Κι αν οι μηχανές μια μέρα καταλάμβαναν τη γη;

Τo Black Mirror επιστρέφει τον Ιούνιο στην πλατφόρμα του Netflix και απαντάει στο αιώνιο ερώτημα των απανταχού υποστηρικτών του robot-apocalypse.

Κι αν οι μηχανές μια μέρα καταλάμβαναν τη γη;

Η επιστροφή του Black Mirror είναι γεγονός. Η πρωτότυπη σειρά του Netflix θα παρουσιάσει τον πέμπτο κύκλο της στις 5 Ιουνίου και οι αμέτρητοι φαν της σειράς έχουν ενθουσιαστεί και προετοιμαστεί για μία ακόμη μυστήρια και ανατρεπτική σεζόν.

Γιατί όμως μία σειρά επιστημονικής φαντασίας, που συνηθίζει να επαναλαμβάνει στα επεισόδιά της το ίδιο μοτίβο έχει τόσο μεγάλη απήχηση; Το sci-fi είναι σίγουρα από τα αγαπημένα είδη του μέσου Αμερικάνου- ακόμη κι Ευρωπαίου- τηλεθεατή και οι σειρές που ανήκουν σε αυτό έχουν την τιμητική τους αλλά ο ίδιος τηλεθεατής έχει αποδειχτεί και πολύ σκληρός κριτής, δεδομένου του τρόπου που αντιμετωπίζει τις σειρές που σταματούν να πρωτοτυπούν από ένα σημείο και μετά. Κι η βραβευμένη σειρά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει σταματήσει ήδη από τη δεύτερη σεζόν να πειραματίζεται με την πρωτοτυπία. Ακολουθεί το σίγουρο τρίπτυχο «καθημερινός άνθρωπος- κακές μηχανές- παρανοϊκή ιστορία», που τις περισσότερες φορές βρίσκουν τη βάση τους σε κάποιο love story.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που κρατάει το Black Mirror στην κορυφή και το αναδεικνύει στην απόλυτη σειρά επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων ετών: παρουσιάζει ένα κοντινό μέλλον λίγο δυστοπικό, μέσα στο οποίο τοποθετεί τις έξυπνες και αυτόβουλες μηχανές, αυτά τα εργαλεία της τεχνολογικής εξέλιξης που σκέφτονται μόνα και δρουν μόνα, πολλές φορές σε βάρος των «ιδιοκτητών» τους. Δεν αφήνει μία ιστορία στο επίπεδο «ναι οι μηχανές μπορούν να αποβούν μοιραίες αλλά ο άνθρωπος είναι παντοδύναμος και δεν τις αφήνει να κυριαρχήσουν». Βγάζει στην επιφάνεια τις εσωτερικές φοβίες των μιλένιανς – και όχι μόνο- για την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, που δεν είναι άλλες από ένα πιθανό robot- apocalypse και μία πιθανή «κυριαρχία» των μηχανών στη γη, που ο άνθρωπος θα είναι ανίκανος να αντικρούσει και που θα τον «ρουφήξει» στη δίνη της αυτόματης και ψυχρής ζωής.

Κι αν οι μηχανές μια μέρα καταλάμβαναν τη γη; - εικόνα 1

Ο πέμπτος κύκλος φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια των προηγούμενων τεσσάρων, με ιστορίες που ρίχνουν την ανθρώπινη σκέψη από το βάθρο του ισχυρού και δίνουν το στέμμα στην τεχνητή νοημοσύνη, της οποίας η κυριαρχία δεν έχει πάντα happy end. Τα τρία επεισόδια της νέας σεζόν, που φιλοξενούν πολλά μεγάλα ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής, επικεντρώνονται στην επιρροή των τεχνολογικών εργαλείων στο μυαλό και τη ζωή των ανθρώπων, είτε αυτοί είναι απλοί οικογενειάρχες που πλήττουν μέσα σ’ έναν βαρετό γάμο είτε είναι τραγουδίστριες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη ματαιότητα της διασημότητας. Όπως και να’χει ο πέμπτος κύκλος του Black Mirror πιθανότατα θα μας καθηλώσει για μία ακόμη φορά μπροστά στην οθόνη και θα μας αφήσει να αναρωτιόμαστε «κι αν όντως κάποια στιγμή τα γκατζετάκια καταλάβουν τη γη;».

Δείτε το τρέιλερ του πρώτου επεισοδίου εδώ:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.