Με αφορμή την παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για το περιβάλλον "Ώρα της Γης", η οποία φέτος οργανώνεται το Σάββατο 26/3, η ΕΡΤ σβήνει συμβολικά τα φώτα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής (απευθείας μετάδοση της συσκότισης του Ραδιομεγάρου στις 20:30 στο νέο ενημερωτικό κανάλι της ΕΡΤ, ΕRTNEWS) και εμπλουτίζει το πρόγραμμά της με σχετικές εκπομπές και αφιερώματα στο πνεύμα της παγκόσμιας εκστρατείας για το περιβάλλον, που αναδεικνύει την ανάγκη να στραφούμε τόσο ατομικά όσο και συλλογικά σε πιο βιώσιμες επιλογές και να κάνουμε μια νέα αρχή στη σχέση μας με τη φύση.
Οι 5 εκπομπές που αξίζει να δεις στην ΕΡΤ3
"Πράσινες Ιστορίες" (Σάββατο 26/3, 10:00, σε επανάληψη): Σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν το περιβαλλοντικό παρελθόν της Ελλάδας αλλά και δράσεις και πρωτοβουλίες οργανώσεων, επιστημόνων, κρατικών φορέων αλλά και εταιρειών που σκοπό είχαν να βελτιώσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο Erwin Bergmeier προτείνει λύσεις για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Μπορούν οι σπόγγοι να βελτιώσουν τα νερά στις ιχθυοκαλλιέργειες; Το πείραμα του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη έχει τις απαντήσεις. Ο Tim Salmon αφηγείται τις πρώτες εμπειρίες του πριν 50 χρόνια στα βουνά της Πίνδου και ο Απόστολος Τσιμπανάκος μοιράζεται μαζί μας το όραμα του για το Pindus Trail.
"+άνθρωποι" (Σάββατο 26/3, 11:00, σε επανάληψη): Επεισόδιο με θέμα "Μην πετάξεις τίποτα". Τα απόβλητα των ελαιουργείων, των τυροκομείων και των οινοποιείων είναι μέχρι και 300 φορές πιο ρυπογόνα από τα αστικά λύματα. Ο Γιάννης Δάρρας συναντάει τους ερευνητές που μετέτρεψαν αυτά τα άχρηστα και ρυπογόνα υποπροϊόντα, σε προϊόντα με υπεραξία. Μια ζωοτροφή με υψηλή θρεπτική αξία πλούσια σε φαινολικά και αντιοξειδωτικά. Συνομιλεί με τους +ανθρώπους που υλοποιούν 16 ερευνητικά προγράμματα, έχουν εφεύρει πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής και έχουν παραγάγει δεκάδες νέα καινοτόμα τρόφιμα που έχουν κατοχυρωθεί με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
"Άγρια Ελλάδα" (Σάββατο 26/3, 11:30, σε επανάληψη): Στο έκτο επεισόδιο του τρίτου κύκλου εκπομπών, η ομάδα του Ηλία Στραχίνη και του Γρηγόρη Τούλια, με πάθος για εξερεύνηση και περιπέτεια, ξεκινούν την ανάβαση στο όρος Βόρας αλλά και για πεζοπορία στην Καλή Πεδιάδα. Η εκπομπή εξερευνά το μοναδικό Καϊμακτσαλάν, την "Γη απαλή σαν κρέμα", όπως είναι γνωστό το βουνό αυτό.
"Βότανα καρποί της Γης" (Κυριακή 27/3, 10:30 σε επανάληψη): Επεισόδιο με θέμα "Βιοποικιλότητα και κρητική διατροφή". Στο νότιο Ηράκλειο ο Γιάννης Γιαννούτσος, ένας άνθρωπος ανήσυχος και δημιουργικός, καλλιεργεί με βιοδυναμική μέθοδο -ανάμεσα σε πολλά αρωματικά φυτά- και το ταπεινό φλισκούνι. Παλιότερα, γιαγιάδες και παππούδες το γνώριζαν, μα σήμερα έχει λησμονηθεί. Στην βορειοδυτική άκρη της Κρήτης, η Βάλια με την καθοδήγηση του Μανώλη Καρπαδάκη, συμμετέχει σε γευσιγνωσία ελαιολάδου και μαθαίνει για το τερουάρ: το συνδυασμό μικροκλίματος, εδάφους και καλλιεργητικών φροντίδων. Το ποικίλα γευστικά προφίλ του ελαιόλαδου και οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι η βάση της περίφημης κρητικής διατροφής. Η αξία της ελιάς δεν είναι μόνο βιολογική αλλά και μεταφυσική καθώς το λάδι της, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, θεωρείται ιερό.
"ΑγροWEEK" (Κυριακή 27/3, 11:00): Νέο επεισόδιο με κύριο θέμα την Κέρκυρα και τον "πόλεμο" για το μπλε καβούρι.