Κινηματογραφική εβδομάδα με άρωμα γυναίκας στην ΕΡΤ2

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΕΡΤ2 προβάλλει κάθε βράδυ μία ταινία με πρωταγωνίστρια τη γυναίκα σε διαφορετικούς ρόλους.

Το Πορτραίτο της Γυναίκας που Φλέγεται

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ταινίες με πρωταγωνίστρια τη γυναίκα εργαζόμενη, τη γυναίκα σύζυγο, τη γυναίκα ακτιβίστρια, τη γυναίκα μάνα, τη γυναίκα φίλη, τη γυναίκα νοικοκυρά και τη γυναίκα σύντροφο έρχονται σε μια κινηματογραφική εβδομάδα στην ΕΡΤ2, από την Δευτέρα 7/3 έως την Παρασκευή 11/3.

"Όνειρα σε Ψηλοτάκουνες Γόβες" (Dumplin’)

Dumplin

Κομεντί, παραγωγής ΗΠΑ 2018, βασισμένη στο ομότιτλο εφηβικό best-seller της Τζούλι Μέρφι. Η ευτραφής έφηβη κόρη μιας πάλαι ποτέ νικήτριας καλλιστείων, κάνει τη δική της επανάσταση για να διαμαρτυρηθεί για τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς, δηλώνοντας συμμετοχή στα τοπικά καλλιστεία μαζί με τις αντισυμβατικές φίλες της και με τη βοήθεια μιας παρέας από συνειδητοποιημένες τρανς. Με τη ματιά της Αν Φλέτσερ και τις Τζένιφερ Άνιστον και Ντανιέλ Μακντόναλντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η ταινία ξεκινά ως προσωπική επανάσταση, όμως μετατρέπεται σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας που ισορροπεί ανάμεσα στα στερεότυπα και όλα εκείνα τα στοιχεία που τα καταρρίπτουν. Δευτέρα 7/3 στις 22:15.

"Η Αρχή της Ισότητας" (On the Basis of Sex)

On The Basis of Sex

Βιογραφικό κοινωνικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2018. Η σκηνοθέτιδα Μίμι Λέντερ φέρνει στην οθόνη τη βιογραφία της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, που αποδεικνύει ότι η Γκίνσμπεργκ έγραψε ιστορία απ’ όταν ήταν φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του Χάρβαντ μέχρι την περίφημη ρατσιστική υπόθεση-ορόσημο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, στην οποία υπερασπίστηκε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στον εργασιακό στίβο. Στα ταραγμένα ’60s, η δικηγόρος στάθηκε απέναντι και πολέμησε τους κανονισμούς που νομιμοποιούσαν προκαθορισμένους κοινωνικούς ρόλους για τις γυναίκες και περιόριζαν θεαματικά τις ελευθερίες τους. Στον ρόλο της Ρουθ, η Αγγλίδα ηθοποιός Φελίσιτι Τζόουνς. Τρίτη 8/3 στις 22:15.

"Η Πέτρα Της Υπομονής" (The Patience Stone)

The Patience Stone

Βραβευμένο δράμα, συμπαραγωγής Αφγανιστάν-Γαλλίας-Γερμανίας-Αγγλίας 2012. Σε μια βομβαρδισμένη μουσουλμανική πόλη, μια νεαρή γυναίκα (Γκολσιφτέ Φαραχανί) κάθεται δίπλα στον τραυματισμένο άντρα της που ψυχορραγεί. Του μιλάει για τα όνειρά της, τη ζωή της, τα θέλω της, για τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, τον φόβο, τον έρωτα… Του εξομολογείται όσα δεν έχει τολμήσει να πει μέχρι τώρα, του φανερώνει τα πιο μεγάλα μυστικά της. Ο Ατίκ Ραχίμι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο και βραβευμένο μυθιστόρημά του, όπου ξεδιπλώνει την αποκαλυπτική εξομολόγηση μιας Αφγανής γυναίκας, η οποία προσπαθεί μάταια να κατανοήσει τον βίαιο και συχνά-πυκνά παράλογο κόσμο των αντρών. Η ταινία ήταν η επίσημη πρόταση του Αφγανιστάν για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ 2013. Τετάρτη 9/3 στις 22:15.

"Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται" (Portrait de la Jeune Fille en Feu / Portrait of a Lady on Fire)

PORTRAIT OF A LADY ON FIRE

Βραβευμένο αισθηματικό δράμα εποχής, παραγωγής Γαλλίας 2019 σε α’ τηλεοπτική μετάδοση. Βρετάνη, 1770. Μία κοντέσα προσλαμβάνει τη Μαριάν, νεαρή ταλαντούχα ζωγράφο, για να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της μοναχοκόρης της, Ελοΐζ. Η παράδοση του 18ου αιώνα θέλει κάθε νεαρή ντεμπιτάντ, που οι γονείς της την υπόσχονται σε γάμο σε κάποιον κληρονόμο της τάξης τους, να του προσφέρει πρώτα το πορτρέτο της. Η Ελοΐζ αντιτίθεται στο προξενιό και αρνείται να ποζάρει. Η Μαριάν παριστάνει τη συνοδό της στους περιπάτους και την παρατηρεί διακριτικά, ώστε να τη ζωγραφίσει μυστικά. Σταδιακά, ανάμεσα σε συζητήσεις για τη ζωή και την τέχνη, μεταξύ των δύο γυναικών αναπτύσσεται μια ακαταμάχητη ερωτική έλξη. Η ταινία της Σελίν Σιαμά, με πρωταγωνίστριες τις Αντέλ Ενέλ, Νεομί Μερλάν, Βαλέρια Γκολίνο, απέσπασε το βραβείο Σεναρίου και το βραβείο Queer Palm στις Κάνες το 2019. Πέμπτη 10/3 στις 22:15.

"Η Σύζυγος" (The Wife)

THE WIFE

Δράμα, συμπαραγωγής Σουηδίας-Αγγλίας-ΗΠΑ 2017, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Μεγκ Γουόλιτζερ. Ο Μπγιορν Ρούνγκε εστιάζει στον γυναικείο ψυχισμό και ξεδιπλώνει μικρά οικογενειακά δράματα και ψέματα. Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα, υπάρχει μία ακόμη πιο σπουδαία γυναίκα. Η Τζόαν είναι η τέλεια σύζυγος ενός πετυχημένου και διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα. Επί σαράντα χρόνια έχει θυσιάσει το ταλέντο, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της για να στηρίξει τον σύζυγό της και τη λογοτεχνική του καριέρα. Ο γάμος τους έχει "χτιστεί" με άνισους όρους κι εκείνη έφτασε τα όριά της. Τώρα, την ημέρα της βράβευσης του άντρα της με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Τζόαν ετοιμάζεται να αποκαλύψει το μεγαλύτερο μυστικό της καριέρας του, την πικρή αλήθεια που κουβαλάει μια ολόκληρη ζωή. Η Γκλεν Κλόουζ, που με τον Τζόναθαν Πράις βρίσκονται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δράμα και την έβδομη υποψηφιότητά της για Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου. Παρασκευή 11/3 στις 22:00.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.