«Παγωμένος» και αμήχανος ο Τζόρτζ Κλούνεϊ στον «Ουρανό του Μεσονυχτίου»

Οι ενυπώσεις μας από τη νέα, αναιμική κι αδιάφορη ταινία της σκηνοθετικής καριέρας του διάσημου ηθοποιού.

«Παγωμένος» και αμήχανος ο Τζόρτζ Κλούνεϊ στον «Ουρανό του Μεσονυχτίου»

Παράλληλα με την ερμηνευτική του καριέρα, ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει μια εξίσου ενδιαφέρουσα ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, με τέσσερις συνολικά οσκαρικές υποψηφιότητες και ένα βραβείο καλύτερης ταινίας για το «Argo». Με λιγοστές αστοχίες («Leatherheads», «Μνημείων Άνδρες»), αποδεικνύεται πάντα ικανότατος όταν έχει στα χέρια του ενδιαφέρον πρώτο υλικό («Εξομολογήσεις Ενός Επικίνδυνου Μυαλού», «Καληνύχτα, και Καλή Τύχη», «Αι Ειδοί του Μαρτίου», «Suburbicon»).

«Παγωμένος» και αμήχανος ο Τζόρτζ Κλούνεϊ στον «Ουρανό του Μεσονυχτίου» - εικόνα 1

Χωρίς τη δική του σεναριακή συνεισφορά αυτή τη φορά, μεταφέρει στην οθόνη δια χειρός Μαρκ Σμιθ («Η Επιστροφή», «Overlord») το περιορισμένων δυνατοτήτων πρώτο μυθιστόρημα της Λίλι Μπρουκς – Ντάλτον «Good morning, midnight», αναλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Όγκαστιν Λόφτχαουζ. Ενός επιστήμονα που αφιέρωσε την καριέρα του στην αναζήτηση κατοικήσιμων πλανητών για το ανθρώπινο είδος, ώστε εκείνο να μπορέσει να ξεφύγει κάποια στιγμή από τα γήινα δεσμά. Και να που τώρα, τριάντα χρόνια μετά το χωρισμό του από την Τζιν, τη μόνη γυναίκα που αγάπησε, βλέπει κάθε ζωή στον πλανήτη του να αφανίζεται από μια μυστηριώδη ακτινοβολία. Άρρωστος από καρκίνο, αποφασίζει να μείνει μόνος σε ένα απομονωμένο εργαστήριο στο Βόρειο Πόλο, επιχειρώντας να επικοινωνήσει με διαστημικές αποστολές που επιστρέφουν στη Γη για να τις προειδοποιήσει. Διαπιστώνει πως μόνο εκείνη του Aether, η οποία γυρίζει πίσω από ένα κατοικήσιμο δορυφόρο του Δία, είναι προσβάσιμη, αλλά για να συνεννοηθεί μαζί της πρέπει να βρει μια δυνατότερη κεραία. Κι ενώ το πλήρωμα του διαστημοπλοίου προσπαθεί να καταλάβει γιατί δεν μπορεί να μιλήσει με κάποιον στη Γη, ο Όγκαστιν ξεκινά μαζί με ένα μικρό κοριτσάκι, το οποίο δεν μιλάει και ως δια μαγείας βρέθηκε στο εργαστήριο, να διασχίσουν τους πάγους και να φτάσουν σ’ ένα γειτονικό πειραματικό σταθμό με δυνατότερη αντένα.

«Παγωμένος» και αμήχανος ο Τζόρτζ Κλούνεϊ στον «Ουρανό του Μεσονυχτίου» - εικόνα 2

Ένας άνθρωπος και ένας πλανήτης που πεθαίνουν από τη μια, μια ολιγομελής ομάδα και ένα μακρινό αστέρι που συντηρούν την ελπίδα (η αστροναύτης Σάλι είναι έγκυος) από την άλλη. Μια σκληρή δοκιμασία και για τους «δυο» - η πορεία μέσα στα χιόνια, η βροχή μετεωριτών που πλήττει το Aether. Μια σκληρή απόφαση σε σχέση με το μέλλον του την οποία αναγκάζεται να πάρει ο καθένας ξεχωριστά απ’ όλους τους ήρωες της ταινίας κι ένας απολογισμός ζωής για τον Όγκαστιν, ο οποίος στοχάζεται πάνω στις επώδυνες προτεραιότητές του. Όλα μαζί θα μπορούσαν να αποτελούν έναν ενδιαφέροντα κινηματογραφικό συνδυασμό αν οι Σμιθ και Κλούνεϊ είχαν επιλέξει ένα σαφές διηγηματικό ύφος για την ταινία τους. Ανθρώπινο δράμα, οικολογική παραβολή ή sci-fi περιπέτεια; Ο «Ουρανός του Μεσονυχτίου» δεν έχει αποφασίσει που ακριβώς να ρίξει το βάρος του, τσαλαβουτώντας σε θεματικές, ιδέες και αλληγορίες οι οποίες δεν ολοκληρώνονται, βασισμένες σε διάφανα κλισέ (οι αποκαλύψεις για το ποιος - και «τι» - είναι ποιος) και τετριμμένα διλήμματα. Ακόμα κι οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες αποδεικνύονται εκνευριστικά σχηματικοί, καταδικάζοντας τον απόλυτα αμήχανο Κλούνεϊ στο να υπογράψει την πλέον αναιμική κι αδιάφορη ταινία της σκηνοθετικής καριέρας του.

Βαθμολογία:

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Κλούνεϊ. Πρωταγωνιστούν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Φελίσιτι Τζόουνς, Ντέιβιντ Ογιέλοου, Καοϊλίν Σπρίνγκολ, Κάιλ Τσάντλερ, Ντέμιαν Μπισίρ. ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 122΄. Προβολή: NETFLIX.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.