Οι φοιτητές δημιουργούν ταινίες στο κανάλι της Βουλής

Η σειρά φοιτητικών ντοκιμαντέρ «Φοιτητιβίσματα» επιστρέφει με νέο υλικό, εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πέρα από τον Μπερντέ

Η νέα φουρνιά "Φοιτητιβισμάτων", δηλαδή τα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν από φοιτητές και φοιτήτριες ελληνικών πανεπιστημίων τον τελευταίο χρόνο, ξεκινούν τη μετάδοσή τους στο Κανάλι της Βουλής αυτήν την Κυριακή 23/1 και κάθε Κυριακή στις 10:30.

Για τα "Φοιτητιβίσματα", που παράγονται στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, επίλεκτοι φοιτητές και φοιτήτριες από δεκαεπτά πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα, κλήθηκαν να αξιοποιήσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες, σύμφωνα με το ιδιαίτερο γνωστικό τους πεδίο, καθώς και τα προσωπικά τους βιώματα, ώστε να δημιουργήσουν ομαδο-συνεργατικά μικρά ντοκιμαντέρ με θέματα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 

Οι πρώτες ταινίες του φετινού προγράμματος είναι ο "Αλής πριν τον Πασά" (σκηνοθ.: Γιάννης Σέρρας, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας  του Πανεπιστημίου Αιγαίου) που αναφέρεται σε βιογραφικά στοιχεία του Αλή Πασά, στον χαρακτήρα του και σε κρίσιμα γεγονότα της περιπετειώδους ζωής του και το ντοκιμαντέρ "Πέρα από τον Mπερντέ" (σκηνοθ.: Στράτος Σεραφειμίδης, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) που προσεγγίζει τις δύο όψεις του Θέατρου Σκιών, ως λαϊκού θεάματος και ως εικαστικής τέχνης.

Ο Αλής πριν τον Πασά

 

Το πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, μια πρωτοβουλία του Καναλιού της Βουλής σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που από το 2018 εξελίχθηκε σε διατμηματικό πρόγραμμα, διασυνδέει πλέον το σύνολο των οπτικοακουστικών και καλλιτεχνικών τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ, αποτελώντας μοναδικό και πολύτιμο θεσμό για την φοιτητική οπτικοακουστική δημιουργία. Το 2021, με τη συμμετοχή και όλων των ιστορικών πανεπιστημιακών τμημάτων, η παραγωγή ξεπέρασε τις 30 ταινίες, με τον τεχνικό εξοπλισμό τους να παρέχεται από τα πανεπιστήμια και το συντονιστικό ρόλο στη λειτουργία διεπιστημονικών τηλεσεμιναρίων και στην αποπεράτωση (post production) των ταινιών να έχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021 υλοποιήθηκε με την συμμετοχή 65 επιδοτούμενων και 10 εθελοντριών/ντών φοιτητριών/τών, καθώς και 65 συμβούλων καθηγητριών/τών, από  52 Τμήματα, από 17 ΑΕΙ: Αιγαίου, ΑΠΘ, ΑΣΚΤ, Δημοκρίτειο Θράκης, Δυτικής Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Θεσσαλίας, Ιονίου, Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, Μακεδονίας,  Πάντειο,  Πατρών και Πελοποννήσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

9 σειρές ντοκιμαντέρ αληθινών εγκλημάτων που θα σε συγκλονίσουν

Serial killers, αιμοβόρες συμμορίες και καρτέλ ναρκωτικών έρχονται στο Ertflix, σε μια νέα κατηγορία αφιερωμένη σε αληθινά μυστήρια που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ.

13/05/2022

"Dreaming Walls": Ένα ντοκιμαντέρ -ωδή στη rock κουλτούρα

Chelsea Hotel: Το θρυλικό καταφύγιο των καλλιτεχνών και των beatniks αναβιώνει μέσα από ένα ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε

Βραδιές ντοκιμαντέρ στο Exile Room

Το "American Film Showcase" επιστρέφει στο Exile Room για μια σειρά προβολών επιλεγμένων αμερικανικών ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.

"My Rembetika Blues": μια ταινία για τα ρεμπέτικα, τις ρίζες τους και τη σύνδεσή τους με το σήμερα

Η Μαρία Ζουρναζή εξηγεί μέσα από την ταινία τη "σωματική" σύνδεση που νιώθουμε με τα ρεμπέτικα, μέρος του DNA μας. Kαι ο Κωνσταντίνος Βήτα γράφει το score.

Πρισίλα Πρίσλεϊ: Η αντίδρασή της μετά την προβολή της ταινίας για τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ

Η πρώην σύζυγος του βασιλιά του rock 'n' roll εξέφρασε την άποψή της για την ταινία του Μπαζ Λούρμαν.

Τι έρχεται στο Netflix τον Μάιο

Όλες οι νέες σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ που έρχονται στην ελληνική πλατφόρμα του Netflix αυτόν τον μήνα.

Οι ταινίες που θα δούμε στην ΕΡΤ αυτή την εβδομάδα

Ελληνικές και ξένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους για όλους.