Η ΕΡΤ τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου τιμάται από τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης με ένα πλούσιο πρόγραμμα.

ΕΡΤ

Με την απευθείας μετάδοση της μεγάλης παρέλασης στην Αθήνα, της Δοξολογίας για την εθνική επέτειο από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, καθώς και με θεματικές εκπομπές, ιστορικά ντοκιμαντέρ, συναυλίες, ειδικά αφιερώματα, αλλά και ταινίες, που αναδεικνύουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα, η ΕΡΤ τιμά την 25η Μαρτίου.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ΕΡΤ1

Η εκπομπή "Συνδέσεις", με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου θα συνδεθεί απευθείας στις 10:50 με το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για να μεταδώσει την τελετή κατάθεσης στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια με την Πλατεία Συντάγματος, όπου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση.

ΕΡΤ2

Στις 08:29 και στις 18:59 από τη σειρά της ΕΡΤ "200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – 200 θαύματα και άλματα", που βασίζεται σε ιδέα της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, ιστορικού και ακαδημαϊκού Μαρίας Ευθυμίου, παρακολουθούμε το επεισόδιο "Η Επανάσταση της Πελοποννήσου". 

Στις 08:30, από τη σειρά ντοκιμαντέρ "Ελληνική φορεσιά", που παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη του ελληνικού ενδύματος, θα παρακολουθήσουμε το επεισόδιο "Τουρκοκρατία: Ενδυματολογικές συμπεριφορές στον 18ο & 19ο αιώνα".

Στις 09:00, η σειρά ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού, "Δεν είσαι μόνος" ζωντανεύει, μέσα από αυθεντικές πηγές εκείνης της εποχής, την ιστορία του Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής δουλείας, όταν όλα "τά ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά". Σήμερα παρακολουθούμε το επεισόδιο: "Τουρκοκρατία".

Στις 10:00, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, θα μεταδοθεί η επίσημη Δοξολογία για τη Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στις 10:30, από τη σειρά ντοκιμαντέρ "Τα ορφανά του 1821: Ιστορίες Αμερικανικού Φιλελληνισμού" θα προβληθεί το επεισόδιο "Άρωμα Ελευθερίας", που καταγράφει την προσπάθεια του Καποδίστρια ως νέου κυβερνήτη, να αποκαταστήσει τα χιλιάδες ορφανά, πρόβλημα που εξελίσσεται σε ανθρωπιστικό δράμα.

Στις 11:15 θα μεταδοθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Ύμνος εις την Ελευθερίαν", που βασίζεται στο φιλολογικό υλικό του Εθνικού Ύμνου και στην επαναστατική ατμόσφαιρα της Ελλάδας του 19ου αιώνα, με κεντρικό άξονα τη φιλία και τη δημιουργική συνύπαρξη του Σολωμού και του Μάντζαρου.

Στις 12:00 μεταδίδεται η ελληνική ταινία "Η κυρά Φροσύνη και ο Αλή Πασάς".
Το ιστορικό δράμα, παραγωγής 1959, σε σκηνοθεσία και σενάριο Γρηγόρη Γρηγορίου, αναφέρεται στον απελπισμένο έρωτα της θρυλικής αρχόντισσας της Ηπείρου, της περιώνυμης κυρά Φροσύνης για τον γιο του Αλή Πασά, τον Μουχτάρ, καθώς και στον τραγικό θάνατο της ερωτευμένης γυναίκας στη λίμνη των Ιωαννίνων, όπου την έπνιξε ο Αλή Πασάς μαζί με άλλες δεκαεπτά γυναίκες, επειδή δεν δέχτηκε να γίνει και δική του ερωμένη. Παίζουν: Ειρήνη Παπά, Ανδρέας Μπάρκουλης, Τζαβαλάς Καρούσος, Θεανώ Ιωαννίδου, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Ελένη Ζαφειρίου, Τάκης Χριστοφορίδης, Βαγγέλης Καζάν, Χριστόφορος Ζήκας, Γιώργος Ολύμπιος, Μαρία Σολδάτου κ.ά. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

Στις 14:00, στο ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, "Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους", όπου πρωταγωνιστούν ήρωες μιας σκοτεινής και δύσκολης καθημερινότητας, χωρίς καμιά προοπτική και ελπίδα, μεταδίδεται το επεισόδιο "Αγαπητέ πρόγονε". Μεγαλωμένος στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ένας Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς, συνονόματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, επιστρέφει στην Ελλάδα ν’ αναζητήσει τα ίχνη του πιo δημοφιλούς Έλληνα του 1821 και να διαπιστώσει αν είναι στ’ αλήθεια απόγονός του. Αυτή η αναζήτηση διατρέχει την πολύπλευρη και πολύπλοκη ταυτότητα του Έλληνα στη διαχρονική της διάσταση, μέσα από τα αρχαιοελληνικά σύμβολα και τις αναβιώσεις τους, μέσα από τους απογόνους των ηρώων του ’21 και μέσα από τη ματιά των μαθητών της Αθήνας του 2011, οι οποίοι με παρελάσεις και γιορτές αποτυπώνουν τις αντιφάσεις των σημερινών Ελλήνων, που πασχίζουν να αντισταθούν στην κρίση της εποχής με όπλο τις μνήμες τους.

Στις 16:00, στη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο "Γιατί 21; 12 ερωτήματα", η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα "Γιατί γιορτάζουμε το 1821;". Ποιος είναι ο ρόλος της μνήμης στη δημόσια Ιστορία; Η έρευνα αρχίζει από την πρώτη επέτειο το 1838 και φτάνει έως και σήμερα. Οι δύο ερευνητές ταξιδεύουν σε τόπους με έντονο ιστορικό φορτίο, μελετούν πηγές και αρχεία. Συζητούν με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε κορυφαίους επιστήμονες της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Στόχος η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο πλατύ κοινό.

Στις 17:00 μεταδίδεται η ελληνική ταινία "Μπουμπουλίνα". Το ιστορικό δράμα, παραγωγής 1959, σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου, φωτίζει τη ζωή και την προσφορά στον αγώνα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας (Ειρήνη Παπά), η οποία, για δεύτερη φορά χήρα, ταξιδεύει στην Οδησσό, επικοινωνεί με τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και συμμετέχει στην Επανάσταση, διαθέτοντας πλοία ή με την προσωπική της αγωνιστική παρουσία. Παίζουν: Ειρήνη Παπά, Ανδρέας Μπάρκουλης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Μιράντα Μυράτ, Γεωργία Βασιλειάδου, Χριστόφορος Νέζερ, Νίκος Κούρκουλος (στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση), Κούλης Στολίγκας, Βασίλης Κανάκης κ.ά. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

Στις 21:00, καλεσμένοι της Βίκυς Φλέσσα στην εκπομπή "Στα άκρα", είναι οι Κώστας Σταματόπουλος και Μελέτης Μελετόπουλος.

Στις 24:00, θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους "Της πατρίδας μου η σημαία", σε σενάριο και σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

ΕΡΤ3

Στις 08:00 και στις 17:00, στα "Τοπόσημα του 1821", στη  σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ που αναδεικνύει το ιστορικό αποτύπωμα του Αγώνα στο παρόν, ταξιδεύουμε στο Σούλι, στον τόπο που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν οι σκληροτράχηλοι και δεινοί στον πόλεμο, Σουλιώτες και στο Μεσολόγγι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Αγώνα του 1821, αντίστοιχα.

Στις 09:00, μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη η πανηγυρική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Οι σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες Διονύσιος Λαυράγκας και Μανώλης Καλομοίρης ενσωματώνουν στοιχεία της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης στα έργα τους. Το "Πρελούδιο και Φούγκα πάνω σε δύο ελληνικά θέματα" του πρώτου δίνει το θριαμβικό τόνο της εξέγερσης των Ελλήνων, ενώ η "Καταστροφή των Ψαρών" του δεύτερου θρηνεί για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του Αγώνα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν, ένα ρηξικέλευθο έργο εμποτισμένο με τα ιδανικά του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, που υπήρξε η φλόγα με την οποία άναψε πνευματικά το φυτίλι της Ελληνικής Επανάστασης.

ERT

ERTFLIX

ERTFLIX

Η ψηφιακή πλατφόρμα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, κάνει ένα θεματικό επετειακό αφιέρωμα, με τις πρόσφατες παραγωγές της ΕΡΤ, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς επίσης και με συναυλίες αφιερωμένες στην επέτειο της Απελευθέρωσης. Συγκεκριμένα:

"Γιατί 21; – 12 Ερωτήματα"

Σειρά ντοκιμαντέρ που αποσκοπεί να παρουσιάσει μέσα σε 12 επεισόδια τις βασικές πτυχές της ελληνικής Ιστορίας, ακολουθώντας το νήμα που συνδέει τα 200 χρόνια ζωής του ελληνικού έθνους-κράτους από την Επανάσταση έως και σήμερα,

 "Τοπόσημα του 1821"

Σειρά ντοκιμαντέρ η οποία επισκέπτεται τους τόπους όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα κατά την περίοδο της Επανάστασης και με τη βοήθεια της τεχνολογίας επιχειρεί να αναδείξει την εικόνα που εμφάνιζαν οι τόποι αυτοί πριν από δύο αιώνες.

"1821, η Ελληνική Επανάσταση"

Η σειρά ντοκιμαντέρ περιγράφει την περίοδο του επαναστατικού Αγώνα που οδήγησε στη σύσταση του ελληνικού κράτους του 1832, καθώς και την πορεία του που προέκυψε από την Επανάσταση μέχρι σήμερα μέσα από πραγματολογική ακρίβεια και επιστημονική τεκμηρίωση.

"Τα ορφανά του 1821: Ιστορίες Αμερικανικού Φιλελληνισμού"

Σειρά ντοκιμαντέρ που φωτίζει μια λιγότερο γνωστή πλευρά της Ελληνικής Επανάστασης και αναφέρεται στην κληρονομιά των ορφανών Ελληνόπουλων, αλλά και την ιστορία των απογόνων τους έως σήμερα.

"Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία: Από το Εγώ στο Εμείς"

Σειρά εκπομπών για τους ευεργέτες του ελληνικού κράτους

"Κείμενα του ΄21"

Με αφορμή τα  200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου συζητά με τον δημοσιογράφο Πιέρρο Τζανετάκο τις πιο σημαντικές θεματικές της εθνικής παλιγγενεσίας.

Συναυλίες στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση:

Της Λευτεριάς τ’ αγέρι – Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, παρουσιάζει τη λαϊκή όπερα του Γιώργου Βούκανου "Της Λευτεριάς τ’ αγέρι – Θεόδωρος Κολοκοτρώνης", σε κείμενα-στίχους Μαίρης Βούκανου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό χώρο του Λιμποβισίου, στο σπίτι των Κολοκοτρωναίων.

Το τρίπρακτο έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του αρχιστράτηγου του έθνους μας, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, και περιγράφει με τρόπο γλαφυρό τη ζωή του και τη φλογερή αγάπη του για την πατρίδα.

Ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας (λαϊκός αφηγητής), η Άντα Αθανασοπούλου και ο Σταμάτης Μπερής. Παίζουν ο Αστέριος Πελτέκης (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης) και η Χρύσα Ρώμα (γυναίκα της Επανάστασης). Συμμετέχει η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης και η Χορωδία "Ορφέας" Τρίπολης σε διδασκαλία της Χριστίνας Αθανασοπούλου.

Τραγουδώντας την Ελληνική Επανάσταση με 21 τραγούδια

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, σε µια µοναδική συναυλία υπό τον τίτλο "Τραγουδώντας την Ελληνική Επανάσταση µε 21τραγούδια", µε σολίστ τη Νένα Βενετσάνου και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, σε ενορχήστρωση Αχιλλέα Γουάστωρ.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό επετειακό πρόγραµµα, όπου για πρώτη φορά παρουσιάζονται μαζί επί σκηνής 21 ιστορικά τραγούδια, ανώνυμα και επώνυμα, εμπνευσμένα από το 1821, για ορχήστρα, ανδρική και γυναικεία φωνή.

Η πολιορκία της Κορίνθου

Το έργο αναφέρεται στον αγώνα των Ελλήνων κατά των Οθωμανών και κινητοποίησε το φιλελληνικό κίνημα στο Παρίσι. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην όπερα του Παρισιού το 1826 με τεράστια επιτυχία, ενώ όλα τα έσοδα από τις πρώτες αυτές παραστάσεις διατέθηκαν στους Έλληνες επαναστάτες, που έδιναν τον μεγάλο αγώνα της ανεξαρτησίας.
Ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου καθοδηγεί μια λαμπερή διανομή που αποτελείται από σπουδαίους Έλληνες και ξένους σολίστ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων. Η σκηνοθέτις Ροδούλα Γαϊτάνου συμπράττει με επτά εικαστικούς καλλιτέχνες που επέλεξε η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, οι οποίοι εμπνέονται από την μουσική, ακολουθούν την πλοκή της όπερας και δημιουργούν σε πραγματικό χρόνο μια πρωτοποριακή θεαματική εικαστική πρόταση.

"Ελευθερία" του Μάριου Ιωάννου Ηλία

Το έργο του διεθνώς καταξιωμένου Κύπριου συνθέτη Μάριου Ιωάννου Ηλία, ανάθεση από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Ένα πολυδιάστατο και σύνθετο συμφωνικό έργο, γεμάτο μελωδίες και ποίηση, με πίστη και ελπίδα στην Ελευθερία. Τα κείμενα και τα ποιήματα είναι των Άγγελου Σικελιανού, Διονύσιου Σολωμού, Κωστή Παλαμά, Ανδρέα Κάλβου, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καζαντζάκη κ.ά.

Πανηγυρική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμούν την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με μία πανηγυρική συναυλία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Τι θα δούμε στην ΕΡΤ το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου;

Όσα θα δούμε και θα ακούσουμε το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου συντονισμένοι με τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και τα ραδιόφωνα της δημόσιας τηλεόρασης.

11/08/2022

Ντοκιμαντέρ, μυστήριο και υπερήρωες στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Vodafone TV

Το ανανεωμένο θερινό πρόγραμμα της γνωστής πλατφόρμας streaming περιλαμβάνει μια πλούσια γκάμα προτάσεων για όλη την οικογένεια.

Το λυρικό trailer του "Αυτή η νύχτα μένει" μας ταξιδεύει στα μπουζούκια των 80’s

Το trailer της νέας δραματικής σειράς του Alpha, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου, αποτυπώνει μοναδικά την ατμόσφαιρα στα μπουζούκια τη δεκαετία του ’80, σαν μία ταινία μικρού μήκους.

Ελληνικές και ξένες ταινίες στην ΕΡΤ

Ταινίες για όλες τις ηλικίες που θα προβληθούν αυτή την εβδομάδα στα κανάλια της ΕΡΤ και αξίζει να δείτε.

Αφιέρωμα στη μνήμη του Διονύση Σιμόπουλου από την ΕΡΤ2

Το κρατικό κανάλι τιμά τη μνήμη του Διονύση Σιμόπουλου και μεταδίδει σε επανάληψη δύο εκπομπές αφιερωμένες στον επιφανή αστροφυσικό και επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Τι φέρνει ο Αύγουστος στο Disney+;

Παιδικές σειρές, συγκινητικές ιστορίες και ένα αφιέρωμα στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ έρχονται στην πλατφόρμα του Disney+ αυτό τον μήνα.

Οι "Γυναικοκτονίες/Feminicides" γίνονται ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3

Η συμπαραγωγή της γαλλικής τηλεόρασης με την εφημερίδα Le Monde αναλύει ένα κοινωνικοϊστορικό φαινόμενο πολυδιάστατο και επιτακτικό που διατρέχει τους αιώνες,