«Κείμενα» από τη documenta 14 και την ΕΡΤ

Τα «Κείμενα» είναι μια εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών που σκοπό έχει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών.

«Κείμενα» από τη documenta 14 και την ΕΡΤ

Τα «Κείμενα» είναι μια εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών που σκοπό έχει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης και να συγκροτήσει νέες και διαφορετικές κοινότητες, πλαίσια και δυνατότητες. Η εκπομπή οργανώνεται από τη documenta 14 σε συνεργασία με την ΕΡΤ δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις μεταμεσονύκτιες ώρες κάθε Δευτέρα έως τις 18 του Σεπτέμβρη.

«Κείμενα» από τη documenta 14 και την ΕΡΤ - εικόνα 1

Περιεχόμενο της εκπομπής το πειραματικό ντοκιμαντέρ και η μυθοπλασία, οι ταινίες που παρουσιάζονται με θεματολογία κοινωνική, πολιτική και ποιητική έρχονται σε αρμονία με το ευρύτερο πλαίσιο της documenta 14. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες από τη δεκαετία του 1970, πρόσφατες παραγωγές καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν αποκλειστικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν τη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικού αναβρασμού. Για να είναι πιο ολοκληρωμένη η εμπειρία των θεατών, κάθε εκπομπή ξεκινά με ένα σύντομο εισαγωγικό κείμενο. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες και διαδικτυακά για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Δείτε τον Ιανουάριο στην ΕΡΤ 2
Κείμενα #4
Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017, 24:00
«La Mort de Louis XIV (Ο θάνατος του Λουδοβίκου
ΙΔ′)» 2016, Γαλλία/Πορτογαλία/Ισπανία, 115'
Σκηνοθεσία: Albert Serra
Εισαγωγικό κείμενο: Andréa Picard
Ο θάνατος του Λουδοβίκου ΙΔ′ διαδραματίζεται στη βασιλική κρεβατοκάμαρα του στις Βερσαλλίες τον Αύγουστο του 1715, τις τελευταίες μέρες μιας βασιλείας 72 ετών. Ενώπιον ενός ανήσυχου ακροατηρίου υπηρετών και γιατρών, ο θάνατος εκτυλίσσεται θεατρικά καθώς ο άρρωστος μονάρχης (που τον υποδύεται ο Jean Pierre Léaud) παρακολουθείται στενά για τυχόν σημάδια μιας απίθανης ανάκαμψης.

Κείμενα #5
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, 24:00
«Στο Λύκο», 2013, Ελλάδα/Βρετανία/Γαλλία, 74'
Σκηνοθεσία: Aran Hughes και Χριστίνα Κουτσοσπύρου
Εισαγωγικό κείμενο: Δημήτρης Κερκινός
Γυρισμένη σε ένα απομακρυσμένο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας, η ταινία «Στο Λύκο» παρακολουθεί τον αγώνα για επιβίωση που δίνουν δύο οικογένειες κτηνοτρόφων. Αφενός, ο Παχνής, ηλικιωμένος βοσκός με χαμένες τις ελπίδες του, βυθίζεται στην απελπισία και αφετέρου ο Γιώργος, πνιγμένος στα χρέη, πίνει για να ξεχάσει. Συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία με ένα καστ ερασιτεχνών, η ταινία αποτελεί μια ταυτόχρονα ρεαλιστική και αλληγορική απεικόνιση της σύγχρονης Ελλάδας.

Κείμενα #6
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, 24:00
«Verzió (Εκδοχή)», 1979, Ουγγαρία, 54'
Σκηνοθεσία: Miklós Erdély
Εισαγωγικό κείμενο: Lívia Páldi
Το 1882, μια νέα κοπέλα βρέθηκε νεκρή στο ποτάμι ενός χωριού της Ουγγαρίας. Ο ραβίνος κατηγορήθηκε για τελετουργικό φόνο και δικάστηκε. Στην ταινία αναπαράγεται η δίκη αυτή, που εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση αντισημιτικών και φιλελεύθερων δυνάμεων. Γυρισμένη με την κάμερα στο χέρι και με τοπικούς ηθοποιούς, η Εκδοχή διηγείται μια ιστορία βαθιά ριζωμένη στο συλλογικό ασυνείδητο των Εβραίων της Ουγγαρίας.

Κείμενα #7
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, 24:00
«Voilà l’enchaînement (Ιδού η αλυσίδα)», 2014, Γαλλία, 30'
Σκηνοθεσία: Claire Denis
Εισαγωγικό κείμενο: Genevieve Yue
Το «Ιδού η αλυσίδα» είναι μια σειρά μονολόγων και συζητήσεων με ήρωες ένα ζευγάρι διαφορετικής φυλετικής προέλευσης (Norah Krief και Alex Descas) των οποίων η σχέση ξεκινά, οδηγεί σε παιδιά και διαλύεται μέσα στα 30 λεπτά της ταινίας. Με δυο μόνο ηθοποιούς και χωρίς σκηνικά, η αγωνιώδης αυτή ταινία ανιχνεύει θέματα φυλής και γλώσσας μέσα από μια ταραγμένη σχέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μέχρι τέλος του μήνα θα παίζεται το "Τέλος του παιχνιδιού"

Για λίγες ακόμα ημέρες προλαβαίνετε να δείτε το μπεκετικό "Τέλος του παιχνιδιού" στο Σύγχρονο Θέατρο με τον Δημήτρη Καταλειφό.

Preview 2022: Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε και να ακούσουμε σε μια γεμάτη πολιτιστικά χρονιά

Σημαντικά ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ταινίες που θα διεκδικήσουν ή έχουν κερδίσει ήδη χρυσά αγαλματίδια και μεγάλα εικαστικά γεγονότα δίνουν το στίγμα μιας δυναμικής σεζόν.

Εσείς ψηφίσατε τις αγαπημένες σας παραστάσεις για τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού;

Επιβραβεύστε και φέτος τις καλύτερες θεατρικές εμπειρίες της σεζόν παίρνοντας μέρος στη Θεατρομανία.

Η φεστιβαλική παράσταση του Ανέστη Αζά έρχεται στο Αμφι-Θέατρο

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων έρχεται στο Αμφι-Θέατρο, η "Δημοκρατία του Μπακλαβά" του Ανέστη Αζά, μια παράσταση που ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Όλα όσα θα δούμε στο Netflix τον Ιανουάριο

Αυτές είναι οι ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει η λίστα με τις προβολές για τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.