Focus

Must See | 5 πράγματα που δε ξέρατε για την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή

Από πολλά τσιγάρα, απλήρωτα γραμμάτια, εθισμό στα χαρτιά και αριστουργηματικούς στίχους που γράφονταν σε άδεια πακέτα χαρακτηριζόταν η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, και έτσι ακριβώς παρουσιάστηκε από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» Άγγελο Φραντζή.

banner

Πρόκειται για μια ελληνική παραγωγή που έσπασε ταμεία και απέσπασε 8 Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (μεταξύ άλλων εκείνα της καλύτερης ταινίας, β' γυναικείου ρόλου - Κάτια Γκουλιώνη και β' ανδρικού ρόλου - Θάνος Τοκάκης). Η Παπαγιαννοπούλου συνεργάστηκε με θρυλικές μορφές του ελληνικού πενταγράμμου όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Απόστολος Καλδάρας και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Με αφορμή την προβολή της «Ευτυχίας», την Κυριακή 11 Απριλίου στις 21:00 (Ant1), συγκεντρώσαμε 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε γι αυτήν.

Δύο χρόνια καθυστέρηση

Η ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας ξεκίνησε όταν ο παραγωγός Διονύσης Σαμιώτης («Πολίτικη Κουζίνα», «Μόλις Χώρισα») απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» της Ρέας Μανέλλη, εγγονής της στιχουργού. Χρειάστηκε όμως να περάσουν δύο χρόνια προτού στηθούν οι πρώτες κάμερες, καθώς τόσο χρειάστηκε για να βρεθεί ο αναγκαίος προϋπολογισμός. Εν τέλει, στην ταινία συμμετείχαν 71 ηθοποιοί, 900 κομπάρσοι και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε 32 διαφορετικούς χώρους.

banner

Διπλή Ευτυχία

Όπως έχει αναφέρει ο σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής, σε συνέντευξή του στο «α», χρειάστηκαν πολλές πρόβες για να μπορέσουν, οι δύο πρωταγωνίστριες να ενσαρκώσουν τον ίδιο χαρακτήρα σε διαφορετικές ηλικίες και συνθήκες. Η Καρυοφιλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη για να αντιληφθούν εις βάθος το χαρακτήρα της Παπαγιαννοπούλου, αντάλλαζαν ρόλους και αυτοσχεδίαζαν συνεχώς. Απώτερος στόχος ήταν η ομαλή μετάβαση από τη μία ηλικία στην άλλη και από τη μία ηθοποιό στην άλλη επί της οθόνης, χωρίς να διακοπεί η ροή της ταινίας.

Soundtrack άλλης εποχής

Τις διασκευές και ενορχηστρώσεις των τραγουδιών επιμελείται ο Μίνως Μάτσας. Στο soundtrack της ταινίας βρίσκουμε 8 ορχηστρικά κομμάτια, ένα παραδοσιακό, το ομώνυμο πρωτότυπο τραγούδι των τίτλων στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Γιώργος Νταλάρας, όπως επίσης επανεκτελέσεις διάσημων τραγουδιών σε στίχους της Παπαγιαννοπούλου. Χαρακτηριστικά είναι τα «Είμαι Αητός Χωρίς Φτερά», «Όνειρο Απατηλό», «Μου Σπάσανε Το Μπαγλαμά», τα οποία ερμηνεύουν νέοι λαϊκοί τραγουδιστές.

Ξένος τόπος πια η Αθήνα...

Μην ψάχνετε να βρείτε στην ταινία κάτι που να σας θυμίζει τη σημερινή Αθήνα γιατί δε θα τα καταφέρετε, παρότι τα γυρίσματα έγιναν στην πρωτεύουσα. Οι συντελεστές της ταινίας δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν χώρους που να μην έχει αλλοιώσει το σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό η παραγωγή κατασκεύασε δικά της σκηνικά σε εγκαταλελειμμένες γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.

Τo box office της χρονιάς

H «Ευτυχία» έσπασε τα ταμεία την κινηματογραφική σεζόν 2019-2020. Έκοψε περισσότερα από 600.000 εισιτήρια και έγινε με διαφορά η πιο επικερδής ελληνική ταινία του ελληνικού box office για εκείνη την περίοδο. Συγκεκριμένα, η ταινία του Άγγελου Φραντζή ήρθε δεύτερη πίσω από τα 900.000 εισιτήρια που έκοψε το «Joker».

Σχετικά Θέματα