Στα δέκα ολόφρεσκα επεισόδια, της σειράς "Κλεινόν Άστυ– Ιστορίες της πόλης" σε σκηνοθεσία Μαρίνας Δανέζη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη σκοτεινή Μεσαιωνική Αθήνα (πόλη των Σαρακηνών πειρατών, των Ενετών και των Φράγκων), να θυμηθεί τη γέννηση της εμπορικής Αθήνας μέσα από τη διαφήμιση σε μια ιστορική διαδρομή γεμάτη μνήμες, να συνειδητοποιήσει τη βαθιά και ιδιαίτερη σχέση της πρωτεύουσας με το κρασί και τον αττικό αμπελώνα από την εποχή των κρασοπουλειών της ως τα wine bars του σήμερα, να μάθει για την υδάτινη πλευρά της πόλης, για τα νερά και τα ποτάμια της, να βιώσει το κλεινόν μας άστυ μέσα από τους αγώνες και τις εμπειρίες των γυναικών, να περιπλανηθεί σε αθηναϊκούς δρόμους και δρομάκια ανακαλύπτοντας πού οφείλουν το όνομά τους, να βολτάρει με τα ιππήλατα τραμ της δεκαετίας του 1890, αλλά και τα σύγχρονα υπόγεια βαγόνια του μετρό, να δει την Αθήνα με τα μάτια του τουρίστα και να ξεφαντώσει μέσα στις μαγικές της νύχτες.
Κατά τον τρόπο που ήδη ξέρουν και αγαπούν οι φίλοι και φίλες της σειράς, ιστορικοί, κριτικοί, κοινωνιολόγοι, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφοι, αναλυτές, σχολιάζουν, ερμηνεύουν ή προσεγγίζουν υπό το πρίσμα των ειδικών τους γνώσεων τα θέματα που αναδεικνύει ο τρίτος κύκλος, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην κατανόηση, στη διατήρηση της μνήμης και στον στοχασμό πάνω στο πολυδιάστατο φαινόμενο που λέγεται "Αθήνα".
Το πρώτο επεισόδιο του τρίτου κύκλου της σειράς "Κλεινόν Άστυ – Ιστορίες της πόλης" με τίτλο "Από το κρασοπουλειό στο wine bar", που θα προβληθεί στην ΕΡΤ2 την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 20:00, ξεχειλίζει αγάπη για το κρασί και φωτίζει τη διαχρονική, πολυεπίπεδη και ιδιαίτερη σχέση της Αθήνας με τον οίνο –από την παραγωγή του ώς το τσούγκρισμα των ποτηριών.
Πώς, πότε και γιατί ανοίγουν τα πρώτα οινικά μπαρ στην πόλη και τι νέο φέρνουν μαζί τους; Ποιο ρόλο θα παίξει στην οινική ιστορία του άστεως η εμφάνιση των μικρών οινοπαραγωγών στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ολόκληρη τη δεκαετία του 1980; Τι σχέση έχει πλέον το κρασί με τα συνοδευτικά του και ποια θέση υπηρετεί ένας σομελιέ ή οινοχόος; Τι άλλαξε και τι έμεινε ίδιο -αν έμεινε κάτι- να διαπερνά σαν κόκκινο νήμα τους αιώνες της αθηναϊκής οινοποσίας; Και, τέλος, πόσο αξιοποιήσιμο είναι για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να έχει τα αμπέλια και τα οινοποιεία της σε απόσταση αναπνοής, όπως συμβαίνει με την Αθήνα και τον αττικό αμπελώνα, έναν από τους πλέον ιστορικούς αμπελώνες του πλανήτη; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν το πιο μεθυστικό επεισόδιο του "Κλεινόν Άστυ – Ιστορίες της πόλης".