο πρωτόγνωρο για τον δικό μας πολιτισμό. Αυτή τη στιγμή του ταξιδιού μας δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

Kοσμάς Κουμιανός: «Φτάνοντας στο Νεπάλ αντικρίζω έναν "άλλον κόσμο’’. Βασικές ελλείψεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας καθιστούν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων παραπάνω από ελλιπείς. Στον φακό μου έβλεπα χαμογελαστά παιδιά, πρόσωπα να ακτινοβολούν γνωρίζοντας όμως με λύπη ότι αυτά τα παιδιά δεν θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίσα δικαιώματα με αυτά του δυτικού κόσμου. Οι μέρες περνούσαν και όλες οι σκέψεις μου ανατράπηκαν ευχάριστα αναγνωρίζοντας πόσο αξιοσημείωτο έργο παράγει η ΑctionAid. Τα θεμέλια ενός σχολείου ήταν η αρχή για να δω όλο αυτό το ταξίδι και πάλι με αισιοδοξία».

Ασπασία Κάκαρη: «Σ’ αυτό ταξίδι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μερικές από τις πιο δυναμικές γυναίκες που έχω συναντήσει. Γυναίκες που, αν και θεωρούνται πολίτες β’ κατηγορίας, δεν σταματούν να δίνουν τη μάχη τους κατά των δεισιδαιμονιών και της ανισότητας. Η εικόνα των μικροκαμωμένων γυναικών από το Νεπάλ που φορούν τα πολύχρωμα σάρι τους και τα βραχιόλια τους και δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ στις οικοδομές, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου. Γυναίκες όπως η Ρίνα που άφησε πίσω της τα σημάδια από τον πρώτο της άντρα που την κακοποιούσε στα 13 της και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον μέσα από το περίπτερο που άνοιξε με τη βοήθεια της ActionAid.

banner

Νιώθω πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σ’ αυτό το οδοιπορικό και να δω πώς οι ανάδοχοι της ActionAid από την Ελλάδα αλλάζουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στις απομονωμένες κοινότητες της Γκάνας και του Νεπάλ αλλά στο κέντρο της Αθήνας. Και νιώθω ακόμα πιο τυχερή που έκανα αυτό ταξίδι με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και την ομάδα του. Ο Χριστόφορος κατάφερε με το δικό του μοναδικό τρόπο να ενώσει αυτές τις τρεις διαφορετικές πραγματικότητες σ’ έναν κόσμο. Έναν κόσμο που σε κάνει να δακρύζεις, να γελάς, να προβληματίζεσαι και να θέλεις να κάνεις κι εσύ τη διαφορά στις ζωές των πιο αδικημένων».

Το ντοκιμαντέρ «Ένας Κόσμος» θα προβληθεί την Κυριακή 31/3 στις 20.00 στον Alpha

Σχετικά Θέματα