Θέμα

«El Camino»: Επιστροφή στον κόσμο του «Breaking Bad»

Από -

Στα μέσα του Ιουνίου οι πρωταγωνιστές του πολυβραβευμένου «Breaking Bad» Μπράιαν Κράνστον και Άαρον Πολ ανακοίνωσαν με ένα κοινό tweet ότι κάτι κινείται ακόμη στο σύμπαν της θρυλικής σειράς. Αυτό το ταυτόχρονο tweet όμως αποδείχτηκε ανησυχητικό για τους σκληροπυρηνικούς φαν. Έξι χρόνια πριν, έπειτα από συνολικά 62 επεισόδια, η σειρά έκλεισε με τον έναν χαρακτήρα νεκρό και τον άλλον επιτέλους ελεύθερο.

Πώς λοιπόν θα συναντιούνταν οι δυο τους; Το προφανές θα ήταν μια... νεκρανάσταση του χαρακτήρα του Κράνστον, κάτι που όμως κανείς, ευτυχώς ούτε ο δημιουργός της σειράς Βινς Γκίλιγκαν, δεν ήθελε. Ο Χάιζενμπεργκ είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του και ήρθε ο καιρός να κάνει το ίδιο και ο Τζέσι Πίνκμαν στη νέα ταινία του Netflix «El Camino».

Η σειρά έκλεισε με το πανέξυπνο σχέδιο που κατέστρωσε ο Γουόλτερ Γουάιτ (Μπράιαν Κράνστον), πρώην καθηγητής χημείας και στη συνέχεια βαρόνος ναρκωτικών, ώστε να καταφέρει να απελευθερώσει τον πρώην μαθητή και συνεργάτη του Τζέσι Πίνκμαν (Άαρον Πολ) από τα χέρια των σαδιστών απαγωγέων του. Το σχέδιο στέφθηκε με επιτυχία και ο Τζέσι ήταν πλέον ελεύθερος, τι επιφύλασσε όμως το μέλλον για τον βοηθό του αδίστακτου (και νεκρού πλέον) Χάιζενμπεργκ;

Αυτό το ερώτημα ήρθε να απαντήσει η ταινία «Εl Camino», ο τίτλος της οποίας στα ισπανικά σημαίνει «δρόμος» και μοιάζει ειρωνικός ως προς τον ταλαιπωρημένο Τζέσι. Πιάνοντας το νήμα της αφήγησης ακριβώς από το κλείσιμο του τελευταίου επεισοδίου της σειράς, βλέπουμε τον Τζέσι ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ελευθερίας του να παλεύει να βρει ένα δρόμο διαφυγής από το Αλμπουκέρκι, όπου θεωρείται από την αστυνομία ο Νο 1 καταζητούμενος.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας ο Τζέσι βρίσκεται εγκλωβισμένος σε αμάξια και σπίτια, κρύβεται και παραμονεύει, με τις αναμνήσεις του –σε μορφή φλας μπακ– να λειτουργούν ως η μόνη διέξοδος. Μόνο που αυτές είναι ακόμη χειρότερες από την πραγματικότητα: όσα πέρασε στα χέρια των απαγωγέων του ζωντανεύουν σε κάθε κλείσιμο των ματιών και στην ουσία γίνονται ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, ο νέος του δυνάστης, από τον οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει.

Την τελευταία φορά που είδαμε τον Τζέσι Πίνκμαν στη σειρά ήταν πίσω από το τιμόνι μιας κλεμμένης Chevrolet El Camino να γελά και ταυτόχρονα να κλαίει από ανακούφιση όσο απομακρυνόταν από το σημείο όπου κρατούνταν αιχμάλωτος. Στο τελευταίο πλάνο της ταινίας, και αφού έχει περάσει από άλλη μία κόλαση, ο Τζέσι οδηγεί προς τη νέα του ζωή· έχοντας αλλάξει όνομα αλλά και πρόσωπο. Δεν μιλάμε για κάποια μάσκα ή πλαστική επέμβαση, απλώς εδώ ο Τζέσι, για πρώτη φορά στη σειρά αλλά και στην ταινία, έχει μια ήρεμη έκφραση που τον κάνει σχεδόν αγνώριστο.

«Μπορείς να κάνεις μια νέα αρχή, αλλά δεν μπορείς να επανορθώσεις για όλα όσα έγιναν», του λέει ο (νεκρός όπως γνωρίζουμε) Μάικ στην αρχή της ταινίας σε ένα από τα πολλά φλας μπακ, και ευτυχώς αυτή είναι μια συμβουλή που ακολουθεί και ο δημιουργός της σειράς και της ταινίας Βινς Γκίλιγκαν: επιλέγει να μην αλλάξει τίποτε από όσα συνέβησαν, να μην «αναστήσει» κανέναν ήρωα και να μη φέρει κάποια συνταρακτική αλλαγή στην πλοκή. Στο «El Camino» όλα κυλούν όπως τα περίμενες κι έτσι τόσο ο Τζέσι όσο και οι φαν κλείνουν έναν κύκλο και πάνε παρακάτω, χωρίς να αλλάζουν το παρελθόν και την ιστορία. Ένα τραγικό παρελθόν για τον χαρακτήρα του Άαρον Πολ και μια υπέροχη ιστορία για τους φαν της σειράς, που θα δουν το «Βreaking Bad» να στέκει ακόμη απαράλλακτο στο πάνθεον των καλύτερων στιγμών που μας χάρισε η μικρή οθόνη.