"Τα χρόνια της αθωότητας": Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στην ΕΡΤ3

Πρεμιέρα για τη νέα σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του Ηλία Γιαννακάκη.

Τα χρόνια της αθωότητας

"Τα χρόνια της αθωότητας", η νέα σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 κάνουν πρεμιέρα τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου στις 23:00. Μέσα σε οκτώ ωριαία επεισόδια, που θα προβάλλονται κάθε Δευτέρα, την ίδια ώρα (και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 11:30), ο ντοκιμαντερίστας Ηλίας Γιαννακάκης ("Μακρόνησος", "Μεταφορά"), αποτυπώνει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τη δεκαετία του 1920, περίοδο κατά την οποία διασώζονται τα πρώτα τεκμήρια-αρχεία κινούμενης εικόνας, μέχρι τη θέσπιση του επαγγελματικού πρωταθλήματος, την αγωνιστική περίοδο 1979-80.

Τα "Χρόνια της αθωότητας" σηματοδοτούν την επιστροφή στις αθλητικές μνήμες που "ζεσταίνουν" τις ψυχές των πατεράδων και παππούδων μας, αλλά και όσων, νεότερων, έχουν ακούσει τις αφηγήσεις ή μελετήσει τις φωτογραφίες των ινδαλμάτων παλαιότερων εποχών. Η σειρά δε μένει μόνο στα αγωνιστικά γεγονότα, αλλά, μέσα από τις σελίδες του ποδοσφαίρου, καταγράφει την ιστορία του τόπου: Μεσοπόλεμος, ενσωμάτωση των προσφύγων, Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Καταστροφή, Εμφύλιος, τα "πέτρινα" χρόνια πριν και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το λαοφιλές άθλημα του ποδοσφαίρου, όλο αυτό το πολυτάραχο διάστημα, αποτελεί το αποκούμπι του λαού και κάπως έτσι, η ιστορία της χώρας περνάει στις οθόνες μας. Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό (Αρχείο της ΕΡΤ αλλά και αδημοσίευτα ιδιωτικά αρχεία) και περισσότερες από 100 πρωτότυπες συνεντεύξεις, τα "Χρόνια της Αθωότητας" υπόσχονται αυθεντική συγκίνηση, ανάδειξη άγνωστων ιστοριών, επιμονή στη λεπτομέρεια και τη σωστή τεκμηρίωση, αλλά και τη θεραπευτική σύνδεση με μερικές από τις πιο ρομαντικές πτυχές του συλλογικού παρελθόντος μας.

Στο 1ο επεισόδιο, με τίτλο "Τα πέτρινα και ρομαντικά χρόνια (1920-1959): Η μπάλα ως αποκούμπι στα χρόνια της προσφυγιάς, της κατοχής και των πολέμων", παρακολουθούμε το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις απαρχές του, τη λεγόμενη Belle Epoque της προπολεμικής περιόδου, όταν πρωταγωνιστές ήταν η πεντάδα των Ανδριανόπουλων και μεσουρανούσε ο σπουδαίος Άρης Θεσσαλονίκης. Παρακολουθούμε την επίδραση στο ελληνικό ποδόσφαιρο της Μικρασιατικής Καταστροφής και στη συνέχεια, τον τρόπο με τον οποίο Κατοχή και Εμφύλιος διαμορφώνουν τα μεταπολεμικά χρόνια, με κυρίαρχο τον Ολυμπιακό του Μουράτη και του Μπέμπη αλλά και την περίφημη Δόξα Δράμας. Θυμόμαστε το ποδόσφαιρο της φτώχειας και των ξερών γηπέδων. Ψηλαφούμε τι σημαίνει αθωότητα και πώς αυτή μάς συνδέει με το παρελθόν μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

9 σειρές ντοκιμαντέρ αληθινών εγκλημάτων που θα σε συγκλονίσουν

Serial killers, αιμοβόρες συμμορίες και καρτέλ ναρκωτικών έρχονται στο Ertflix, σε μια νέα κατηγορία αφιερωμένη σε αληθινά μυστήρια που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ.

13/05/2022

"Dreaming Walls": Ένα ντοκιμαντέρ -ωδή στη rock κουλτούρα

Chelsea Hotel: Το θρυλικό καταφύγιο των καλλιτεχνών και των beatniks αναβιώνει μέσα από ένα ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε

Βραδιές ντοκιμαντέρ στο Exile Room

Το "American Film Showcase" επιστρέφει στο Exile Room για μια σειρά προβολών επιλεγμένων αμερικανικών ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.

"My Rembetika Blues": μια ταινία για τα ρεμπέτικα, τις ρίζες τους και τη σύνδεσή τους με το σήμερα

Η Μαρία Ζουρναζή εξηγεί μέσα από την ταινία τη "σωματική" σύνδεση που νιώθουμε με τα ρεμπέτικα, μέρος του DNA μας. Kαι ο Κωνσταντίνος Βήτα γράφει το score.

Πρισίλα Πρίσλεϊ: Η αντίδρασή της μετά την προβολή της ταινίας για τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ

Η πρώην σύζυγος του βασιλιά του rock 'n' roll εξέφρασε την άποψή της για την ταινία του Μπαζ Λούρμαν.

Τι έρχεται στο Netflix τον Μάιο

Όλες οι νέες σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ που έρχονται στην ελληνική πλατφόρμα του Netflix αυτόν τον μήνα.

"Clarice": Η συνέχεια της "Σιωπής των Αμνών" στο Ertflix

Στο κινηματογραφικό σύμπαν του Χάνιμπαλ Λέκτερ και της θρυλικής "Σιωπής των Αμνών" μάς γυρίζει το CBS, με μια σειρά που έχει ως αφετηρία τα γεγονότα του πασίγνωστου βιβλίου του Τόμας Χάρις.