Πρεμιέρα για τη νέα σειρά - ντοκιμαντέρ "Καταστροφές και θρίαμβοι" στον ΣΚΑΪ

Η σειρά που δείχνει μέσα από την ιστορία πώς η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει επτά μεγάλες καταστροφές σε θριάμβους.

Στάθης Καλύβας ©ΑΝΕΜΟΝ

Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ "Καταστροφές και Θρίαμβοι" έρχεται την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9.00 μ.μ. στο κανάλι του ΣΚΑΪ. Η νέα σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη και μέλους της Αμερικανικής και Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών, Στάθη Καλύβα. 

Στάθης Καλύβας στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Με την κινηματογραφική της οπτική, αποτελεί μία αναδρομή στην ιστορία, που περιλαμβάνει επτά σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς (και αυτόνομα επεισόδια). Το βασικό ερώτημα που πραγματεύεται η σειρά είναι τελικά, πώς καταφέραμε να μετατρέψουμε την καταστροφή σε… θρίαμβο, μέσα από την αφήγηση σημαντικών γεγονότων όπως τη σφαγή της Χίου το 1822, τις πτωχεύσεις του 19ου αιώνα, τη Χούντα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Στάθης Καλύβας στο Βρετανικό Ναυτικό μουσείο
©ΑΝΕΜΟΝ

 
Το κάθε επεισόδιο αποτελείται από τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, περιγράφεται μία μεγάλη εθνική καταστροφή, στη συνέχεια ακολουθεί ένα flashback στην απαρχή των γεγονότων, όπου τίθεται σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο από το έθνος. Στην τρίτη ενότητα το κάθε επεισόδιο αφηγείται μία ιστορική διαδρομή που, αν και ξεκίνησε με επιτυχία, στη συνέχεια οδηγήθηκε σε μία μεγάλη καταστροφή. Το τέλος του κάθε επεισοδίου, κλείνει με μία ανατροπή που δείχνει ότι η χώρα, παρά τις δυσκολίες, συνέχισε να εξελίσσεται. 

Μια χώρα γεννιέται
©ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Για τις δύο πρώτες προβολές το πρόγραμμα (με τις ενότητες) έχει ως εξής:

Επεισόδιο 1: "Μια χώρα γεννιέται: 1821-1830"

Το επεισόδιο ξεκινάει με την ανάθεση στον Μεχμέτ Αλή από τον Σουλτάνο (1824) να καταπνίξει την Ελληνική Επανάσταση. Περιγράφεται η εξέγερση των Ελλήνων και η Άλωση του Μεσολογγίου αλλά και η "πτώση" της Αθήνας. Πώς όμως τελικά κατάφερε να πετύχει η Επανάσταση; Τι έχει προηγηθεί και πώς επηρέασε η ανάδειξη των Ελλήνων στο εμπόριο και την εκπαίδευση, έναν αιώνα πριν, τα αιτήματα και την έκβαση της Επανάστασης; Το επεισόδιο περιλαμβάνει τις ενότητες "1826: Η ήττα της εξέγερσης", "1740: Επανάσταση στην παιδεία", "1821: Όπλα και διπλωματία" και "1827: Από την ήττα στην ανεξαρτησία". 

Ένα κράτος από το μηδέν
©ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Επεισόδιο 2: " Ένα κράτος από το μηδέν: 1830-1912"

Με έναν ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό και χωρίς κεντρική εξουσία, το νεοσύστατο κράτος έχει να αντικρούσει  πολύπλευρες "μάχες", με τους ένοπλους αγωνιστές, τους τοπικούς ηγέτες και τους ληστές, ενώ αμφισβητείται από παντού το αν θα αντέξει. Περνώντας από την ταπεινωτική ήττα του 1897 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην χρεοκοπία και τον εξωτερικό δανεισμό, που θα υποχρεώσει τη χώρα σε εσωτερική αναδιοργάνωση, το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13) θα αφήσει την επικράτεια  διπλάσια σε έκταση και νοηματοδοτεί μία συμβολική νίκη, μέσα από τις δυσκολίες. Το επεισόδιο είναι χωρισμένο στις ενότητες "1897: Η μεγάλη ταπείνωση", "1830: Ξεκινώντας από το μηδέν", "1833: Το Πρότυπο Βασίλειο" και "1912: Ένα νέο ξεκίνημα". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 26/5 έως 1/6 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/05/2022

Στο νέο ελληνικό noir "Γέφυρα",  οι δολοφόνοι δεν έχουν πατρίδα

Η ελληνική μεταφορά της επιτυχημένης αστυνομικής σειράς "Bron/Broen" είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στην streaming πλατφόρμα του ANT1+.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 19 έως 25/5 και ξεχωρίζουν.

"Global Homophobia": Ένα ντοκιμαντέρ στο ERTFLIX για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις συνθήκες καταπίεσης και περιθωριοποίησης που αντιμετωπίζουν ομάδες της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, φέρνοντας στο επίκεντρο ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία.

"SWANS: Where Does A Body End?": Ένα κινηματογραφικό πορτραίτο της εκρηκτικής ποστ-πανκ μπάντας

Το Jameson Music Screenings επιστρέφει στον κινηµατογράφο Άστορ με το μουσικό ντοκιμαντέρ του Μάρκο Πόρσια.

9 σειρές ντοκιμαντέρ αληθινών εγκλημάτων που θα σε συγκλονίσουν

Serial killers, αιμοβόρες συμμορίες και καρτέλ ναρκωτικών έρχονται στο Ertflix, σε μια νέα κατηγορία αφιερωμένη σε αληθινά μυστήρια που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 12 έως 18/5 και ξεχωρίζουν.