"Τα χρόνια της αθωότητας": Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στην ΕΡΤ3

Πρεμιέρα για τη νέα σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του Ηλία Γιαννακάκη.

Τα χρόνια της αθωότητας

"Τα χρόνια της αθωότητας", η νέα σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 κάνουν πρεμιέρα τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου στις 23:00. Μέσα σε οκτώ ωριαία επεισόδια, που θα προβάλλονται κάθε Δευτέρα, την ίδια ώρα (και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 11:30), ο ντοκιμαντερίστας Ηλίας Γιαννακάκης ("Μακρόνησος", "Μεταφορά"), αποτυπώνει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τη δεκαετία του 1920, περίοδο κατά την οποία διασώζονται τα πρώτα τεκμήρια-αρχεία κινούμενης εικόνας, μέχρι τη θέσπιση του επαγγελματικού πρωταθλήματος, την αγωνιστική περίοδο 1979-80.

Τα "Χρόνια της αθωότητας" σηματοδοτούν την επιστροφή στις αθλητικές μνήμες που "ζεσταίνουν" τις ψυχές των πατεράδων και παππούδων μας, αλλά και όσων, νεότερων, έχουν ακούσει τις αφηγήσεις ή μελετήσει τις φωτογραφίες των ινδαλμάτων παλαιότερων εποχών. Η σειρά δε μένει μόνο στα αγωνιστικά γεγονότα, αλλά, μέσα από τις σελίδες του ποδοσφαίρου, καταγράφει την ιστορία του τόπου: Μεσοπόλεμος, ενσωμάτωση των προσφύγων, Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Καταστροφή, Εμφύλιος, τα "πέτρινα" χρόνια πριν και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το λαοφιλές άθλημα του ποδοσφαίρου, όλο αυτό το πολυτάραχο διάστημα, αποτελεί το αποκούμπι του λαού και κάπως έτσι, η ιστορία της χώρας περνάει στις οθόνες μας. Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό (Αρχείο της ΕΡΤ αλλά και αδημοσίευτα ιδιωτικά αρχεία) και περισσότερες από 100 πρωτότυπες συνεντεύξεις, τα "Χρόνια της Αθωότητας" υπόσχονται αυθεντική συγκίνηση, ανάδειξη άγνωστων ιστοριών, επιμονή στη λεπτομέρεια και τη σωστή τεκμηρίωση, αλλά και τη θεραπευτική σύνδεση με μερικές από τις πιο ρομαντικές πτυχές του συλλογικού παρελθόντος μας.

Στο 1ο επεισόδιο, με τίτλο "Τα πέτρινα και ρομαντικά χρόνια (1920-1959): Η μπάλα ως αποκούμπι στα χρόνια της προσφυγιάς, της κατοχής και των πολέμων", παρακολουθούμε το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις απαρχές του, τη λεγόμενη Belle Epoque της προπολεμικής περιόδου, όταν πρωταγωνιστές ήταν η πεντάδα των Ανδριανόπουλων και μεσουρανούσε ο σπουδαίος Άρης Θεσσαλονίκης. Παρακολουθούμε την επίδραση στο ελληνικό ποδόσφαιρο της Μικρασιατικής Καταστροφής και στη συνέχεια, τον τρόπο με τον οποίο Κατοχή και Εμφύλιος διαμορφώνουν τα μεταπολεμικά χρόνια, με κυρίαρχο τον Ολυμπιακό του Μουράτη και του Μπέμπη αλλά και την περίφημη Δόξα Δράμας. Θυμόμαστε το ποδόσφαιρο της φτώχειας και των ξερών γηπέδων. Ψηλαφούμε τι σημαίνει αθωότητα και πώς αυτή μάς συνδέει με το παρελθόν μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.

2 βραδιές ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Δύο φεστιβλικά κοινωνικά δράματα από το '80 μέχρι σήμερα έρχονται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.

Το "Sugar" φέρνει αέρα κλασικού Χόλιγουντ στο AppleTV+

Ο Κόλιν Φάρελ πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά που βλέπουμε στο Apple TV+, μια ιστορία μυστηρίου με φιλμ νουάρ στοιχεία και ένα δυνατό καστ.

3+1 ταινίες που βλέπουμε απόψε στην τηλεόραση

Αδερφές Γουατσόφσκι, ευρωπαϊκό σινεμά, φιλμ νουάρ και Τζούλιαν Μουρ στα καλύτερά της. Σήμερα, Τετάρτη 10/4, στα ελληνικά κανάλια.

Το "Maestro" δυναμώνει την ένταση στο τρέιλερ της 2ης σεζόν

Η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega στις 16 Μαΐου ενώ θα προβληθεί ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την πλατφόρμα του Netflix.