To πρόγραμμα της ΕΡΤ για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Δείτε όλες τις θεματικές εκπομπές και τα ιστορικά ντοκιμαντέρ, τις συναυλίες, τα ειδικά αφιερώματα, τις ταινίες και το πρόγραμμα της τηλεοπτικής κάλυψης των εορταστικών εκδηλώσεων.

To πρόγραμμα της ΕΡΤ για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Η ΕΡΤ τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, που φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, εντάσσοντας στο πρόγραμμά της νέες θεματικές εκπομπές και ιστορικά ντοκιμαντέρ, συναυλίες, ειδικά αφιερώματα, αλλά και ταινίες, που αναδεικνύουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα. Η δημόσια τηλεόραση θα μεταδώσει, επίσης, τη στρατιωτική παρέλαση, καθώς και τις εορταστικές εκδηλώσεις για το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός.

Τετάρτη 24 Μαρτίου

To πρόγραμμα της ΕΡΤ για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 - εικόνα 1
Εθνική Πινακοθήκη

Στις 16:00 (ΕΡΤ1), ο Φάνης Παπαθανασίου και η Σταυρούλα Χριστοφιλέα, σε μια έκτακτη εκπομπή, θα παρουσιάσουν όλες τις εξελίξεις με αφορμή την επίσκεψη των ξένων ηγετών στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα γίνουν συνδέσεις με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με τους ανταποκριτές της ΕΡΤ. Στις 18:00 (ΕΡΤ1), η δημόσια τηλεόραση, στο πλαίσιο ειδικής ενημερωτικής εκπομπής με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου, θα συνδεθεί απευθείας με την Εθνική Πινακοθήκη, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους ηγέτες. Η ΕΡΤ θα μεταδώσει την ξενάγηση στο νέο κτήριο αλλά και στα εκθέματα, με έμφαση σε εκείνα που έχουν εμπνευστεί από την Ελληνική Επανάσταση. Οι κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης θα βρίσκονται και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μετά την ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους ξένους ηγέτες.

Εορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, η εκπομπή «Στα Άκρα» (ΕΡΤ2), φιλοξενεί επιστήμονες και ιστορικούς, οι οποίοι φωτίζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του Εθνικοαπελευθερωτικού μας Αγώνα και μας μεταφέρουν νοερώς την εποχή, κατά την οποία το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» έγινε η ιδρυτική συνθήκη του νέου κράτους, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως σε όλον τον τότε κόσμο, που παρακολουθούσε τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Στις 20:00, καλεσμένοι της Βίκυς Φλέσσα είναι οι καθηγητές Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου και Θάνος Βερέμης.

To πρόγραμμα της ΕΡΤ για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 - εικόνα 2
«Στα Άκρα»

Πέμπτη 25 Μαρτίου

ΕΡΤ1

Στις 08:55, η εκπομπή «Συνδέσεις», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και την Αλεξάνδρα Καϋμένου, αρχίζει μία ώρα νωρίτερα από την καθιερωμένη, για να μεταδώσει την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους υψηλούς προσκεκλημένους. Στη συνέχεια, η εκπομπή θα συνδεθεί με την Πλατεία Συντάγματος, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Στις 14:00, θα μεταδοθεί σε επανάληψη η εκπομπή έρευνας «Ειδικές αποστολές», με τίτλο «Η Επανάσταση μέσα από τα μάτια των ξένων». Ο Φάνης Παπαθανασίου, η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος ταξιδεύουν στο Ναύπλιο, στο Μεσολόγγι και στην Ύδρα, σε ιστορικές τοποθεσίες-σύμβολα του 1821, εκεί όπου η Ελληνική Επανάσταση συνδέεται ποικιλοτρόπως με τις ευρωπαϊκές διαστάσεις του Αγώνα. Στις 18:15, η έκτακτη εκπομπή με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα είναι αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου.

Στις 19:00, θα μεταδοθεί, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, το ντοκιμαντέρ «”σε γνωρίζω από την όψη” 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, παραγωγής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το οποίο αποτελεί μια ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας. Έχει στηριχθεί σε αρχειακό υλικό και τεκμήρια και προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών και της καθημερινής ζωής. Στην ουσία, επιχειρεί να δείξει πώς από το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος. Στο στούντιο της ΕΡΤ καλεσμένη θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί σε επανάληψη και την Παρασκευή 26 Μαρτίου, στις 14:00.

ΕΡΤ2

To πρόγραμμα της ΕΡΤ για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 - εικόνα 3
Επετειακή συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Στις 08:25 ξεκινά η απευθείας μετάδοση από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών της Επίσημη Δοξολογίας εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου. Στις 15:00 η «Αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου γιορτάζει και τιμά τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, μέσα από τα τραγούδια και τα μουσικά όργανα των Αγωνιστών του 1821.

Στις 19:00, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Μύρωνα Μιχαηλίδη, ερμηνεύει έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση, την παράδοση και την Ιστορία, σε μια μοναδική συναυλία από την αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα: Εισαγωγή από την όπερα «Απαγωγή από το Σεράι KV 384» (Β. Α. Μότσαρτ), Εισαγωγή από το έργο «Τα ερείπια των Αθηνών», «Η νίκη του Ουέλινγκτον» (Λ. βαν Μπετόβεν), «Δωδεκανησιακή σουίτα Νο1» (Γ. Κωνσταντινίδης), «7 Ωδές του Διονυσίου Σολωμού» σε ενορχήστρωση Άλκη Μπαλτά (Ν. Μάντζαρος). Η συναυλία θα μεταδοθεί και από την ERT World, στις 22:00, και θα είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX.

Στις 20:00 η εκπομπή «Από πέτρα και χρόνο» μας ταξιδεύει στην Καλαμάτα, μια πόλη πάντα παρούσα στη μεγάλη ιστορική διαχρονία, γεμάτη μουσεία και βιβλιοθήκες και με σπουδαία πνευματική και καλλιτεχνική ζωή.

To πρόγραμμα της ΕΡΤ για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 - εικόνα 4
«Μπάιρον, Μπαλάντα Σ’ Έναν Δαίμονα» (1992)

Στις 20:30 προβάλλεται το ιστορικό δράμα «Μπουμπουλίνα» (1959), σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου, που φωτίζει τη ζωή και την προσφορά στον αγώνα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας (Ειρήνη Παπά), η οποία, για δεύτερη φορά χήρα, ταξιδεύει στην Οδησσό, επικοινωνεί με τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και συμμετέχει στην Επανάσταση, διαθέτοντας πλοία ή με την προσωπική της αγωνιστική παρουσία. Παίζουν: Ειρήνη Παπά, Ανδρέας Μπάρκουλης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Μιράντα Μυράτ, Γεωργία Βασιλειάδου, Χριστόφορος Νέζερ, Νίκος Κούρκουλος, Κούλης Στολίγκας, Βασίλης Κανάκης κ.ά. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

Ακολουθεί στις 22:00 το βραβευμένο βιογραφικό δράμα, συμπαραγωγής Ελλάδας-Ρωσίας «Μπάιρον, Μπαλάντα Σ’ Έναν Δαίμονα» (1992). Σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, μας μεταφέρει στις αρχές του 1824, όταν ο ποιητής Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον φθάνει στο Μεσολόγγι, για να αγωνιστεί με τους Έλληνες επαναστάτες εναντίον των Τούρκων. Αναλαμβάνει την ηγεσία μιας στρατιωτικά άπειρης μονάδας, που απαρτίζεται από Έλληνες και ξένους αγρότες ή περιθωριακούς της εποχής. Στη δίνη της Επανάστασης γίνεται ένα με την καταστροφή και τη φρενήρη πορεία των πραγμάτων, καθώς οδηγείται προς τον θάνατό του. Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Βέρα Σοτνίκοβα, Βασίλης Λάγκος, Ιγκόρ Γιασούλοβιτς, Άκης Σακελλαρίου, Φάρκαντ Μακμούντοβ, Μανώλης Σορμαΐνης κ.ά. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

ERTFLIX

Η δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ΕRTFLIX, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, «ανοίγει» ειδική κατηγορία με τίτλο «1821», στην οποία θα περιλαμβάνονται οι παρακάτω επετειακές εκπομπές και σειρές από το Αρχείο της ΕΡΤ: «Μαντώ Μαυρογένους» (σειρά μυθοπλασίας), «Οι εκπομπές που αγάπησα» με τον Φρέντυ Γερμανό (επεισόδιο: «Καποδίστριας»), «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» (επετειακό επεισόδιο), «Μουσική μνήμη του ’21» (η Δόμνα Σαμίου παρουσιάζει τραγούδια του ’21), «Ρήγας Βελεστινλής» (ντοκιμαντέρ).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Πότε κάνει πρεμιέρα η σειρά "Αυτή Η Νύχτα Μένει";

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία προβολής της πολυαναμενόμενης σειράς του Alpha με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Μπισμπίκη και Γιάννη Στάνκογλου.

29/09/2022

Το επικό φινάλε του "Walking Dead" έρχεται αποκλειστικά στο Fox

Η σειρά-φαινόμενο που έχει καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατές επιστρέφει με το τρίτο και τελευταίο μέρος του 11ου κύκλου.

Όσα πρέπει να ξέρεις για τους χαρακτήρες του "Μαύρου Ρόδου"

Όλες οι λεπτομέρειες για τις ιστορίες των ηρώων που περιστρέφονται γύρω από τον παθιασμένο έρωτα δύο νέων από διαφορετικούς κόσμους.

Πρεμιέρα για τις "Ρίζες" του Θανάση Ευθυμιάδη

Φυσιολατρία και πνευματικότητα, μακριά από στερεοτυπικούς κανόνες. Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε έναν καινούργιο τρόπο ζωής;

"Το Κόκκινο Ποτάμι": Η ιστορία συνεχίζεται στον δεύτερο κύκλο επεισοδίων

Η ιστορική-δραματική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη επιστρέφει στο Open. Τι νέο περιμένει τους χαρακτήρες;

Πόσο αυστηρώς ακατάλληλη είναι τελικά η "Ξανθιά";

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Βενετίας, όπου δίχασε κοινό και κριτικούς, η πολυαναμενόμενη βιογραφία της Μέριλιν Μονρό προβάλλεται τώρα στην πλατφόρμα του Netflix.

Όλα όσα μάθαμε για το "Maestro" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

Παρακολουθήσαμε ένα αποκλειστικό απόσπασμα του "Maestro" που θα προβληθεί στο Mega και συζητήσαμε με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη για τη σειρά που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως την καλύτερη δουλειά του. Ναι, η επιστροφή του δεν είναι τυχαία το μεγαλύτερο γεγονός της τηλεοπτικής σεζόν.