Τα «Παράσιτα» έσωσαν την τελετή απονομής των Όσκαρ 2020

Το ειλικρινές χαμόγελο του θριαμβευτή Μπονγκ Τζουν-χο δίνει το πολυπόθητο happy end σε ένα πολύωρο, χαοτικό τηλεοπτικό σόου.

Τα «Παράσιτα» έσωσαν την τελετή απονομής των Όσκαρ 2020

Ήταν 11 μ.μ., το βράδυ της Κυριακής 9/2 όταν ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μάς καλησπέρισε μέσα από την special εκπομπή «Oscars’ Night», κάνοντας έτσι την αρχή για τη μαραθώνια live μετάδοση τόσο της 92ης τελετής απονομής των Όσκαρ όσο και των αφίξεων στο κόκκινο χαλί του Dolby Theater στο βροχερό Λος Άντζελες. Δίπλα του στο στούντιο βρέθηκαν αρκετοί καλεσμένοι για να μοιραστούν τα προγνωστικά τους, όπως οι Γιάννης Στάνκογλου, Κατερίνα Διδασκάλου, Πέτρος Λαγούτης, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Χατζηπαύλου και ο εντυπωσιακά διαβασμένος Αργύρης Πανταζάρας, ο οποίος ξεχώρισε για τις εύστοχες παρατηρήσεις του. Στο στούντιο βρέθηκε φυσικά και ο Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός διευθυντής των «Νυχτών Πρεμιέρας», του φεστιβάλ που τον περασμένο Σεπτέμβριο φιλοξένησε τα «Παράσιτα» ως ταινία έναρξης.

Οι συζητήσεις τους αλλά και τα βίντεο που προβλήθηκαν, τα οποία ήταν αφιερωμένα στην κάθε οσκαρική κατηγορία, μας έβαλαν από νωρίς στο κλίμα όσο ο απεσταλμένος της Cosmote TV Γιώργος Σατσίδης υποδεχόταν τους σταρ στο κόκκινο χαλί. Η αβανταδόρικη θέση του πλάι στο crew της εκπομπής του Τζίμι Κίμελ έφερε αρκετούς σταρ κοντά του, πολλοί από τους οποίους δεν παρέλειψαν να πουν κάτι και για την Ελλάδα: Η Ρετζίνα Κινγκ και ο Όσκαρ Άιζακ αποθέωσαν την Κρήτη, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και ο Σεμπάστιαν Μανισκάλκο την σπανακόπιτα, ενώ από το μικρόφωνό του πέρασε και το απόλυτο φαβορί Λόρα Ντερν, η Πενέλοπε Κρουζ που μίλησε για την ιδιοφυία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, αλλά και ο Αλ Πατσίνο ο οποίος είπε πως η σκληρή δουλειά και η εξάσκηση είναι η μοναδική συμβουλή του προς τους νέους ηθοποιούς.

Τι έγινε όμως στην πολυαναμενόμενη τελετή απονομής των Όσκαρ; Στις 3 π.μ. ακριβώς, στην απαστράπτουσα (και κάπως παλιομοδίτικη ίσως;) από τα αμέτρητα κρύσταλλα Σβαρόβσκι σκηνή του Dolby Theater εμφανίστηκε η φρέσκια και γεμάτη ενέργεια Ζανέλ Μονέ, μαζί με χορευτές που υποδύονταν χαρακτήρες από τις φετινές υποψήφιες και μη ταινίες, αλλά και με τον iconic Μπίλι Πόρτερ για ένα μουσικοχορευτικό σόου, ξεσηκώνοντας με το sing along της τους σταρ που κάθονταν στις πρώτες σειρές. Ή τουλάχιστον τους περισσότερους από αυτούς, καθώς η αμηχανία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο ήταν έκδηλη όταν το μικρόφωνό της βρέθηκε μπροστά στο πρόσωπό του.

Γνωρίζαμε από καιρό ότι η τελετή δεν θα είχε παρουσιαστή, αυτό όμως που μας εξέπληξε (δυστυχώς αρνητικά) ήταν το γεγονός ότι τελικά υπήρξαν παρουσιαστές, και μάλιστα πολλοί. Υπερβολικά πολλοί. Διάσημοι ανέβαιναν στην σκηνή για να παρουσιάσουν άλλους διάσημους, οι οποίοι με τη σειρά τους παρουσίαζαν τους υποψηφίους της κάθε κατηγορίας, κι ας είχε μόλις προβληθεί ένα υπεραναλυτικό βίντεο. Το αποτέλεσμα; Χαοτικό και κουραστικό, που έκανε τη διάρκεια της τελετής να ξεπεράσει κατά πολύ το αναμενόμενο τρίωρο.

Άλλη μια μεγάλη έκπληξη ήρθε όταν για κάποιο ανεξήγητο λόγο προβλήθηκε ένα βίντεο ως μνεία σε τραγούδια που σημάδεψαν ταινίες. Εν έτη 2020 λοιπόν, παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από ταινίες όπως ο «Τιτανικός» και το «Slumdog Millionaire», ντυμένα με τα χαρακτηριστικά τραγούδια τους, με την απορία μας να κορυφώνεται όταν στη σκηνή εμφανίστηκε ο Έμινεμ, ο οποίος δεκαεφτά χρόνια μετά τη βράβευσή του με Όσκαρ (από την οποία απουσίαζε) τραγούδησε το «Lose yourself». Γιατί βρέθηκε ο Έμινεμ εκεί; Μήπως τελικά αποκοιμηθήκαμε και ο χρόνος γύρισε κάπου στις αρχές του 2000; Δεν θα μάθουμε ποτέ, μας αρκεί που μας έκανε να ταυτιστούμε με την απορημένη έκφραση του Μάρτιν Σκορσέζε….

Ο Έλτον Τζον και η Μπίλι Έιλις βρέθηκαν επίσης στη σκηνή, τραγουδώντας αντίστοιχα το εν τέλει βραβευμένο «I’m gonna love me again» και το «Yesterday» στο in memoriam, από το οποίο απουσίαζε ο Λουκ Πέρι.

Ο Νοτιοκορεάτης Μπονγκ Τζουν-χο όμως ήταν αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις και έσωσε τη βραδιά, κάνοντας την 92η τελετή απονομής μια βραδιά ιστορικής σημασίας για τον κινηματογράφο: τα «Παράσιτά» του κέρδισαν συνολικά τέσσερα Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου και διεθνούς ταινίας), ενώ ο ίδιος μας θύμισε τη χαρά της νίκης, χαμογελώντας πλατιά στο χρυσό αγαλματίδιο που κρατούσε στα χέρια του και ευχαριστώντας από καρδιάς τους συναδέλφους του σκηνοθέτες, δικαίως λίγο παραπάνω τον Μάρτιν Σκορσέζε, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Σημειώνουμε ότι η ταινία-φαινόμενο που ανέτρεψε τα περισσότερα προγνωστικά, τα «Παράσιτα», από τη Δευτέρα 10/2 είναι διαθέσιμη στην υπηρεσία Movies Club, αποκλειστικά στην Cosmote TV, ενώ στα κινηματογραφικά κανάλια της Cosmote TV παίζουν αποκλειστικά και σε πρώτη προβολή 14 ταινίες από τις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες, μεταξύ αυτών το «Rocketman» και το «Toy Story 4».

Από τους υπόλοιπους ευχαριστήριους λόγους της βραδιάς, η Ρενέ Ζελβέγκερ (α’ γυναικείας ερμηνείας) ήταν εκείνη που το τράβηξε από τα μαλλιά ευχαριστώντας χωρίς υπερβολή τους πάντες, ο Τάικα Γουαϊτίτι (Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου) φάνηκε απαράδεκτα απροετοίμαστος, ο Χοακίν Φοίνιξ (α’ αντρικού ρόλου) επέλεξε να μιλήσει από λίγο και για όλα, ενώ ο εν δυνάμει stand up comedian Μπραντ Πιτ ξεχώρισε με ακόμα έναν απολαυστικό μονόλογο.

Η ιστορική νίκη του Μπονγκ Τζουν-χο ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει ορόσημο και θα δώσει νέο αέρα στην Ακαδημία. Αφού ξεπεράστηκε το «εμπόδιο των λιγοστών εκατοστών των υποτίτλων», μήπως ήρθε η ώρα όπου η τηλεοπτική κάλυψη του κορυφαίου κινηματογραφικού γεγονότος του πλανήτη θα «διαβαστεί» αλλιώς και θα δούμε επιτέλους κάτι διαφορετικό; Οι απαντήσεις στην επόμενη τελετή απονομής, την 28η Φεβρουαρίου του 2021… Και μέχρι τότε, ρωτάμε ξανά και ελπίζουμε να μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνος: Τι γυρεύει ο Έμινεμ στα Όσκαρ 2020;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.