Θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να είναι... survivor;

Πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε για τις παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων για γυρίσματα, όπως το στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης για ένα νορβηγικό τηλεπαιχνίδι.   

Θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να είναι... survivor;

Όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για την προβολή της Ελλάδας μέσα από την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων οι οποίοι θα γίνουν σκηνικό σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές ή άλλου τύπου εκδηλώσεις (όπως, πρόσφατα, η επίδειξη της Gucci στην Ακρόπολη), διχαζόμαστε. Διχαζόμαστε μεταξύ μας, αλλά και μέσα μας. Αυτό το διακρίναμε και στην περίπτωση των δημοσιευμάτων για την παραχώρηση του αρχαίου σταδίου της Μεσσήνης για τα γυρίσματα του νορβηγικού τηλεπαιχνιδιού δοκιμασιών αντοχής και δύναμης ανάμεσα σε αθλητές «Mesternes Mester» – ή «νορβηγικού Survivor» γιατί η ακριβής μετάφραση, «Οι πρωταθλητές των πρωταθλητών», δεν είναι τόσο πιασάρικη (σε μια περίπτωση πάντως χρησιμοποιήθηκε σε άρθρο το λογότυπο του «Survivor»!). Από τη μία, λοιπόν, φουσκώσαμε από περηφάνια που ολόκληρος ο όγδοος κύκλος του «Mesternes Mester» γυρίστηκε σε χώρους φυσικής ομορφιάς της Μεσσηνίας. Αν υπολογίσουμε το τεράστιο κοινό που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα μονόωρα επεισόδια του τηλεπαιχνιδιού, τότε μιλάμε για μία ανέλπιστη και εντελώς δωρεάν τουριστική καμπάνια. Από την άλλη όμως ξεσπάσαμε για την παραχώρηση του σταδίου της Αρχαίας Μεσσήνης για τα γυρίσματα ενός από τα αγωνίσματα του τελικού. Οργιστήκαμε για την προστασία του μνημείου; Επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις διαδικασίες που ακολούθησε η υπηρεσία (ή, γενικότερα, σε οποιαδήποτε υπηρεσία); Ή μήπως βρήκαμε άλλη μια ευκαιρία να κάνουμε λίγη αντιπολίτευση;

Πριν από λίγο καιρό είχαμε πάλι την ίδια συζήτηση με αφορμή το αίτημα της Gucci. Κι ακόμη νωρίτερα με αφορμή την Τενερίφη που έγινε... Αθήνα για τα γυρίσματα του «Τζέισον Μπορν». Πρέπει να συμφωνήσουμε αν θέλουμε ή δεν θέλουμε τη διαφήμιση του (φυσικού, αρχαιολογικού κλπ) πλούτου της χώρας μας. Κι εφόσον απαντήσουμε θετικά, να συμφωνήσουμε και υπό ποιους όρους. Ή, τέλος πάντων, τους όρους να αφήσουμε χωρίς καχυποψία να τους ορίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σε λίγο καιρό, ίσως έχουμε κάποια νέα για Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Σχέδιο στη Σύρο, δηλαδή την ίδρυση σχολής κινηματογράφου και την κατασκευή μόνιμων κινηματογραφικών εγκαταστάσεων στο νησί, για τα οποία γίνονται επαφές μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη και της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά με τον Αμερικανό παραγωγό και σκηνοθέτη Steven Bernstein. Θα ανοίξουμε πάλι έναν νέο αδιέξοδο κύκλο συζητήσεων επιμένοντας στην αμφιθυμία και την εσωστρέφειά μας;

Σχετικά πάντως με την παραχώρηση του σταδίου της Αρχαίας Μεσσήνης για τα γυρίσματα του «Mesternes Mester», το Υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Το Υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε γυρίσματα της νορβηγικής δήθεν εκδοχής του τηλε-παιχνιδιού «Survivor» στο ανακαινισμένο Στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης.
Το νορβηγικό αθλητικό παιχνίδι «Mesternes Mester» («Οι άσσοι των πρωταθλητών») του NRK, του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Νορβηγίας, είχε επικεφαλής τον ποδηλάτη Dag Erik Pedersen, βραβευμένο το 1992 με το Εθνικό Βραβείο Αγώνα Δρόμου της Νορβηγίας. Με την άδεια από την αρμόδια τοπική Εφορεία Μεσσηνίας της οποίας προΐσταται η Ευαγγελία Μηλίτση, έκανε γυρίσματα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο αρχαίο Στάδιο της Μεσσήνης τα οποία διήρκεσαν μια μόνον ημέρα και δεν παρουσίαζαν κίνδυνο έμμεσης ή άμεσης βλάβης του μνημείου.
Τα γυρίσματα, για ένα από τα δέκα επεισόδια της σειράς, αφορούσαν ένα μόνο αγώνισμα. Το νορβηγικό κρατικό κανάλι έκανε αίτηση για κινηματογράφηση ενός αγωνίσματος μετ’ εμποδίων στο Στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης στις 28/6/2016, και η απάντηση από την Εφορία δόθηκε στις 22/7/2016. Όλα τα υπόλοιπα γυρίσματα έγιναν σε φυσικούς χώρους της περιοχής. Επιβλέποντες στα γυρίσματα ήταν οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου που διασφάλισαν ότι όλα έγιναν υπό απόλυτο έλεγχο.
Για την κινηματογράφηση στο αρχαίο Στάδιο της Μεσσήνης, σύμφωνα με την ειδική εγκύκλιο για την κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, δεν απαιτείται σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Η Έφορος Ευαγγελία Μηλίτση επισημαίνει ότι πριν μια διετία είχε δοθεί θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για ένα αίτημα της σουηδικής κρατικής τηλεόρασης με αντίστοιχο concept. Οπότε ετούτη τη φορά, με την ευχέρεια που της παρέχει ο νόμος, δεδομένου και του ότι το αρχαίο Στάδιο της Μεσσήνης δεν εντάσσεται στον κατάλογο μνημείων της UNESCO, έκρινε ότι μπορούσε ως αρμόδια Έφορος να δώσει τη σχετική άδεια.

Δείτε το επεισόδιο του «Mesternes Mester» που γυρίστηκε στο στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Το λυρικό trailer του "Αυτή η νύχτα μένει" μας ταξιδεύει στα μπουζούκια των 80’s

Το trailer της νέας δραματικής σειράς του Alpha, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου, αποτυπώνει μοναδικά την ατμόσφαιρα στα μπουζούκια τη δεκαετία του ’80, σαν μία ταινία μικρού μήκους.

09/08/2022

Ελληνικές και ξένες ταινίες στην ΕΡΤ

Ταινίες για όλες τις ηλικίες που θα προβληθούν αυτή την εβδομάδα στα κανάλια της ΕΡΤ και αξίζει να δείτε.

Αφιέρωμα στη μνήμη του Διονύση Σιμόπουλου από την ΕΡΤ2

Το κρατικό κανάλι τιμά τη μνήμη του Διονύση Σιμόπουλου και μεταδίδει σε επανάληψη δύο εκπομπές αφιερωμένες στον επιφανή αστροφυσικό και επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Τι φέρνει ο Αύγουστος στο Disney+;

Παιδικές σειρές, συγκινητικές ιστορίες και ένα αφιέρωμα στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ έρχονται στην πλατφόρμα του Disney+ αυτό τον μήνα.

Οι "Γυναικοκτονίες/Feminicides" γίνονται ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3

Η συμπαραγωγή της γαλλικής τηλεόρασης με την εφημερίδα Le Monde αναλύει ένα κοινωνικοϊστορικό φαινόμενο πολυδιάστατο και επιτακτικό που διατρέχει τους αιώνες,

Καλοκαιρινός μαραθώνιος Γούντι Άλεν με τέσσερις κλασικές ταινίες στο Ertflix

Οι καλύτερες θερινές προβολές, περνούν από τον κόσμο του ταλαντούχου δημιουργού και έρχονται στο Ertflix με τέσσερις ταινίες που τα έχουν όλα.

Στο πρώτο τρέιλερ της υπερπαραγωγής "Ο Παράδεισος των κυριών" ταξιδεύουμε στα 60s

Η νέα μυθοπλαστική σειρά του ALPHA κυκλοφόρησε το πρώτο της τρέιλερ, γεμάτο μυστήριο, ερωτισμό και τη γοητεία της Ελλάδας του 1960.