Νέα

Η ΕΡΤ εναντιώνεται στο φασισμό με ένα διήμερο τηλεοπτικό αφιέρωμα

Από -

Το διήμερο 21 – 22 Απριλίου αφιερώνεται στον αντιφασισμό, με αφορμή την επέτειο 52 χρόνων από την εγκαθίδρυση του φασιστικού καθεστώτος στην Ελλάδα με ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα με τίτλο «Η ΕΡΤ λέει όχι στον φασισμό». Αυτό το Σαββατοκύριακο θα δούμε στις οθόνες ενημερωτικά τηλεοπτικά προγράμματα από την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ2 με σκοπό την ανάλυση της επίδρασης του συγκεκριμένου καθεστώτος στα άτομα.

Το Σάββατο 20/4 η πρώτη εκπομπή που εγκαινιάζει το αφιέρωμα είναι το «Μαζί το Σαββατοκύριακο» (06.45). Ο Γιάννης Σκάλκος και η Ευρυδίκη Χάντζιου αναλύουν στην ΕΡΤ1 τη δίκη της Χρυσής Αυγής και το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου μαζί με προσκεκλημένους. Στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1 προστίθεται η έκτακτη εκπομπή «Η ΕΡΤ λέει όχι στο φασισμό» με τον Γιάννη Δάρρα (20/4 & 21/4, 10.00), ενώ αργότερα η ίδια θεματική συνεχίζει να μεταδίδεται με την Μαριλένα Κατσίμη και τον Πιέρρο Τζανετάκο (13.30). Από το αντιφασιστικό αφιέρωμα δεν λείπει και η επανάληψη της εκπομπής «FOCUS» (17.00), στην οποία η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου από την οργάνωση της Χρυσής Αυγής Παύλου Φύσσα, δίνει μια εκ βαθέων συνέντευξη στον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο.

Το «Ένα τέρας με πολλά πλοκάμια» σε παρουσίαση Κώστα Αργυρού στο «Πολίτες της Ευρώπης» (16.00) ασχολείται με την επικίνδυνη στροφή στον εθνικισμό και την ραγδαία άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη η οποία ξυπνά τους εφιάλτες του περασμένου αιώνα. Μία ακόμα ενδιαφέρουσα παρουσίαση τα ξημερώματα της Κυριακής είναι η «Λογοκρισία και προπαγάνδα στα χρόνια της χούντας» (05.30) από τη «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Την Κυριακή 21/4 μεταδίδεται σε επανάληψη το επεισόδιο «Μικρές επαναστάσεις μέσα από τη χούντα» (12.30) της εκπομπής «Οι παρέες γράφουν ιστορία», από τον Σεραφείμ Φυντανίδη, έναν δημοσιογράφο που παραμένει αξέχαστος μέσα από το έργο του. Αναφέρεται σε κάποιες παρέες ανθρώπων που κατάφεραν μέσα από τις τέχνες, ακόμα και την ελεγχόμενη τηλεόραση και τύπο να αναταράξουν δεδομένα της χούντας.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα παρουσίαση τα ξημερώματα της Κυριακής είναι η «Λογοκρισία και προπαγάνδα στα χρόνια της χούντας» (05.30) από τη «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Την Κυριακή 21/4 μεταδίδεται σε επανάληψη το επεισόδιο «Μικρές επαναστάσεις μέσα από τη χούντα» (12.30) της εκπομπής «Οι παρέες γράφουν ιστορία», από τον Σεραφείμ Φυντανίδη, έναν δημοσιογράφο που παραμένει αξέχαστος μέσα από το έργο του. Αναφέρεται σε κάποιες παρέες ανθρώπων που κατάφεραν μέσα από τις τέχνες, ακόμα και την ελεγχόμενη τηλεόραση και τύπο να αναταράξουν δεδομένα της χούντας.

Μία αρκετά σημαντική παρουσίαση από την Έλενα Κατρίτση το «Προσωπικά» (16.00) φέρνει στην επιφάνεια την αυτοπυρπόληση του Κώστα Γεωργάκη το 1970 στη Γένοβα της Ιταλίας, μία πράξη αυτοθυσίας για την ελευθερία της δημοκρατίας Το «ΕΡΤ report» (17.00) με τις Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν και Μάχη Νικολάρα αναφέρεται στην επικαιρότητα με δύο καλεσμένους, τη Μάγδα Φύσσα και τον Γιάννη Μπουτάρη, δύο άτομα που βρέθηκαν θύματα της ακροδεξιάς. Τέλος, η ΕΡΤ2 έχει και αυτή με τη σειρά της, ετοιμάσει εξαιρετικές τηλεοπτικές παρουσιάσεις με ντοκιμαντέρ και συζητήσεις. Το ντοκιμαντέρ «21η Απριλίου: Η Βουλή στο χακί» μεταδίδεται το Σάββατο 20/4 (16.30) και το «Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν: Η χούντα, η λογοκρισία και ο ελληνικός κινηματογράφος» (17.30) το οποίο στηλιτεύει τη λογοκρισία στο ελληνικό σινεμά την περίοδο της χούντας.