«Ένας Κόσμος»: Το πρώτο ντοκιμαντέρ του Παπακαλιάτη θα σε βγάλει από το μικρόκοσμό σου

Λίγες μέρες πριν από την πρώτη τηλεοπτική προβολή του, είδαμε το ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης για λογαριασμό της Action Aid και μεταφέρουμε εντυπώσεις.

«Ένας Κόσμος»: Το πρώτο ντοκιμαντέρ του Παπακαλιάτη θα σε βγάλει από το μικρόκοσμό σου

Μπορεί το νέο δημιούργημα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με τίτλο «Ένας Κόσμος» να εντάσσεται στην κατηγορία ντοκιμαντέρ, ο ίδιος όμως προτιμά να το αποκαλεί «μια ταινία με αληθινούς ήρωες». Εδώ οι ρόλοι και τα σενάρια απουσιάζουν, καθώς οι πρωταγωνιστές του δεν είναι απλά «ήρωες» με την κινηματογραφική έννοια της λέξης, αλλά ήρωες της ζωής, η οποία για εκείνους έχει κοινό παρονομαστή τη φτώχεια.

Αποδεχόμενος την πρόσκληση της ActionAid Hellas, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ταξίδεψε για δύο εβδομάδες σε διάφορες πόλεις της Γκάνας και του Νεπάλ, για να καταγράψει τόσο τις ιστορίες ανθρώπων που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις όσο και το έργο όσων τους βοηθούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Και αν όλο αυτό μοιάζει με ένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό σε μακρινές χώρες δράσης της ActionAid, από το πρώτα κιόλας λεπτά αντιλαμβάνεσαι ότι μέρος του σκληρού αυτού κόσμου βρίσκεται δίπλα σου, καθώς πέρα από τη Γκάνα και το Νεπάλ το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ως σταθμό και την Ελλάδα.

«Ένας Κόσμος»: Το πρώτο ντοκιμαντέρ του Παπακαλιάτη θα σε βγάλει από το μικρόκοσμό σου - εικόνα 1

Λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης συναντά στα γραφικά στενά της Πλάκας (αγαπημένο κινηματογραφικό σημείο του Έλληνα σκηνοθέτη) ανθρώπους που επέλεξαν, παρά τις δυσκολίες, να γίνουν ανάδοχοι της ActionAid Hellas, ώστε να παραλάβει και να μεταφέρει τα γράμματά τους και τα δώρα τους στα παιδιά των πόλεων που θα επισκεφθεί.

Οι αποδέκτες τους, παιδιά από αφρικανικές κοινότητες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τον υποδέχονται με χορό και τραγούδια και εκείνος μετατρέπει το (αναγκαστικά, φυσικά)υπαίθριο σχολείο τους σε αυτοσχέδιο θερινό σινεμά, ενώ στο Νεπάλ, παιδιά που έμειναν χωρίς σπίτια και σχολεία εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού του 2015, διοργανώνουν προς τιμήν του τελετές υποδοχής και θεατρικές παραστάσεις, αλλά και τις δικές τους «πορείες διαμαρτυρίας», διεκδικώντας με χρωματιστά πανό, γέλια και τραγούδια μια καλύτερη εκπαίδευση.

«Ένας Κόσμος»: Το πρώτο ντοκιμαντέρ του Παπακαλιάτη θα σε βγάλει από το μικρόκοσμό σου - εικόνα 2

Καθώς η κάμερα ζουμάρει στα πλατιά και αυθεντικά τους χαμόγελα, οι εντυπωσιακές εναέριες λήψεις αποκαλύπτουν τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης τους, ενώ πολλά over the shoulder πλάνα καταγράφουν τις ιστορίες γυναικών που, ενώ στις χώρες αυτές θεωρούνται «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», κατάφεραν με τη βοήθεια της ActionAid να σταθούν στα πόδια τους και να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο. Το ντοκιμαντέρ κλείνει με την επίσκεψη του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο «Επίκεντρο» της ActionAid στον Κολωνό, ένα κέντρο στήριξης για ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση, ενώνοντας έτσι τρεις χώρες από διαφορετικές ηπείρους και με διαφορετικούς πολιτισμούς σε «Έναν Κόσμο» αλληλεγγύης και ελπίδας.

Το ντοκιμαντέρ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη προβάλλεται την Κυριακή 31/3 (20.00) στον ALPHA σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Ένας Κόσμος»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.