Ένας "Obi-Wan Kenobi" δε φέρνει την άνοιξη

Η μίνι σειρά του Disney+ με πρωταγωνιστή τον εμβληματικό Τζεντάι προσφέρει άπλετη νοσταλγία αλλά λιγοστό δραματουργικό ενδιαφέρον.

obi-wan_kenobi2

Σε μία από τις πιο παλιές κινηματογραφικές αναμνήσεις μου, θυμάμαι να βρίσκομαι στα αγαπημένα Village στο Μαρούσι, σε μια ασφυκτικά γεμάτη σκοτεινή αίθουσα, και να βλέπω τον Qui-Gon Jinn (Λίαμ Νίσον) να παλεύει εναντίον του τρομακτικού Darth Maul (Ρέι Παρκ) έχοντας στο πλάι του τον Obi-Wan Kenobi (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ). Για μια ολόκληρη γενιά αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία με το συναρπαστικό σύμπαν του "Star Wars", ακόμα και εάν η "Αόρατη Απειλή" (1999) ήταν μια άνιση εισαγωγή σε μια συνολικά αδύναμη τριλογία.

Από τα λίγα που ξεχώρισαν στα prequels, ωστόσο, ήταν ο τρόπος που ο ΜακΓκρέγκορ απέδωσε τον Kenobi. Ένας από τους πλέον εμβληματικούς Τζεντάι και εκ των πιο κομβικών χαρακτήρων του franchise, ενσαρκώθηκε με τις αντιφάσεις, τα ηθικά διλήμματα, τη χαμηλότονη σοφία και την πραότητα που ταίριαζε απόλυτα στον εν λόγω ήρωα. Συστατικά που ενδυναμώθηκαν στην ερμηνεία ενός ιδιαιτέρως αξιόπιστου όσο και αγαπητού ηθοποιού, όπως ο ΜακΓκρέγκορ. Μάλιστα, απέναντι στο "λίγο" υποκριτικά Χέιντεν Κρίστενσεν στο ρόλο του εκκολαπτόμενου Darth Vader, το εκτόπισμα του ΜακΓκρέγκορ βοήθησε να αποκτήσει ουσιαστικό βάθος η μεταξύ τους ουσιαστικά υπαρξιακή κόντρα.

Έτσι, από τη στιγμή που οι ιθύνοντες του "Star Wars" άρχισαν να κυκλοφορούν τη μία spin-off σειρά και ταινία μετά την άλλη, ήταν αυτονόητο πως ένας τόσο λαοφιλής ήρωας όπως ο Kenobi θα αποκτούσε, αργά ή γρήγορα, τη δική του αυτόνομη περιπέτεια. Επιθυμία που εκπληρώθηκε μέσω Disney+, όπου και λανσαρίστηκε η μίνι σειρά έξι επεισοδίων "Obi-Wan Kenobi", η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Προειδοποιούμε πως στο εξής ακολουθούν αναφορές σε σημαντικά κομμάτια της πλοκής.

obi_wan_kenobi_trailer

Η επιστροφή του ΜακΓκρέγκορ ως Obi-Wan απογείωσε τις προσδοκίες για μια σειρά αντάξια του τίτλου της. Επιπλέον, η παρουσία της σκηνοθέτριας Ντέμπορα Τσόου πίσω από την κάμερα, η οποία ευθύνεται εν μέρει για την επιτυχία του "Mandalorian", δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια, το λιγότερο, αξιοπρόσεκτη παραγωγή. Το γεγονός πως η πρεμιέρα του πρώτου επεισοδίου της σειράς έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης για το Disney+, απλώς επιβεβαίωσε την προσμονή εκατομμυρίων οπαδών του "Star Wars" παγκοσμίως.

Η αναφορά σε όσους είναι ήδη γνώριμοι με τις αφηγήσεις του διάσημου sci-fi saga δεν είναι τυχαία. Σε αντίθεση με έτερα spin-offs, το "Obi-Wan Kenobi" προϋποθέτει πως ο θεατής ξέρει τουλάχιστον τα βασικά γεγονότα των prequels, αν όχι και όσα συμβαίνουν στο "Επεισόδιο 4". Και αυτό γιατί η υπόθεση διαδραματίζεται μία δεκαετία μετά τα γεγονότα του "Επεισοδίου 3", όταν ο Άνακιν Σκαϊγουόκερ έχει μεταμορφωθεί πλήρως σε Darth Vader κι αφού εξόντωσε σχεδόν όλους τους Τζεντάι του γαλαξία. Οι λιγοστοί που έχουν ξεφύγει, ανάμεσά τους και ο Kenobi, βρίσκονται κρυμμένοι και αναγκασμένοι να μη χρησιμοποιούν τη Δύναμη. Ο ισχυρός Τζεντάι, όμως, καλείται να βγει από την αφάνεια όταν η μικρή Πριγκίπισσα Λέια πέφτει θύμα απαγωγής μιας επικίνδυνης ομάδας επίλεκτων μαχητών της Αυτοκρατορίας.

obi-wan_kenobi3

Εάν προσπεράσουμε τις αμυδρές ομοιότητες με την αρχή του "Επεισοδίου 4", όπου ξανά ο Kenobi είναι "η μοναδική ελπίδα" της Πριγκίπισσας, η πλοκή της σειράς καλείται να κινηθεί σε ένα αρκετά περιοριστικό αφηγηματικό πλαίσιο, απλούστατα διότι θεωρούνται δεδομένα πολλά τετελεσμένα. Όπως το ότι η νεαρή Λέια μαζί με τον αδερφό της Λουκ πρόκειται να παραμείνουν ασφαλείς, ενώ αντίστοιχα οι άσπονδοι αντίπαλοι Kenobi – Vader μελλοντικά αναμετρώνται ξανά. Και είναι αυτά τα ακλόνητα αφηγηματικά στοιχεία τα οποία δρουν εις βάρος του "Obi-Wan Kenobi", εξαιτίας του πού επέλεξε η σεναριακή ομάδα (Τζόμπι Χάρολντ, Χοσέιν Αμίνι, Στιούαρτ Μπίτι, Χάνα Φρίντμαν, Άντριου Στάντον) να δώσει έμφαση στην αφήγηση.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντικό κομμάτι της δράσης αναλώνεται στο ανθρωποκυνηγητό ανάμεσα στους "αυτοκρατορικούς" και τους Kenobi – Λέια (με εσάνς "Επεισοδίου 2"), ενώ παράλληλα προετοιμάζεται το έδαφος για τη σύγκρουση του Obi-Wan με τον Vader. Η οποία, με τη σειρά της, κορυφώνεται στα δύο τελευταία επεισόδια, ήτοι αρκετά… αργοπορημένα στη σειρά. Έτσι, με την πλειονότητα της προσοχής να αφιερώνεται σε δύο γεγονότα που δεν εγκυμονούν αυθεντικό κίνδυνο, άρα δεν προξενούν αγωνία ή σασπένς, ελλείψει οποιουδήποτε διακυβεύματος εξαϋλώνεται η ένταση της σειράς μαζί με το όποιο ενδιαφέρον. Τα σεναριακά μειονεκτήματα, βέβαια, δε σταματούν εδώ. Ακόμα και εάν προσπεραστούν διαδοχικές εξαιρετικά βολικές αφηγηματικές λύσεις (η επιβίωση της Τρίτης Αδερφής, η αδυναμία του Kenobi στην τελική μάχη), η σειρά υιοθετεί ορισμένες ιδέες που έχουν κορεστεί στο πέρας τόσων ταινιών και σειρών "Star Wars". Ειδικά, εκείνη που θέλει την ισορροπία του γαλαξία και τη διαφύλαξη της ειρήνης να εξαρτάται από την έκβαση μιας προσωπικής βεντέτας. Στην οποία κιόλας, όποιους και εάν αφορά κάθε φορά, δίνονται πολλαπλές ευκαιρίες να τερματιστεί μια για πάντα.

obi-wan_kenobi_moses_ingram

Παρόλα αυτά, το "Obi-Wan Kenobi" δεν έρχεται δίχως αρετές. Η Τσόου επιτυγχάνει να διατηρήσει με συνέπεια μια υποβλητική ατμόσφαιρα σε όλα τα επεισόδια, αλλά και να προσδώσει διαπεραστική συγκίνηση στα τελευταία δύο (και καλύτερα) κεφάλαια της σειράς. Είναι σε αυτά, μάλιστα που απεικονίζεται η οδυνηρή πικρία που έφτασε να μοιάζει με μίσος ανάμεσα στους Kenobi – Vader. Δηλαδή, ενός ματαιωμένου δασκάλου καταδικασμένου να ζει με απογοήτευση και ενοχές αλλά και ενός πάλαι ποτέ μαθητή ο οποίος παραδόθηκε στη χειρότερη εκδοχή του εαυτού του. Στα συν της σειράς προστίθεται η Μόουζες Ίνγκραμ (Τρίτη Αδερφή), μία καλοστεκούμενη ηρωίδα από τη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη μοχθηρία αντίστοιχων villains του "Star Wars".

Εν κατακλείδι, το "Obi-Wan Kenobi" υπήρξε μια καλοδεχούμενη επανένωση με έναν αγαπημένο ήρωα, κέρασε γερές δόσεις νοσταλγίας και γοητευτικών μαχών με φωτόσπαθα και μη, παρέμεινε όμως πεισματικά στο πεδίο της άσκησης ύφους. Εάν, πράγματι η σειρά επιστρέψει για δεύτερη σεζόν, όπως και συζητιέται, ελπίζουμε να δούμε κάτι λιγότερο ασφαλές και με περισσότερες καινοτομίες. Ίσως, πάλι, να μην ξεκινούν τα πάντα από την έρημο του Τατουίν…

Το "Obi-Wan Kenobi" προβάλλεται μέσω της streaming πλατφόρμας Disney+.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.