Updated | Οι έκτακτες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές αφιερωμένες στον εκλιπόντα Μίκη Θεοδωράκη

Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας τροποποιούν το πρόγραμμά τους για να προβάλλουν την ζωή και το έργο του τεράστιου Έλληνα μουσικοσυνθέτη (Μείνετε συντονισμένοι, προστίθενται νέα προγράμματα).

Updated | Οι έκτακτες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές αφιερωμένες στον εκλιπόντα Μίκη Θεοδωράκη

Παρά τον αιφνίδιο θάνατο του - εκ των κορυφαίων καλλιτεχνών - Μίκη Θεοδωράκη, τα αντανακλαστικά των τηλεραδιοφωνικών παραγωγών λειτούργησαν γρήγορα προσαρμόζοντας το πρόγραμμά τους έτσι, ώστε να δώσουν την ευκαιρία στους θεατές και τους ακροατές τους να γνωρίσουν καλύτερα το καλλιτεχνικό και όχι μόνο έργο του.

Σήμερα Πέμπτη 2/9, στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ, στο πρώτο κανάλι της και ώρα 19:20 θα προβληθεί σε επανάληψη το επεισόδιο «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη (1966), του μουσικού ντοκιμαντέρ «Τραγούδια που Έγραψαν Ιστορία», στις 20:00 αφιερωματικό αρχείο της ΕΡΤ πάνω στο μουσικό του έργο, και από τις 23:00 μέχρι τη 01:10 θα μεταδοθεί το λαϊκό ορατόριο «Άξιον Εστί», η συναυλία του καλλιτέχνη στο Θέατρο Λυκαβηττού τον «Μουσικό Αύγουστο» του 1977. Παράλληλα, στην ΕΡΤ2, από τις 16:00 ως τις 20:00 θα παίζει η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συναυλίας «85 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης» που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου του 2010 στο Θέατρο Λυκαβηττού, από τις 20:00 ως τις 22:00 το πρώτο επεισόδιο από τα δύο της εκπομπής «Στα Άκρα» αφιερωμένο στο πρώιμο στάδιο της ζωής του, στις 22:00 θα αναπαραχθεί το ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης - Ο εθνικός μας συνθέτης», διάρκειας μιάμισης ώρας, και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα σε επανάληψη το επεισόδιο που ο μουσικοσυνθέτης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Καλλιτεχνικό Καφενείο». Ωστόσο, το αφιέρωμα της ΕΡΤ για τον Μίκη Θεοδωράκη δε σταματάει εδώ, καθώς στο τρίτο κανάλι της στις 18:00, θα μεταδοθεί η παρουσίαση του καλλιτεχνικού του έργου με τίτλο «Το ελληνικό έθνος και το χρέος μας απέναντι στους αγωνιστές του 1821» στο πλαίσιο της τίμησης της επετείου της Επανάστασης του 1821 την 25η Μαρτίου του 2000, ενώ στις 23:00 το τηλεοπτικό κοινό μπορεί να παρακολουθήσει το ωριαίο επετειακό αρχείο της για το έργο του Έλληνα δημιουργού, του οποίου τα γυρίσματα έγιναν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Το κανάλι της Βουλής ανακοίνωσε πως σήμερα Πέμπτη 2/9, με το πέρας της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, θα υπάρξει αφιέρωμα για την ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, με αποκλειστικό υλικό για τα μουσικά αλλά και πολιτικά αποτυπώματα που άφησε πίσω. Την Παρασκευή 3/9 στις 22:00 θα προβληθεί η συνέντευξη στην οποία υποβλήθηκε από την Αλεξία Κουλούρη το 2009, ενώ το Σάββατο 4/9 και ώρα 22:00 θα παιχτεί η «Ηλέκτρα», ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Τέλος, την Κυριακή 5/9 θα μεταδοθεί η συναυλία που πραγματοποίησε ο μεγάλος δημιουργός το 1977 στον Λυκαβηττό.

Επίσης απόψε 2/9 στις 21:00, το ΣΚΑΪ πρόκειται να προβάλλει εκτάκτως αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης», ταξιδεύοντάς μας μουσικά στην Ελλάδα του 20ου αιώνα και παρουσιάζοντάς μας προσωπικές αφηγήσεις, απόψεις παντός τύπου και ιδέες του σπουδαίου καλλιτέχνη. Στο ίδιο κανάλι δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 4/9 και ώρα 21:00 θα παιχτεί σε επανάληψη το αφιερωματικό προς τον Μίκη Θεοδωράκη επεισόδιο της εκπομπής «Στην υγειά μας ρε παιδιά», όπου ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης με τη συμφωνική ορχήστρα αλλά και χορωδίες από όλη την Ελλάδα ερμηνεύουν τραγούδια του λυρικού μας συνθέτη.

Συν τοις άλλοις, πολλά ξεχωριστά αφιερώματα αλλά και μοναδικές συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη μπορούμε να ακούσουμε και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ. Πιο συγκεκριμένα, οι συχνότητες Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, Tρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6, Kosmos 93,6 και «Η Φωνή της Ελλάδας», από σήμερα Πέμπτη 2/9 ως και τη Δευτέρα 6/9, έχουν διαμορφώσει με τέτοιον τρόπο το πρόγραμμά τους ώστε κάθε ακροατής να έχει την ευκαιρία κάποια στιγμή να ξεκλέψει λίγο χρόνο περνόντας τον συντροφιά με τις μουσικές μελωδίες του αείμνηστου καλλιτέχνη.

*Update Το Cosmote History HD αποτελεί ακόμα ένα μέσο στο οποίο ο τηλεθεατής μπορεί να καταφύγει αν επιθυμεί να μάθει για τον Μίκη Θεοδωράκη. Πέμπτη 2/9 στις 19:00 και Παρασκευή 3/9 στις 11:00 παίζεται το ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης – Συνθέτης» σε σκηνοθεσία Αστέρη Κούτουλα και Κλάους Σάλγκε. Στη συνέχει, θα προβληθεί το επίσης το ντοκιμαντέρ «Μια επανάσταση αρχίζει» του σκηνοθέτη Βαγγέλη Δημητρίου την Πέμπτη 2/9 και την Παρασκευή 3/9 στις 22:35 και 10:35 ηώρα αντίστοιχα, ενώ «Το σπίτι είχε τη δική του ιστορία» θα είναι διαθέσιμο στο Cosmote TV Plus.

Και το WEBTVERTflix τροποποίησε το σημερινό και αυριανό του πρόγραμμα προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 2/9 στις 23:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης – Ο εθνικός μας συνθέτης», στις 00:30 το «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία» που αναφέρεται στο ίσως μεγαλύτερο έργο του Θεοδωράκη, τη «Ρωμιοσύνη», σε ποίηση Ρίτσου, και στη 01:00 το «Μίκης Θεοδωράκης – Αφιέρωμα από το αρχείο της ΕΡΤ». Την Παρασκευή 3/9 προγραμματίστηκε η προβολή της εκπομπής «Η αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου και παίζεται στις 23:00.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.