Πρεμιέρα για τη νέα σειρά - ντοκιμαντέρ "Καταστροφές και θρίαμβοι" στον ΣΚΑΪ

Η σειρά που δείχνει μέσα από την ιστορία πώς η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει επτά μεγάλες καταστροφές σε θριάμβους.

Στάθης Καλύβας ©ΑΝΕΜΟΝ

Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ "Καταστροφές και Θρίαμβοι" έρχεται την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9.00 μ.μ. στο κανάλι του ΣΚΑΪ. Η νέα σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη και μέλους της Αμερικανικής και Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών, Στάθη Καλύβα. 

Στάθης Καλύβας στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Με την κινηματογραφική της οπτική, αποτελεί μία αναδρομή στην ιστορία, που περιλαμβάνει επτά σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς (και αυτόνομα επεισόδια). Το βασικό ερώτημα που πραγματεύεται η σειρά είναι τελικά, πώς καταφέραμε να μετατρέψουμε την καταστροφή σε… θρίαμβο, μέσα από την αφήγηση σημαντικών γεγονότων όπως τη σφαγή της Χίου το 1822, τις πτωχεύσεις του 19ου αιώνα, τη Χούντα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Στάθης Καλύβας στο Βρετανικό Ναυτικό μουσείο
©ΑΝΕΜΟΝ

 
Το κάθε επεισόδιο αποτελείται από τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, περιγράφεται μία μεγάλη εθνική καταστροφή, στη συνέχεια ακολουθεί ένα flashback στην απαρχή των γεγονότων, όπου τίθεται σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο από το έθνος. Στην τρίτη ενότητα το κάθε επεισόδιο αφηγείται μία ιστορική διαδρομή που, αν και ξεκίνησε με επιτυχία, στη συνέχεια οδηγήθηκε σε μία μεγάλη καταστροφή. Το τέλος του κάθε επεισοδίου, κλείνει με μία ανατροπή που δείχνει ότι η χώρα, παρά τις δυσκολίες, συνέχισε να εξελίσσεται. 

Μια χώρα γεννιέται
©ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Για τις δύο πρώτες προβολές το πρόγραμμα (με τις ενότητες) έχει ως εξής:

Επεισόδιο 1: "Μια χώρα γεννιέται: 1821-1830"

Το επεισόδιο ξεκινάει με την ανάθεση στον Μεχμέτ Αλή από τον Σουλτάνο (1824) να καταπνίξει την Ελληνική Επανάσταση. Περιγράφεται η εξέγερση των Ελλήνων και η Άλωση του Μεσολογγίου αλλά και η "πτώση" της Αθήνας. Πώς όμως τελικά κατάφερε να πετύχει η Επανάσταση; Τι έχει προηγηθεί και πώς επηρέασε η ανάδειξη των Ελλήνων στο εμπόριο και την εκπαίδευση, έναν αιώνα πριν, τα αιτήματα και την έκβαση της Επανάστασης; Το επεισόδιο περιλαμβάνει τις ενότητες "1826: Η ήττα της εξέγερσης", "1740: Επανάσταση στην παιδεία", "1821: Όπλα και διπλωματία" και "1827: Από την ήττα στην ανεξαρτησία". 

Ένα κράτος από το μηδέν
©ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Επεισόδιο 2: " Ένα κράτος από το μηδέν: 1830-1912"

Με έναν ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό και χωρίς κεντρική εξουσία, το νεοσύστατο κράτος έχει να αντικρούσει  πολύπλευρες "μάχες", με τους ένοπλους αγωνιστές, τους τοπικούς ηγέτες και τους ληστές, ενώ αμφισβητείται από παντού το αν θα αντέξει. Περνώντας από την ταπεινωτική ήττα του 1897 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην χρεοκοπία και τον εξωτερικό δανεισμό, που θα υποχρεώσει τη χώρα σε εσωτερική αναδιοργάνωση, το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13) θα αφήσει την επικράτεια  διπλάσια σε έκταση και νοηματοδοτεί μία συμβολική νίκη, μέσα από τις δυσκολίες. Το επεισόδιο είναι χωρισμένο στις ενότητες "1897: Η μεγάλη ταπείνωση", "1830: Ξεκινώντας από το μηδέν", "1833: Το Πρότυπο Βασίλειο" και "1912: Ένα νέο ξεκίνημα". 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Omnivore, η σειρά ντοκιμαντέρ του Rene Redzepi

Ο περιβόητος σεφ-πατρόν στρώνει από σήμερα τραπέζι στο Apple TV+, με οκτώ επεισόδια που εξερευνούν σε βάθος τον κόσμο του φαγητού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/07/2024

Τι ετοιμάζει ο ANT1 για την τηλεοπτική σεζόν 2024-2025

Νέο πρόγραμμα με γνωστές και ολοκάινουριες εκπομπές, νέες σειρές μυθοπλασίας αλλά και τη συνέχεια της "Μάγισσας", τηλεπαιχνίδια, σάτιρα και αθλητισμό.

Βράδια ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Τρία ελληνικά φιλμ για καλοκαιρινές προβολές στην ΕΡΤ3, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Αυγούστου.

Η ΕΡΤ θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ένα διήμερο "ιστορίας" για τη τουρκική εισβολή στη Κύπρο με ειδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, καθώς και με μια συναυλία-αφιέρωμα στην Αμμόχωστο.

H εξομολογητική σιωπή του "Τhe Bear"

Η 3η σεζόν της βραβευμένης σειράς "ανοίγει" με ένα εκκωφαντικά σιωπηλό επεισόδιο, έξτρα αφοσιωμένο στη λεπτομέρεια και αποφασισμένο να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Πρεμιέρα σήμερα στο Disney+.

Το "Akis’ Food Tour" έρχεται στο Netflix

Το κορυφαίο streamer είναι ο επόμενος προορισμός της ταξιδιωτικής εκπομπής μαγειρικής του Alpha, με οδηγό τον Άκη Πετρετζίκη.