Μπήκαμε στο πρώτο YouTube House της Ελλάδας

Σε μια εντυπωσιακή μονοκατοικία επτακοσίων τετραγωνικών μέτρων, με πλήρως εξοπλισμένα επαγγελματικά στούντιο, μένουν και παράγουν περιεχόμενο «Οι Άλλοι»: τέσσερις Αθηναίοι YouTubers που επιχειρούν να πάνε την ελληνική κοινότητα της πλατφόρμας ένα βήμα παραπέρα.

Μπήκαμε στο πρώτο YouTube House της Ελλάδας

Είχαμε μερικά χιλιόμετρα να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στην πινέζα που έδειχνε ο χάρτης. Στις αραιοκατοικημένες περιοχές κάτω από την Πεντέλη, ένα μοναδικό στο είδος του σπίτι ήταν ο προορισμός. Όσο πλησιάζαμε σκεφτόμουν πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις σε κάποιον περί τίνος πρόκειται. Στη χώρα μας, παρότι το YouTube σαρώνει στις νέες γενιές, αντλώντας όλο και περισσότερο κοινό από τη δεξαμενή της τηλεόρασης, η κουλτούρα του κοινού παραμένει σε εμβρυακό στάδιο. Ακόμη και για τους πιο μυημένους του είδους, όσους περνάνε δεκάδες ώρες την εβδομάδα παρακολουθώντας τα τελευταία βίντεο των αγαπημένων τους καναλιών, η ιδιότητα του YouTuber εκλαμβάνεται αποκλειστικά ως χόμπι: ένας πιτσιρικάς που πατάει το rec στην κάμερα, σκηνοθετεί, μοντάρει κι ερμηνεύει δικά του κείμενα απλώς για το χαβαλέ.

Την ίδια στιγμή, αν κοιτάξει εκτός συνόρων κάποιος, θα διαπιστώσει μια εντελώς διαφορετική δυναμική. Με περίπου 10 δισ. δολάρια να επενδύονται κάθε χρόνο από την παγκόσμια αγορά στις δια­φημίσεις της πλατφόρμας, το YouTube έχει εκθρέψει χιλιάδες δημιουργούς που ζουν από τα βίντεό τους, κάνουν υψηλών προδιαγραφών παραγωγές κι έχουν αξιοσημείωτη επιρροή στους πολυπληθείς θεατές τους.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από το εγχείρημα των παιδιών, οι διέξοδοι σε αυτό το πολυδαίδαλο γιουτιουμπικό σύμπαν βρίσκονται στη συνεργασία.

Ειδικότερα στις ιντερνετικά ισχυρές χώρες της Δύσης, όπως η Αμερική και η Αγγλία, ολόκληρες επαγγελματικές δομές χτίζονται στο όνομα του YouTube. Τρανταχτά παραδείγματα όπως το Clout House, που εδράζεται σε τρεις ασύλληπτες βίλες στους λόφους του Χόλιγουντ, ή τα σπίτια που έχουν αλλάξει στην πορεία τους οι περιβόητοι Sidemen πρωτοστατούν ανάμεσα σε μια σειρά από συνεταιριστικά εγχειρήματα, όπου YouTubers συστρατεύονται και μετακομίζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Πριν από περίπου δέκα μήνες τέσσερις τύποι έκαναν την αρχή στη χώρα μας: δημιούργησαν το πρώτο YouTube House της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος (Tsach), o Αλέξανδρος (Booyah TV), ο Φώτης (HackyPixelz) και ο Πάνος (CaptainPanez) –όλοι τους δημοφιλείς YouTubers με πάνω από μία πενταετία στην πλάτη και περίπου 200.000 συνδρομητές στα προσωπικά τους κανάλια– εγκαταστάθηκαν σε μια εντυπωσιακή βίλα 700 τετραγωνικών στα βόρεια προάστια, που κάθε της γωνιά σου δίνει έμπνευση για να φιλμάρεις.

Μπήκαμε στο πρώτο YouTube House της Ελλάδας - εικόνα 1
Φτιαγμένο από τεχνικούς του ESL Gaming, το κοινό στούντιο των παιδιών είναι σε άλλο επίπεδο © Δημήτρης Τσίτσος

Απέναντι από μια κατάφυτη πλαγιά που οξυγονώνει κάθε ανάσα, η όμορφη μονοκατοικία απλώνεται σε τρία επίπεδα και περιβάλλεται από ένα μεγάλο κήπο με πεύκα και πισίνα. Εδώ είναι η έδρα του ομαδικού project που ακούει (εύστοχα) στο όνομα "Οι Άλλοι". Στον επάνω όροφο του σπιτιού βρίσκονται τα δωμάτια όπου κοιμούνται, στο ισόγειο είναι το (τεράστιο) σαλόνι, λοιποί λειτουργικοί χώροι αλλά και ο ξενώνας για τους φιλοξενούμενους YouTubers, ενώ τα σκαλιά προς το υπόγειο οδηγούν στα επαγγελματικών προδιαγραφών στούντιο της ομάδας.

"Στο κανάλι σου, αν το δεις μεμονωμένα, έχεις ένα ταβάνι", μου λέει ο Κωνσταντίνος. "Διαφορετικές δυνατότητες έχεις μόνος σου σε ένα οποιοδήποτε σπίτι και διαφορετικές σε έναν τέτοιο χώρο όπου συγκατοικούν τέσσερα δημιουργικά μυαλά με τον ίδιο στόχο". Το καλοκαίρι του ’17, όταν τους ήρθε η ιδέα για το project, ξεκίνησαν από το μηδέν. Έπρεπε να βρουν το κατάλληλο σπίτι, να πείσουν τους επιφυλακτικούς ιδιοκτήτες, να δώσουν νομική υπόσταση στην ομάδα μπλέκοντας με ατελείωτη γραφειοκρατία, να επιπλώσουν και να εξοπλίσουν τον καινούργιο τους χώρο και, φυσικά, να αποκτήσουν χορηγό. Χώρισαν το στόχο τους σε μικρά βήματα και τελικά τον έφτασαν. Το τεχνολογικό οπλοστάσιο που υπάρχει πλέον στο σπίτι είναι ένας μικρός παράδεισος για όποιον παράγει περιεχόμενο στην πλατφόρμα: ατομικά στούντιο, εξελιγμένα υπολογιστικά μηχανήματα που φυσάνε, σετ φωτισμών, greenroom, κάμερες, drones και φακοί αλλά κι επιπλέον ένα στούντιο για ομαδικά podcasts σε ζωντανή μετάδοση, το οποίο στήθηκε από κορυφαίο συνεργείο του εξωτερικού.

Τα πειράματα που εφαρμόζονται κάθε τόσο βρίσκουν προ τετελεσμένου τους απανταχού YouTubers, ενώ –ως φύσει δημιουργική διαδικασία– το να παράγεις διαρκώς υλικό απαιτεί γερό στομάχι.

"Είμαστε δύο βλόγκερ με κωμικό περιεχόμενο και δύο gamers", συμπληρώνει ο Αλέξανδρος, "στο προσωπικό του κανάλι ο καθένας έχει τον κόσμο του και ουσιαστικά το concept είναι να τους κάνουμε όλους μια μεγάλη παρέα". Παράλληλα, λοιπόν, με τους δικούς τους γιουτιουμπικούς λογαριασμούς, που συνεχίζουν να τροφοδοτούνται και να εξελίσσονται με υλικό από τα νέα τους στούντιο, τα παιδιά συναντιούνται στο κοινό τους κανάλι "Οι Άλλοι".

Τα αποτελέσματα της ομαδικής δουλειάς είναι ήδη εμφανή. Μέσα σε λίγους μήνες το νέο τους project έφτασε τους εκατό χιλιάδες συνδρομητές, κερδίζοντας την πρώτη τιμητική πλακέτα από την πλατφόρμα, ενώ η ποιότητα (και η διάρκεια) στα βίντεό τους ξεπερνά κατά πολύ τα στάνταρντ της ελληνικής κοινότητας. Το ίδιο ισχύει και για τις συμφωνίες που υπέγραψαν, με το κοινό τους κανάλι να μετρά ήδη πέντε δυνατές συνεργασίες αλλά και πολλές μικρότερες, πηγαίνοντας τα επαγγελματικά δεδομένα της εγχώριας αγοράς ένα βήμα παραπέρα. "Πλέον υπάρχουν πολύ περισσότεροι χορηγοί με ανοιχτό μυαλό που θέλουν να μπουν στο YouTube, ενώ αντίστοιχα έχουν αυξηθεί και οι YouTubers που το αντιμετωπίζουν επαγγελματικά", συνεχίζει ο Αλέξανδρος.

Μπήκαμε στο πρώτο YouTube House της Ελλάδας - εικόνα 2
Η ομάδα "Οι Άλλοι" αποτελείται από δύο vlogers με κωμικού περιεχομένου βιντεάκια και δύο gamers © Δημήτρης Τσίτσος

Πόσο εύκολο είναι όμως να έχεις το YouTube ως επάγγελμα; Στη χώρα μας, παρότι η αναλογία των θεατών σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, τα views έχουν μηδαμινό αντίκρισμα στην τσέπη των δημιουργών. Αν σκεφτεί κάποιος ότι τα έσοδα που έρχονται απευθείας από την πλατφόρμα καθορίζονται από τις εμβόλιμες διαφημίσεις, οι οποίες πετάγονται αυτόματα στα βίντεο, και από το πόσο κοστολογείται κάθε κλικ σε αυτές, καταλαβαίνει ότι τα ελληνόφωνα κανάλια έχουν πολύ μικρό μερίδιο από την παγκόσμια δια­φήμιση λόγω της γλώσσας αλλά και του κοινού στο οποίο απευθύνονται.

Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο ο αλγόριθμος του YouTube είναι από μόνος του ένας πονοκέφαλος για τους δημιουργούς. Τα πειράματα που εφαρμόζονται κάθε τόσο βρίσκουν προ τετελεσμένου τους απανταχού YouTubers, ενώ –ως φύσει δημιουργική διαδικασία– το να παράγεις διαρκώς υλικό απαιτεί γερό στομάχι. "Σκέψου ότι το έχει αναγνωρίσει και η ίδια η πλατφόρμα", συμφωνούν ο Φώτης και ο Πάνος, "τις προάλλες μας έστειλε ένα κείμενο για την ψυχολογία των YouTubers, εξηγώντας πως είναι ένα πολύ ψυχοφθόρο επάγγελμα, που καλείσαι διαρκώς να γίνεσαι καλύτερος, να έχεις συνέπεια και να εκθέτεις τον εαυτό σου".

Ωστόσο, όπως φαίνεται από το εγχείρημα των παιδιών, οι διέξοδοι σε αυτό το πολυδαίδαλο γιουτιουμπικό σύμπαν βρίσκονται στη συνεργασία. "Φτιάξαμε ένα γιουτιουμπόσπιτο, προκειμένου να αρχίσουμε, συν τοις άλλοις, να επικοινωνούμε όσοι είμαστε στην ίδια φάση", μου λένε στο τέλος της συζήτησης. Ανοίγοντας εξαρχής την πόρτα τους σε περισσότερα από τριάντα πέντε άτομα του χώρου, για πρώτη φορά συζήτησαν συλλογικά το μέλλον της ελληνικής κοινότητας και τις προοπτικές της πλατφόρμας. Το σίγουρο είναι πάντως ότι, όταν εγχειρήματα τέτοιου βεληνεκούς συναντούν την επιτυχία, η μηχανή έχει πάρει μπρος.

Μπήκαμε στο πρώτο YouTube House της Ελλάδας - εικόνα 3

Ποιοι είναι "Οι Άλλοι"

Tsach

Σε ένα γρήγορο rewind από το ’11, οπότε ξεκίνησε, θα βρεις εκπληκτικές καφρίλες, μουσικές παρωδίες και πολύ σχολιασμό. Θέλει να κάνει τον κόσμο να γελάει αλλά και να σκέφτεται πιο ελεύθερα.
YouTube κανάλι: Tsach

Booyah

Γνωστός και ως Booyah Boss, ο Αλέξανδρος απέκτησε αρκετά σύντομα χιλιάδες συνδρομητές παράγοντας μερικά από τα καλύτερα βίντεο σχολιασμού που υπάρχουν εκεί έξω. Ειδικότητά του το εγχώριο community.
YouTube κανάλι: Booyah TV

Hacky

Στα δεκαπέντε, όταν ξεκίνησε να ανεβάζει βιντεάκια από τη Διμυλιά της Ρόδου, δεν υπήρχε καν το κομμάτι του gaming στην κοινότητα. Πλέον αναγνωρίζεται ως ένας από τους καλύτερους let’s play σχολιαστές.
YouTube κανάλι: HackyPixelz

Panez

Το πειρατικό gaming πλοίο του καπετάνιου Παναγιώτη σάλπαρε το ’12 κι έκτοτε μαζεύει πλήρωμα-viewers. Έχει πάρει μέρος σε άπειρες gaming διοργανώσεις σε Ελλάδα κι εξωτερικό, ενώ εξειδικεύεται στο "Minecraft".
YouTube κανάλι: CaptainPanez

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.

2 βραδιές ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Δύο φεστιβλικά κοινωνικά δράματα από το '80 μέχρι σήμερα έρχονται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.

Το "Sugar" φέρνει αέρα κλασικού Χόλιγουντ στο AppleTV+

Ο Κόλιν Φάρελ πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά που βλέπουμε στο Apple TV+, μια ιστορία μυστηρίου με φιλμ νουάρ στοιχεία και ένα δυνατό καστ.

3+1 ταινίες που βλέπουμε απόψε στην τηλεόραση

Αδερφές Γουατσόφσκι, ευρωπαϊκό σινεμά, φιλμ νουάρ και Τζούλιαν Μουρ στα καλύτερά της. Σήμερα, Τετάρτη 10/4, στα ελληνικά κανάλια.

Το "Maestro" δυναμώνει την ένταση στο τρέιλερ της 2ης σεζόν

Η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega στις 16 Μαΐου ενώ θα προβληθεί ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την πλατφόρμα του Netflix.