Οι φοιτητές δημιουργούν ταινίες στο κανάλι της Βουλής

Η σειρά φοιτητικών ντοκιμαντέρ «Φοιτητιβίσματα» επιστρέφει με νέο υλικό, εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πέρα από τον Μπερντέ

Η νέα φουρνιά "Φοιτητιβισμάτων", δηλαδή τα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν από φοιτητές και φοιτήτριες ελληνικών πανεπιστημίων τον τελευταίο χρόνο, ξεκινούν τη μετάδοσή τους στο Κανάλι της Βουλής αυτήν την Κυριακή 23/1 και κάθε Κυριακή στις 10:30.

Για τα "Φοιτητιβίσματα", που παράγονται στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, επίλεκτοι φοιτητές και φοιτήτριες από δεκαεπτά πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα, κλήθηκαν να αξιοποιήσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες, σύμφωνα με το ιδιαίτερο γνωστικό τους πεδίο, καθώς και τα προσωπικά τους βιώματα, ώστε να δημιουργήσουν ομαδο-συνεργατικά μικρά ντοκιμαντέρ με θέματα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 

Οι πρώτες ταινίες του φετινού προγράμματος είναι ο "Αλής πριν τον Πασά" (σκηνοθ.: Γιάννης Σέρρας, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας  του Πανεπιστημίου Αιγαίου) που αναφέρεται σε βιογραφικά στοιχεία του Αλή Πασά, στον χαρακτήρα του και σε κρίσιμα γεγονότα της περιπετειώδους ζωής του και το ντοκιμαντέρ "Πέρα από τον Mπερντέ" (σκηνοθ.: Στράτος Σεραφειμίδης, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) που προσεγγίζει τις δύο όψεις του Θέατρου Σκιών, ως λαϊκού θεάματος και ως εικαστικής τέχνης.

Ο Αλής πριν τον Πασά

 

Το πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, μια πρωτοβουλία του Καναλιού της Βουλής σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που από το 2018 εξελίχθηκε σε διατμηματικό πρόγραμμα, διασυνδέει πλέον το σύνολο των οπτικοακουστικών και καλλιτεχνικών τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ, αποτελώντας μοναδικό και πολύτιμο θεσμό για την φοιτητική οπτικοακουστική δημιουργία. Το 2021, με τη συμμετοχή και όλων των ιστορικών πανεπιστημιακών τμημάτων, η παραγωγή ξεπέρασε τις 30 ταινίες, με τον τεχνικό εξοπλισμό τους να παρέχεται από τα πανεπιστήμια και το συντονιστικό ρόλο στη λειτουργία διεπιστημονικών τηλεσεμιναρίων και στην αποπεράτωση (post production) των ταινιών να έχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021 υλοποιήθηκε με την συμμετοχή 65 επιδοτούμενων και 10 εθελοντριών/ντών φοιτητριών/τών, καθώς και 65 συμβούλων καθηγητριών/τών, από  52 Τμήματα, από 17 ΑΕΙ: Αιγαίου, ΑΠΘ, ΑΣΚΤ, Δημοκρίτειο Θράκης, Δυτικής Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Θεσσαλίας, Ιονίου, Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, Μακεδονίας,  Πάντειο,  Πατρών και Πελοποννήσου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

2023 Ελευσίς: Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης στην ΕΡΤ2

Οι εκδηλώσεις του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σηκώνουν αυλαία με μια μεγάλη γιορτή σε ιδέα/σύλληψη του γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή, Μιχαήλ Μαρμαρινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

Τα "Νούμερα" γίνονται… σύντεκνοι

Με τον Μίλτο Πασχαλίδη υποψήφιο θύμα μιας παλιάς βεντέτας, τα επόμενα "Νούμερα" του Φοίβου Δεληβοριά έρχονται με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στην Κρήτη.

Τα βραβεία Grammy 2023 αποκλειστικά στην COSMOTE TV

Η τελετή απονομής του κορυφαίου θεσμού μουσικής έρχεται σε ζωντανή μετάδοση.

Τι θα δούμε τον Φεβρουάριο στο Netflix

Όλες οι σειρές, οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που έρχονται στην πλατφόρμα αυτόν το μήνα.

Αφιέρωμα στα ‘70s από το "Μουσικό κουτί"

Από τους Deep Purple και τον David Bowie, μέχρι τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Νίκο Ξυλούρη, η πρωτοποριακή μουσική δεκαετία ξετυλίγεται στην εκπομπή του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη.

Η spin-off σειρά "Tales of the Walking Dead" έρχεται αποκλειστικά στο FOX

Έξι διαφορετικές, αγωνιώδεις ιστορίες ζωντανεύουν ξανά τον επικό κόσμο του "The Walking Dead".

"The Last οf Us": Πώς ένα video game καταφέρνει να πάει την τηλεόραση ένα βήμα μπροστά;

Προσδεθείτε και απολαύστε: Η νέα σειρά του ΗΒΟ είναι ένα πανίσχυρο δείγμα της σύγχρονης τηλεόρασης, εκείνης που μοιάζει με απόλυτη εμπειρία.