Θέμα

Must-see | 5 πράγματα που δεν ξέρατε για την ταινία «Έτερος Εγώ»

Πέντε τελετουργικές δολοφονίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους τα αρχαία ρητά του Πυθαγόρα στον τόπο του εγκλήματος. Ο εκκεντρικός, μοναχικός εγκληματολόγος Δημήτρης Λαΐνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) αναλαμβάνει να βοηθήσει την ελληνική αστυνομία στην εξιχνίασή τους, με αναπάντεχο σύμμαχο έναν καθηγητή μαθηματικών.

Ενόψει της τηλεοπτικής προβολής του «Έτερος Εγώ» (21/1, 23:15, Star), συγκεντρώσαμε τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από την ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια.

banner

Ξέρεις από Πυθαγόρα;

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας δηλώνει φανατικός θαυμαστής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και μυθολογίας, αυτό που τον γοητεύει όμως πιο πολύ από όλα είναι ο αποσυμβολισμός τους. Μελετώντας τον Πυθαγόρα πέρα από το ομώνυμο γεωμετρικό του θεώρημα, προσέγγισε την θεωρία για τους «φίλιους αριθμούς» στην οποία ο Πυθαγόρας αποτύπωσε τη φιλία με αριθμούς και όρισε τον φίλο όχι ως το άλλο μισό αλλά ως τον άλλο εαυτό, δηλαδή το «έτερος εγώ». Συνδέοντας το θεώρημα αυτό συνειρμικά με ένα τροχαίο που είχε γίνει παλιότερα στην Αθήνα, γεννήθηκε η ιδέα για το σενάριο της ταινίας «Έτερος Εγώ» στην οποία το 220 και το 284, χαρακτηριστικό παράδειγμα φίλιων αριθμών στα μαθηματικά, κρατούν «πρωταγωνιστικό» ρόλο.

Η αλληγορία

«Όλος ο κόσμος θέλει να μοιάζει στους Αρχαίους Έλληνες κι εσείς οι Έλληνες θέλετε να μοιάσετε στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν μπορώ να σας καταλάβω» λέει ο Γάλλος καθηγητής μαθηματικών που υποδύεται ο Φρανσουά Κλουζέ στον Δημήτρη Λαΐνη. Το να στραφεί ένας Έλληνας σε έναν ξένο για βοήθεια σχετικά με θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων έχει αλληγορική σημασία για τον Σωτήρη Τσαφούλια, καθώς έτσι θέλει να υπογραμμίσει την επιφανειακή διδασκαλία που προσφέρει το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα γύρω από τα αρχαία ελληνικά κείμενα σε σχέση με το εξωτερικό.

banner

Από Πυγμαλίων Δαδακαρίδης σε Δημήτρης Λαΐνης

Ο ηθοποιός Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας συναντήθηκαν πρώτη φορά στην ταινία «Κοινός Παρονομαστής» (2014). Εκεί αναπτύχθηκε και η στενή φιλία τους, που τους οδήγησε σε ένα από κοινού δημιουργικό brainstorming πάνω στην αρχική ιδέα του Σωτήρη Τσαφούλια για το επόμενο κινηματογραφικό του πρότζεκτ. Οι διάρκειας δύο χρόνων συζητήσεις τους έστησαν το τελικό σενάριο της ταινίας «Έτερος Εγώ» αλλά και την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του κεντρικού ήρωα, Δημήτρη Λαΐνη. Στην συνέντευξή του στο «α» ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης δήλωσε ότι αποφάσισαν να πλάσουν έναν πειστικό αντιήρωα, έναν τύπο που μπορεί να τα κερδίζει και να τα χάνει όλα μέσα σε δευτερόλεπτα, με τον ίδιο να «βάζει» στον ρόλο του όσες ταινίες είχε δει στη ζωή του, από Χίτσκοκ μέχρι Παζολίνι.

Από τις αίθουσες στο YouTube

Η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ταινία (βραβείο κοινού και νεότητας) κυκλοφόρησε στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 2017, όμως μερικές εβδομάδες αργότερα, όταν το στόρι της συνδέθηκε άτυχα με την δολοφονία ενός οδηγού ταξί στην Αθήνα, το «Έτερος Εγώ» αποσύρθηκε από τους κινηματογράφους με πρωτοβουλία του σκηνοθέτη. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει κάποια σύνδεση της ταινίας με το συμβάν, θέλησε όμως «να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις οι δικές μου και των συνεργατών μου». Σε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ο Σωτήρης Τσαφούλιας ανέβασε δωρεάν το «Έτερος Εγώ» στο YouTube και μέχρι σήμερα η ταινία έχει φτάσει τον αριθμό-ρεκόρ των 4,5 εκατ. προβολών.

Το σύμπαν του «Έτερος Εγώ»

Μετά το σύντομο πέρασμά της από τις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και την τεράστια απήχηση που είχε η ταινία στο YouTube, η Cosmote TV ξεκίνησε την παραγωγή της συνέχειας του «Έτερος Εγώ» υπό την μορφή σειράς. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας παραδέχεται ότι είχε δεχτεί αρκετές προτάσεις για το σίκουελ, η πρόταση της Cosmote TV όμως ήταν εκείνη που «διασφάλιζε τα κινηματογραφικά στάνταρ που δεν θα πρόδιδαν την αγάπη του κόσμου». Οι δύο σεζόν της σειράς «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές» και «Έτερος Εγώ-Κάθαρσις» έκαναν όπως ήταν αναμενόμενο πάταγο και είναι έτοιμες για ταξίδι εκτός συνόρων, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και ο τρίτος κύκλος της σειράς με τίτλο «Έτερος Εγώ-Νέμεσις».

Σχετικά Θέματα