Review

«ΝeXt»: Τι συμβαίνει όταν όλα όσα φτιάχτηκαν για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα στρέφονται εναντίον της;

Από -

«Αν κάποιος γνώριζε τα πάντα για εσάς και μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει εναντίον σας, θα τον αφήνατε να μπει στη ζωή σας;» αναρωτιέται στο επίσημο tagline της η νέα σειρά «NeXt» που κάνει πρεμιέρα στις 22/10 στις 21:50 αποκλειστικά στο Fox (διαθέσιμο μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision). Στο νέο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που υπογράφει ο Mάνι Κότο (με συμμετοχές ως παραγωγός αλλά και σεναριογράφος στα «24», «Dexter» και «American Horror Story»), η τεχνολογία παρομοιάζεται με τον φίλο που εκμεταλλεύεται όλα όσα γνωρίζει για εσένα και σε προδίδει. Μόνο που στο «neXt» αυτή η προδοσία έρχεται με καταστροφικές συνέπειες, ικανές να αφανίσουν την ανθρωπότητα, μιας και η τεχνητή νοημοσύνη παίρνει τα ηνία και στρέφεται ενάντια στο ανθρώπινο είδος αντλώντας όλο και περισσότερη δύναμη από όλα όσα της προσφέρουν απλόχερα οι ίδιοι οι άνθρωποι με κάθε «αθώο» log-in σε «άκακες» συσκευές.

Στη σειρά, η δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης με το όνομα neXt που έχει στη διάθεσή της έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και δεδομένων γίνεται ο νέος εχθρός της ανθρωπότητας καθώς αρχίζει να ελέγχει οτιδήποτε συνδέεται στο διαδίκτυο, οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει φακό ή και μικρόφωνο. Σταδιακά λοιπόν σχεδόν τα πάντα, από αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα μέχρι κάμερες ασφαλείας και ιατρικά μηχανήματα, γίνονται υποχείρια της αυτόνομης πλέον neΧt που γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή στρατολογώντας συσκευές-συμμάχους και χειραγωγώντας ανθρώπους. Ο μόνος που αντιλαμβάνεται τη μεταστροφή αυτή είναι ο δημιουργός της, ο πρωτοπόρος της Σίλικον Βάλεϊ, Πολ ΛεΜπλανκ (απόλυτα ταιριαστό το καστ του Τζον Σλάτερι του «Mad Men» στο ρόλο του ιδιοφυούς επιχειρηματία), η επαναστατική σκέψη του οποίου, όμως, όπως και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του, τον έχουν οδηγήσει πια έξω από τα πράγματα, με τον μικρότερο αδερφό του να βρίσκεται πλέον στη διεύθυνση της εταιρίας.

Είτε από τύψεις είτε από πείσμα, ο Πολ αναλαμβάνει να δράσει και να αποδυναμώσει τη neXt πριν να είναι πολύ αργά. Και ενώ πλέον βρίσκεται έξω από το σύστημα στο οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει ήδη χειραγωγηθεί από τη neXt, η μοναδική αλλά και απαραίτητη βοήθεια έρχεται από την ειδική πράκτορα Σάλαζαρ, την επικεφαλής μιας ομάδας διαδικτυακών εγκλημάτων στο FBI. Η Σάλαζαρ χωρίς να το γνωρίζει βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της neXt, η οποία προσπαθεί να χειραγωγήσει τον οκτάχρονο γιο της μέσω της Ελάιζα, της οικιακής βοηθού-συσκευής.

Η νέα σειρά του Mάνι Κότο που βλέπει (και ευχόμαστε όχι προβλέπει) την τεχνητή νοημοσύνη ως εχθρό είναι από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη στις προθέσεις της αλλά και γρήγορη χωρίς να γίνεται επιφανειακή, αφού καταφέρνει παράλληλα να δώσει το απαραίτητο βάθος στους χαρακτήρες. Το δυνατό της στοιχείο είναι ότι επιλέγει να δώσει στη neXt μια άκρως τρομακτική μορφή με πολύ έξυπνο και σύγχρονο τρόπο. Εδώ ο πανίσχυρος εχθρός δεν είναι για παράδειγμα κάποιο ανθρωπόμορφο ρομπότ, καθώς δεν έχει καμία απολύτως μορφή. Ο εχθρός είναι αόρατος και γι’ αυτό έχει τη δύναμη να κρύβεται ακόμα και στο κινητό σου που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ ή και στο smartwatch που φοράς στον καρπό σου. Και κάπως έτσι μπαίνεις κι εσύ ο ίδιος από το πρώτο λεπτό στο έξυπνο παιχνίδι του «neXt» στο οποίο η επιστημονική φαντασία δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα. Μήπως όλοι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά προτού κλικάρουμε αλόγιστα «accept all»;

Τα νέα επεισόδια «neXt» θα προβάλλονται κάθε Πέμπτη στις 21.50 στο Fox.