Οι must see αθλητικές ταινίες και σειρές του Netflix

Όλα όσα πρέπει να δείτε μετά το επόμενο επεισόδιο του «Last Dance», από το ποδόσφαιρο μέχρι τη F1.

Οι must see αθλητικές ταινίες και σειρές του Netflix

Είναι γνωστό πόσο έχει επενδύσει το Netflix σε παντός είδους τηλεοπτικές και κινηματογραφικές δουλειές, χρειάστηκε όμως η μεγαλειώδης πρεμιέρα του «Last Dance» για να πέσει περισσότερο φως στις αθλητικές παραγωγές της πλατφόρμας. Για αυτό λοιπόν ξεψαχνίσαμε το περιεχόμενο του Netflix και επιλέξαμε τις καλύτερες σπορ ταινίες και σειρές που θα σας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον, ελλείψει αγωνιστικής δράσης στα γήπεδα...

Η στρογγυλή θεά

Το ποδόσφαιρο έχει την τιμητική του στο (ελληνικό) Netflix με δύο σειρές να κερδίζουν την προσοχή μας. Μια ιστορία που βρίθει από ρομαντισμό για το άθλημα, πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον και έντονη πολιτικοκοινωνική ανησυχία, βρίσκεται στην καρδιά της μίνι σειράς «The English Game». Διάρκειας έξι επεισοδίων και με τον οσκαρικό Τζούλιαν Φέλοους («Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ», «Ο Πύργος του Ντάουντον») στο σενάριο, η σειρά μας μεταφέρει στην Αγγλία του 19ου αιώνα, όταν το ποδόσφαιρο ήταν ακόμα ερασιτεχνικό και με τις αριστοκρατικές τάξεις να κινούν τα νήματα ορίζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού. Μια μικρή ομάδα όμως αποφασίζει να φέρει τα πάνω κάτω διεκδικώντας το κύπελλο Αγγλίας, σε μια «εικονική» πάλη των τάξεων που κρίνεται στο χορτάρι.

Οι must see αθλητικές ταινίες και σειρές του Netflix - εικόνα 1
«The English Game»

Παραμένουμε στη Γηραιά Αλβιόνα και σε μία από τις πιο ιστορικές ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος. Ο λόγος για τη Σάντερλαντ, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδοχικούς υποβιβασμούς και οικονομικά προβλήματα. Η σειρά ντοκιμαντέρ «Sunderland 'Till I Die», με πρόσβαση σε κάθε τμήμα της ομάδας, από τις προπονήσεις και τα αποδυτήρια μέχρι τις συναντήσεις της διοίκησης, καταγράφει ανατριχιαστικά το τίμημα της κατακόρυφης πτώσης του συλλόγου, τόσο στους ισολογισμούς όσο και στην τοπική κοινωνία. Πρόκειται για μια σειρά που θα κερδίσει κάθε οπαδό, ειδικά τους λάτρεις του αγγλικού ποδοσφαίρου, καθώς απεικονίζει με αξιοθαύμαστη λεπτομέρεια τι σημαίνει για τους ανθρώπους μιας πόλης να τους κάνει περήφανους η ομάδα της.

Εκτός όμως από την Σάντερλαντ υπάρχουν εξειδικευμένα ντοκιμαντέρ και για άλλες ομάδες, όπως η σειρά «First Team: Juventus», η οποία επί δύο σεζόν κινηματογραφεί την προσπάθεια της «Μεγάλης Κυρίας» να αποσπάσει το έβδομο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ιταλίας. Ακόμα, οι οπαδοί των «μπλαουγκράνα» οφείλουν να ρίξουν μια ματιά στο ντοκιμαντέρ «Barça Dreams» που εξερευνά τη φιλοσοφία μίας από τις πιο επιτυχημένες ομάδες όλων των εποχών. Αν πάλι οι λέξεις «Bombonera» και «Monumental» φέρνουν αμέσως στο μυαλό σας αξέχαστα τάκλιν και συγκρούσεις με την αστυνομία, τότε σημειώστε τα ντοκιμαντέρ για τις δύο ομάδες που φιλοξενούνται στις ιστορικές έδρες, συγκεκριμένα τη σειρά «Boca Juniors: Confidential» και την ταινία «River El Mas Grande Siempre».

Οι must see αθλητικές ταινίες και σειρές του Netflix - εικόνα 2
«Maradona in Mexico»

Έπειτα υπάρχουν τα σινε-πορτραίτα ξεχωριστών προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου. Για παράδειγμα, προτείνουμε ανεπιφύλακτα το «Bobby Robson: More than a Manager», το οποίο σε 100' μας ξεναγεί στη γεμάτη συγκινήσεις καριέρα ενός εξαιρετικού προπονητή, που είχε μάλιστα την τύχη να συνεργαστεί με μερικούς από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Μιας και αναφερθήκαμε σε παίκτες, τα «Le K Benzema» και «Antoine Griezmann: The Making of a Legend» μας φέρνουν τετ-α-τετ με τις προσωπικές ιστορίες δύο εκ των πλέον συζητημένων παικτών των τελευταίων ετών.

Όσοι μετρούν αντίστροφα μέχρι το επόμενο Μουντιάλ και χάνονται στους μύθους του παγκόσμιου πρωταθλήματος, τα εννέα επεισόδια του «Becoming Champions» αποκαλύπτουν τα μυστικά της επιτυχίας των θρύλων του θεσμού. Εναλλακτικά, πατήστε πλέι στο «The Perfect Day» για να δείτε πώς το ρεσιτάλ του μεγάλου Ζινεντίν Ζιντάν χάρισε στους «τρικολόρ» το πρώτο τους παγκόσμιο κύπελλο. Ένας άλλος τακτικός επισκέπτης των Μουντιάλ, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, πλέον περνάει τις μέρες του στο Μεξικό ως προπονητής και το «Maradona in Mexico» καταγράφει τα έργα και τις ημέρες του.

Τέλος, μια αφοπλιστικά ωμή ματιά στο ρατσισμό που ζει και βασιλεύει ανάμεσα στους οπαδούς της Μπεϊτάρ στην Ιερουσαλήμ, ρίχνει το ντοκιμαντέρ «Forever Pure». Η κάμερα της Μάγια Ζινστέιν καταγράφει το απροκάλυπτο μίσος των φίλων της ομάδας, όταν η διοίκηση αποφασίζει τη μεταγραφή δύο μουσουλμάνων παικτών, των πρώτων μη Εβραίων που φοράνε τη φανέλα της Μπεϊτάρ. Για να πάρετε μια ιδέα της οργή τους, όταν ένας από τους νέους παίκτες σκοράρει σε εντός έδρας ματς, αμέσως ανά δεκάδες οι οπαδοί εγκαταλείπουν τις κερκίδες...

Από το NBA κι ακόμα παραπέρα

Στο «Last Dance» έχουμε ήδη αναφερθεί διεξοδικά, έτσι εδώ επικεντρωνόμαστε σε όσα μπορείτε να δείτε μέχρι να βγουν τα επόμενα επεισόδια για τον Μάικλ Τζόρνταν και την παρέα του. Προφανής επιλογή το «Carter Effect», το οποίο σκιαγραφεί την προσωπικότητα του αμίμητου Βινς Κάρτερ, ο οποίος έβαλε για τα καλά στον χάρτη του NBA τους Τορόντο Ράπτορς, πολύ πριν ο Καγουάι Λέοναρντ τούς χαρίσει το πρώτο τους πρωτάθλημα (2019). Από την άλλη, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος κινείται το «Basketball or Nothing», το οποίο σε λίγα επεισόδια αφηγείται το μεγαλείο του μπάσκετ και την ικανότητά του να αποτελεί σανίδα σωτηρίας για μια ολόκληρη κοινότητα. Το καταφέρνει βάζοντας στο κάδρο τη δύσκολη ζωή των Ινδιάνων Νάβαχο, οι οποίοι ζουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με πενιχρά μέσα, έχοντας την τοπική ομάδα μπάσκετ ως ελάχιστη διέξοδο.

Οι must see αθλητικές ταινίες και σειρές του Netflix - εικόνα 3
«Q Ball»

Τώρα, μπορεί να ξέρετε τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, αλλά ήρθε η ώρα να μάθετε και τους άλλους... μαχητές του ζωγραφιστού. Με το όνομα του γνωστού και μη εξαιρετέου Κέβιν Ντουράντ μεταξύ των παραγωγών, το «Q Ball» θα σας συστήσει σε μια ιστορία που λίγοι γνωρίζουν. Στη φυλακή του Σαν Κουέντιν, μια από τις πιο επικίνδυνες και διαβόητες στις ΗΠΑ, οι κρατούμενοι σχημάτισαν ομάδα μπάσκετ ώστε μια φορά την εβδομάδα να κοντράρονται με μια ομάδα ελεύθερων πολιτών. Έτσι δε διεκδικούν, φυσικά, κάποιο πρωτάθλημα αλλά έχουν την ευκαιρία να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους.

Εκτός όμως από τα ντοκιμαντέρ, στο Netflix θα βρείτε και μερικές ταινίες μυθοπλασίας γύρω από το μπάσκετ. Εμείς σας προτείνουμε το «High Flying Bird» του οσκαρικού Στίβεν Σόντερμπεργκ («Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες», «Έριν Μπρόκοβιτς», «Η Συμμορία των 11») με τον εξαιρετικό Αντρέ Χόλαντ στο ρόλο ενός μάνατζερ ο οποίος δε διστάζει να φτάσει στα άκρα για να κάνει τα σχέδιά του πραγματικότητα. Εάν νοσταλγείτε τα '90s, τότε το cult «Space Jam» είναι, μεταξύ μας, αυτονόητη επιλογή μετά το «Last Dance».

Σε έναν και δύο τροχούς

Εάν προσπελάσετε το (αθλητικό) μενού του Netflix θα δείτε πως η πλατφόρμα προσφέρει υλικό ακόμα και για τα καρτ(!), όμως ακόμα δεν έχει προσθέσει στον κατάλογό του μερικά από τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί για το MotoGP, που αναβλήθηκε για τον Αύγουστο. Ευτυχώς όμως, έως ότου λοιπόν διορθωθεί αυτή η παράλειψη, υπάρχουν εναλλακτικές. Πρώτη και καλύτερη, το βραβευμένο με δύο BAFTA συγκινητικό ντοκιμαντέρ «Senna» του οσκαρικού Ασίφ Καπάντια («Amy: Το Κορίτσι Πίσω Από το Όνομα»), το οποίο είναι αφιερωμένο προφανώς στον αείμνηστο οδηγό F1 Άιρτον Σένα. Ένας από τους παραγωγούς της ταινίας μάλιστα βρίσκεται πίσω από τις δύο καταιγιστικές σεζόν του «F1: Drive to Survive», το οποίο εστιάζει στα παρασκήνια των αγώνων και τις μάχες των πιλότων μέσα και έξω από το κόκπιτ.

Οι must see αθλητικές ταινίες και σειρές του Netflix - εικόνα 4
«Senna»

Για το κλείσιμο αφήσαμε δύο εναλλακτικές επιλογές. Από τη μία έχουμε το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Icarus», το οποίο άμα τη κυκλοφορία του προκάλεσε σκάνδαλο, καθώς ξεσκέπασε το παγκόσμιο κύκλωμα ντόπινγκ που είχε παρεισφρήσει σε δεκάδες αθλήματα, από την ποδηλασία μέχρι τον στίβο, ενώ υπήρξε σαρωτικό ειδικά στη Ρωσία. Από την άλλη, η σειρά «Losers» επιδιώκει να αποδομήσει το μύθο της νοοτροπίας του νικητή που κυριαρχεί στα σπορ, αλλά κα στη ζωή, μέσα από τις ιστορίες εξαιρετικά ταλαντούχων αθλητών οι οποίοι δεν έφτασαν τα ύψη που είτε προσδοκούσαν οι γύρω τους ή ήθελαν οι ίδιοι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.