Πρεμιέρα για τη νέα σειρά - ντοκιμαντέρ "Καταστροφές και θρίαμβοι" στον ΣΚΑΪ

Η σειρά που δείχνει μέσα από την ιστορία πώς η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει επτά μεγάλες καταστροφές σε θριάμβους.

Στάθης Καλύβας ©ΑΝΕΜΟΝ

Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ "Καταστροφές και Θρίαμβοι" έρχεται την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9.00 μ.μ. στο κανάλι του ΣΚΑΪ. Η νέα σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη και μέλους της Αμερικανικής και Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών, Στάθη Καλύβα. 

Στάθης Καλύβας στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Με την κινηματογραφική της οπτική, αποτελεί μία αναδρομή στην ιστορία, που περιλαμβάνει επτά σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς (και αυτόνομα επεισόδια). Το βασικό ερώτημα που πραγματεύεται η σειρά είναι τελικά, πώς καταφέραμε να μετατρέψουμε την καταστροφή σε… θρίαμβο, μέσα από την αφήγηση σημαντικών γεγονότων όπως τη σφαγή της Χίου το 1822, τις πτωχεύσεις του 19ου αιώνα, τη Χούντα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Στάθης Καλύβας στο Βρετανικό Ναυτικό μουσείο
©ΑΝΕΜΟΝ

 
Το κάθε επεισόδιο αποτελείται από τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, περιγράφεται μία μεγάλη εθνική καταστροφή, στη συνέχεια ακολουθεί ένα flashback στην απαρχή των γεγονότων, όπου τίθεται σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο από το έθνος. Στην τρίτη ενότητα το κάθε επεισόδιο αφηγείται μία ιστορική διαδρομή που, αν και ξεκίνησε με επιτυχία, στη συνέχεια οδηγήθηκε σε μία μεγάλη καταστροφή. Το τέλος του κάθε επεισοδίου, κλείνει με μία ανατροπή που δείχνει ότι η χώρα, παρά τις δυσκολίες, συνέχισε να εξελίσσεται. 

Μια χώρα γεννιέται
©ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Για τις δύο πρώτες προβολές το πρόγραμμα (με τις ενότητες) έχει ως εξής:

Επεισόδιο 1: "Μια χώρα γεννιέται: 1821-1830"

Το επεισόδιο ξεκινάει με την ανάθεση στον Μεχμέτ Αλή από τον Σουλτάνο (1824) να καταπνίξει την Ελληνική Επανάσταση. Περιγράφεται η εξέγερση των Ελλήνων και η Άλωση του Μεσολογγίου αλλά και η "πτώση" της Αθήνας. Πώς όμως τελικά κατάφερε να πετύχει η Επανάσταση; Τι έχει προηγηθεί και πώς επηρέασε η ανάδειξη των Ελλήνων στο εμπόριο και την εκπαίδευση, έναν αιώνα πριν, τα αιτήματα και την έκβαση της Επανάστασης; Το επεισόδιο περιλαμβάνει τις ενότητες "1826: Η ήττα της εξέγερσης", "1740: Επανάσταση στην παιδεία", "1821: Όπλα και διπλωματία" και "1827: Από την ήττα στην ανεξαρτησία". 

Ένα κράτος από το μηδέν
©ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Επεισόδιο 2: " Ένα κράτος από το μηδέν: 1830-1912"

Με έναν ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό και χωρίς κεντρική εξουσία, το νεοσύστατο κράτος έχει να αντικρούσει  πολύπλευρες "μάχες", με τους ένοπλους αγωνιστές, τους τοπικούς ηγέτες και τους ληστές, ενώ αμφισβητείται από παντού το αν θα αντέξει. Περνώντας από την ταπεινωτική ήττα του 1897 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην χρεοκοπία και τον εξωτερικό δανεισμό, που θα υποχρεώσει τη χώρα σε εσωτερική αναδιοργάνωση, το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13) θα αφήσει την επικράτεια  διπλάσια σε έκταση και νοηματοδοτεί μία συμβολική νίκη, μέσα από τις δυσκολίες. Το επεισόδιο είναι χωρισμένο στις ενότητες "1897: Η μεγάλη ταπείνωση", "1830: Ξεκινώντας από το μηδέν", "1833: Το Πρότυπο Βασίλειο" και "1912: Ένα νέο ξεκίνημα". 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Οι υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες που θα δούμε στην Cosmote TV

Συνολικά 39 υποψηφιότητες διεκδικούν στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ 11 κορυφαίες κινηματογραφικές παραγωγές, που ανήκουν αποκλειστικά στο πρόγραμμα της COSMOTE TV.

25/01/2023

"Up For Air": Η συναυλία του Περικλή Κανάρη από τη Νέα Υόρκη στην ERT World

Είναι η πρώτη φορά που η ERT World μεταδίδει συναυλία Έλληνα δημιουργού που ζει στο εξωτερικό.

Το τρέιλερ του "Έτερος Εγώ: Νέμεσις" κυκλοφόρησε και η αγωνία χτυπάει κόκκινο

Μετράμε αντίστροφα για την επιστροφή της σειράς που άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική μυθοπλασία.

Μαρία Καβογιάννη: " Ως άνθρωπος δε γελάω εύκολα"

Αποκλειστική συνέντευξη στο madamefigaro.gr με ένα από τα μεγαλύτερα υποκριτικά ταλέντα που έχει βγάλει η χώρα, τόσο στην κωμωδία όσο και στο δράμα.

Πρώτη εικόνα από την 3η σεζόν του "Ted Lasso"

Τεντ vs Νέιτ: Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι της τηλεοπτικής σεζόν.

"Ζωή": Η Μαρία Καβογιάννη μάς προετοιμάζει για άλλη μία δυνατή ερμηνεία

Η Μαρία Καβογιάννη πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά του ΑΝΤ1+, η οποία ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, στην κωμωδία και το δράμα.

Το Break Point είναι ακόμα καλύτερο από το Drive to Survive

Όσα είδαμε στα πρώτα 5 επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix.