Ο κόμης του Grantham λατρεύει το pad thai

Συναντήσαμε στο Λονδίνο τον Hugh Bonneville και μιλήσαμε με αφορμή τον 6ο κύκλο του «Downton Abbey» που προβάλλεται αποκλειστικά στον OTE TV.

Ο κόμης του Grantham λατρεύει το pad thai

Το «α» βρέθηκε αποκλειστικά στο Λονδίνο για την παρουσίαση του έκτου κύκλου του «Downton Abbey», του δημοφιλέστερου βρετανικού costume drama όλων των εποχών που προβάλλεται αποκλειστικά στον OTE TV, και μίλησε με τον Hugh Bonneville, ο οποίος υποδύεται τον Robert Crawley. Ο Βρετανός ηθοποιός, που κινείται με άνεση μεταξύ θεάτρου, τηλεόρασης και κινηματογράφου, θυμήθηκε τις εντονότερες σκηνές του χαρακτήρα του, περιέγραψε το κεντρικό θέμα του τελευταίου κύκλου της σειράς και μας πρότεινε το αγαπημένο του ασιατικό εστιατόριο.

Ο κόμης του Grantham λατρεύει το pad thai - εικόνα 1

Στο πρώτο επεισόδιο του 6ου κύκλου, η Cora Crawley λέει στο σύζυγό της: «Έχουμε πολύ ψηλότερα βουνά να σκαρφαλώσουμε ακόμα». Τι εννοεί;
Στο πρώτο επεισόδιο, ένας γειτονικός πύργος ξεπουλιέται κι αυτό είναι απόδειξη ότι κινδυνεύουν ακίνητα και περιουσίες όπως αυτό. Η μεγάλη πρόκληση, λοιπόν, είναι να εξασφαλιστεί το μέλλον της οικογένειας των Crawley και το Downton Abbey να μην έχει την κατάληξη του Mallerton. Αρχίζουν οι περικοπές στο προσωπικό, ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού και μια φάση λιτότητας… όλα αυτά που μπορείτε να καταλάβετε πολύ καλά εσείς και οι συμπατριώτες σας σ’ αυτή την περίοδο που βρίσκεστε…

Το βασικό θέμα του 6ου κύκλου θα είναι επομένως η αλλαγή του προηγούμενου καθεστώτος.
Πράγματι. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε στη σκηνή όπου ο Robert και η Cora ανοίγουν το ψυγείο για να βρουν κάτι να τσιμπήσουν. Αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ στο παρελθόν, γιατί θα το φρόντιζαν οι υπηρέτες! Η κοινωνική δραστηριότητα αρχίζει να αλλάζει και οι πρώην ισχυρές δομές αποδυναμώνονται . Ξεκινά μια εποχή στην οποία θα πρέπει να φτιάχνεις μόνος σου το σάντουιτς, γιατί μπορεί να μην υπάρχει υπηρετικό προσωπικό για να του το ετοιμάσει. Αυτό είναι ένα εύστοχο στιγμιότυπο για να δείξει τη νέα πραγματικότητα που έρχεται και τα επόμενα επεισόδια θα την περιγράψουν σε βάθος. Επίσης στο πρώτο επεισόδιο του 6ου κύκλου ξεκινά η συζήτηση για το μοντέλο της υγειονομικής περίθαλψης, αν δηλαδή πρέπει να είναι συγκεντρωτικό ή αποκεντρωμένο – κι αυτή η συζήτηση συνεχίζεται μέχρι σήμερα στη Βρετανία. Το βασικό θέμα του 6ου κύκλου είναι, λοιπόν, το τέλος μιας εποχής. Το τέλος μιας χρυσής εποχής. Ακόμα και στην αφίσα βλέπετε τον ήλιο να δύει πίσω από το καστ.

Ο κόμης του Grantham λατρεύει το pad thai - εικόνα 2

Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που ολοκληρώνεται ο χαρακτήρας σας;
Απόλυτα. Όλοι οι χαρακτήρες ολοκληρώνονται με όμορφο τρόπο. Υπάρχουν, βέβαια, μερικές μεγάλες εκπλήξεις, αλλά το κοινό δεν θα αισθανθεί προδομένο.

Μας είπατε νωρίτερα ότι ο Robert ήταν κάτι σαν «δεινόσαυρος». Θεωρείτε ότι προσαρμοζόταν με αργό ρυθμό στα νέα δεδομένα;
Στην πρώτη σεζόν ήταν φύσει πολύ συντηρητικός, αλλά φιλελεύθερος στη συνείδηση. Στη δεύτερη σεζόν αισθάνθηκε αποκλεισμένος και μπερδεμένος, καθώς το σπίτι του μετατράπηκε σε νοσοκομείο. Στην τέταρτη, όταν η Μαίρη θρηνούσε για το θάνατο της Sybil, εκείνος φαινόταν να της συμπεριφέρεται με εντελώς αναίσθητο τρόπο. Αυτός όμως ήταν ο σωστός τρόπος λόγω της δικής του κοσμοθεωρίας και του παρελθόντος του. Πάντοτε υπήρχαν στοιχεία που έκαναν το χαρακτήρα του Robert Crawley τρισδιάστατο, όπως όλους τους χαρακτήρες άλλωστε. Μήπως δεν γνωρίσαμε την άλλη όψη του Thomas Barrow μέσα από τις συνεχείς ματαιώσεις του; Αυτό είναι το υπέροχο με τη γραφή του Julian, το ότι δηλαδή έγραφε ιστορίες και αναδείκνυε πτυχές που κύκλωναν τους χαρακτήρες.

Ο Robert είχε κάποια στιγμή και μια εξωσυζυγική σχέση που πέρασε λίγο απαρατήρητη.
Μη νομίζετε! Έλαβα πολλά θυμωμένα γράμματα που έλεγαν ότι ο Robert δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Ότι οι βασιλιάδες και οι πρόεδροι δεν τα κάνουν αυτά! Αλλά αυτή είναι η ανθρώπινη φύση.

Ποιες ήταν οι σκηνές που θα θυμάστε περισσότερο;
Α, είναι πάρα πολλές. Χμμμ… Η πιο αστεία σκηνή ήταν όταν βρήκα τον Mr. Bricker στο δωμάτιο της Cora κι όλο αυτό κατέληξε σε μία πολύ γελοία σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ηλικιωμένους άντρες. Οι πιο δύσκολες και συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές ήταν μετά το θάνατο της Sybil.

Ανησυχείτε ότι μπορεί εξαιτίας του «Downton Abbey» να σας ζητούν για παρόμοιους ρόλους;
Το ρόλο του Robert Crawley θα τον κουβαλάω για πολύ καιρό ακόμη, αλλά δεν θα είναι ένα ανυπόφορο βάρος. Όπως έχω δεχτεί το γεγονός ότι είμαι ψηλός και θα με χρησιμοποιούν όταν χρειάζονται ψηλούς: Βέβαια και στην επόμενη ταινία που γυρίζω υποδύομαι έναν ευγενή, τον λόρδο Mountbatten (σ.σ. η ταινία είναι το «Viceroy’s House» σε σκηνοθεσία της Gurinder Chadha).

Ο κόμης του Grantham λατρεύει το pad thai - εικόνα 3

Ποια ήταν η αντίδρασή σας όταν μάθατε ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος κύκλος;
Κανονικά ο πέμπτος θα ήταν ο τελευταίος. Αυτή ήταν η απόφαση αρχικά. Ωστόσο η δημιουργική ομάδα θεώρησε ότι αν η σειρά τελείωνε στον πέμπτο κύκλο θα ήταν κουτσουρεμένη και ότι για να ολοκληρωθούν σωστά οι ιστορίες και οι χαρακτήρες θα έπρεπε να γυριστεί και έκτη σεζόν. Οπότε η έκτη σεζόν ήταν κάτι σαν μπόνους. Υπάρχουν φανατικοί της σειράς που σίγουρα θέλουν κι άλλο…

Υπάρχουν ιστορίες για να γίνει και κάτι άλλο;
Όπως στη ζωή, μερικές ιστορίες δεν τελειώνουν. Ακόμη κι όταν τελειώσει μια σειρά, έχεις την αίσθηση ότι αυτός ο κόσμος θα συνεχίζεται χωρίς να τον βλέπεις. Εξαρτάται από τον Julian αν θα συνεχίσει αυτές τις ιστορίες σε ένα νέο μέσο, για παράδειγμα στο σινεμά.

Τι διαφορετικό έφερε το «Downton Abbey» στις σειρές εποχής;
Μεγάλο καστ, μεγάλες φιλοδοξίες, μεγάλο σκηνικό! Το «Downton Abbey» ανέβασε τον πήχη, αποδεικνύοντας ότι αν επενδύσεις σε μια υψηλού επιπέδου παραγωγή και αν οι ιστορίες και οι χαρακτήρες σου είναι καθηλωτικοί, τότε το κοινό θα σε ακολουθήσει. Αυτό βέβαια ισχύει σε οποιαδήποτε σειρά, όπως το «Game of Thrones» και το «House of Cards», όπου η μυθοπλασία Η σειρά μας έδωσε, λοιπόν, μια ώθηση στο είδος. Το «Mr. Selfridge» δεν θα υπήρχε χωρίς το «Downton Abbey». Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα; Εμφανίζεται ένας «Μονομάχος» κι έπειτα για δέκα χρόνια γυρίζονται ταινίες με σπαθιά και σανδάλια!

Περιμένατε την τεράστια επιτυχία της σειράς στις ΗΠΑ;
Ειλικρινά δεν περίμενα ότι η σειρά θα ταξίδευε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Από τη στιγμή που διάβασα το σενάριο, πίστευα ότι περιέγραφε καταστάσεις τυπικά βρετανικές. Αλλά η έννοια της κοινωνικής θέσης, της ιεραρχίας, και τα ήθη της εποχής γοήτευσαν τελικά το κοινό περνώντας μέσα από χαρακτήρες τους οποίους αγάπησε. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην αγγλική και την αμερικανική τηλεόραση; Δεν είμαστε σε ανταγωνισμό με την αμερικανική τηλεόραση. Συνυπάρχουμε στο ίδιο τοπίο. Είμαστε μέρος μιας παγκόσμιας βιομηχανίας ψυχαγωγίας, απλώς λειτουργούμε με διαφορετικό μοντέλο.

Ο κόμης του Grantham λατρεύει το pad thai - εικόνα 4

Είστε πολύ δραστήριος σε φιλανθρωπικές δράσεις για την ενασχόληση των νέων με τις τέχνες.
Υποστηρίζω ένθερμα το National Youth Theatre, γιατί από εκεί ξεκίνησα κι εγώ, καθώς και οποιαδήποτε οργάνωση ενθαρρύνει την καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών. Επίσης, στην Ινδία όπου θα βρεθώ για τα γυρίσματα του «Viceroy’s House» θα δουλέψω για τους σκοπούς της Water Aid.

Το αγαπημένο σας φαγητό είναι το pad thai. Ποιο είναι το καλύτερο ταϊλανδέζικο εστιατόριο στο Λονδίνο;
Το «Yauatcha» στο Λονδίνο. Δεν είναι ταϊλανδέζικο όμως…

Τι τρώγατε στα γυρίσματα;
Είχαμε μια πολύ καλή μαγείρισσα, τη Λίσα. Έφτιαχνε υπέροχες κοτολέτες αρνιού και φανταστικά γλυκά, όλα βασισμένα σε συνταγές της εποχής. Το καλύτερο φαγητό στα γυρίσματα ήταν ένα κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα. Άλλοτε παριστάναμε ότι ήταν κοτόπουλο και άλλοτε ψάρι. Δεν υπήρχε ποτέ ψάρι ή αστακός στο μενού, διότι αν έμεναν ώρα θα βρομούσαν.

Ο έκτος κύκλος του «Downton Abbey» προβάλλεται αποκλειστικά στο OTE CINEMA 4HD του OTE TV, κάθε Τρίτη στις 22:00.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.

2 βραδιές ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Δύο φεστιβλικά κοινωνικά δράματα από το '80 μέχρι σήμερα έρχονται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.