List

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το «Kursk»

Ο Δανός σκηνοθέτης της «Οικογενειακής Γιορτής» και του «Κυνηγού» Τόμας Βίντερμπεργκ με το «Kursk» μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το τρομακτικό αληθινό περιστατικό που έζησαν Ρώσοι στρατιώτες εντός του ομώνυμου υποβρυχίου τον Αύγουστο του 2000. Τότε εντελώς αδικαιολόγητα ένα ατύχημα καθήλωσε στον πυθμένα της θάλασσας Μπάρεντς το υποβρύχιο που ήταν εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα. Οι επιβαίνοντες παρέμειναν εκεί αβοήθητοι με μόνη ελπίδα να προλάβει κάποιος να τους διασώσει προτού να είναι αργά. Το περιστατικό κλιμακώθηκε φτάνοντας στις υψηλές βαθμίδες της ρωσικής εξουσίας, η οποία κλήθηκε να πάρει μια γρήγορη απόφαση ζυγίζοντας τις πολιτικές σκοπιμότητες με το κόστος των ανθρώπινων ζωών. Το τι ακριβώς συνέβη στη συνέχεια αποκαλύπτεται την Κυριακή 11/8, στις 22.00, στο κανάλι Novacinema1HD και αυτά είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε προτού ανοίξετε την τηλεόρασή σας.

Οι Ρώσοι απαγόρευσαν τα γυρίσματα

Το αρχικό πλάνο της παραγωγής του «Kursk» ήταν τα γυρίσματα να ξεκινήσουν στη Ρωσία το Σεπτέμβριο του 2016. Όλα ήταν έτοιμα μέχρι τη στιγμή που το Υπουργείο Άμυνας της χώρας εξέδωσε εντολή αναβολής της άδειας γυρισμάτων, τα οποία θα είχαν προγραμματιστεί για τη διάρκεια ενός μήνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της περιόδου, το υπουργείο μετάνιωσε για την απόφασή του να προσφέρει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα και τοποθεσίες σχετικές με την περίπτωση του «Κουρσκ», έτσι απέσυρε την άδεια. Η παραγωγή τότε αναγκάστηκε να μεταφερθεί έκτακτα στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Η παραλίγο «συμμετοχή» Βλαντιμίρ Πούτιν

Ναι σωστά διαβάσατε, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας είχε υπολογιστεί ως χαρακτήρας στο αρχικό σενάριο, όμως χρειάστηκε να αφαιρεθεί προτού ο Βίντερμπεργκ προλάβει να βρει κάποιον για το ρόλο. Ο μύθος για αυτήν την αλλαγή θέλει τον πρόεδρο της εταιρίας παραγωγής EuropaCorp, τον διάσημο σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν, να επιδιώκει αλλαγή κατεύθυνσης της πλοκής ώστε η βάση να δίνεται στην επιχείρηση διάσωσης και όχι στο πολιτικό παρασκήνιο. Ο λόγος ήταν η διαρκής ανησυχία του πως ενδεχομένως η εταιρία να γινόταν θύμα χακάρισματος, όπως είχε ήδη συμβεί στη Sony, εξαιτίας της ταινίας «Η Συνέντευξη» η οποία διακωμωδούσε τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Πάντως, για την ιστορία, την εποχή του τραγικού ατυχήματος ο Πούτιν βρισκόταν μόλις τρεις μήνες στην εξουσία ενώ ο πατέρας του ήταν εργάτης σε υποβρύχια.

Το βιβλίο που τα ξεκίνησε όλα

Το αποκαλυπτικό βιβλίο του μαχητικού δημοσιογράφου Ρόμπερτ Μουρ, με τίτλο «A Time to Die: The Untold Story of the Kursk Tragedy» (2002), αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης της ταινίας και το υλικό στο οποίο βασίστηκε ο σεναριογράφος Ρόμπερτ Ρόντατ (υποψήφιος για Όσκαρ με τη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν»). Στο βιβλίο ο Μουρ αναλύει λεπτομερώς όλα τα στοιχεία γύρω από το ατύχημα, ενώ προσφέρει μερικές γλαφυρές εικόνες του Πούτιν, όπως εκείνη που τον θέλει να κάνει μπάρμπεκιου στο εξοχικό του μία μέρα μετά το συμβάν.

Γύρισμα σε πραγματικό υποβρύχιο

Για τις σκηνές που ο πανικόβλητος πρωταγωνιστής Ματίας Σένερτς τρέχει στους διαδρόμους του υποβρυχίου χρησιμοποιήθηκε ένα πραγματικό πολεμικό βαθυσκάφος το γαλλικό «Redoutable» που βρισκόταν στο Χερβούργο. Ο σκηνογράφος αρχικά αρνήθηκε να το χρησιμοποιήσει στην ταινία καθώς είχε εμφανή μη ρωσικά χαρακτηριστικά, μετά από αρκετές αισθητικές παρεμβάσεις όμως κατάφερε να το φέρει στην επιθυμητή κατάσταση.

Τι απέγινε το αληθινό «Κουρσκ»

Μετά το τέλος της τραγωδίας δύο δανέζικες εταιρίες ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή της ανάσυρσης του εναπομείναντος υποβρυχίου από το βυθό, με την εξαίρεση της πρώρας. Επρόκειτο για μια εξαιρετικά επικίνδυνη επιχείρηση καθώς μπορούσαν να ενεργοποιηθούν εναπομείναντα αέρια όπως το υδρογόνο και να προκληθούν θανατηφόρες εκρήξεις. Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του υποβρυχίου να μεταφέρονται προσεκτικά σε ναυπηγεία για τη μελέτη και ολοκληρωμένη απενεργοποίησή τους.

Για να κλείσετε VIP θέση στην τηλεοπτική ψυχαγωγία κάντε κλικ στους TV Experts.