Βασίλαινας

Αθηναϊκός και πιο λαμπερός απο ποτέ


Kαι μόνο η αλλαγή πόστου του «Βασίλαινα» ύστερα από 90 χρόνια αραξοβόλι στο Μεγάλο Λιμάνι είναι γεγονός. Το ιστορικό μαγαζί πλασαρίστηκε εντυπωσιακά στην πιάτσα πίσω από το «Hilton», (πρώην «Αλάτσι») και φέρει την υπογραφή των γνωστών αρχιτεκτόνων Μαρίας Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα. Ο χώρος, αυστηρά μίνινιμαλ, επιλέγει τις στιλπνές μαύρες και γκρι επιφάνειες σε αντίστιξη με την τραχιά επιφάνεια των τσιμεντόλιθων και τα φωτισμένα συμμετρικά ανοίγματα ανάμεσά τους.

Ένα πλέγμα από φιάλες κρασιού με οπτικές ίνες στην οροφή κατευθύνει στρατηγικά το φωτισμό στα τραπέζια με τα ολόλευκα τραπεζομάντιλα για την ανάδειξη της λιτής art de la table και της ψιλοκεντημένης παρουσίασης των πιάτων. Η αστραφτερή γυάλινη προθήκη με τις φιάλες κρασιού στα αριστερά της σάλας υπενθυμίζει την εξαιρετική wine list με πάνω από 125 ετικέτες κυρίως από τον ελληνικό αλλά και από τον διεθνή αμπελώνα (σε τιμές απροσδόκητα φιλικές). Ένας κήπος στο πίσω μέρος «ανοίγει» ακόμη περισσότερο το χώρο με τις τζαμαρίες, μπροστά από τις οποίες προβάλλει το «Hilton». Η ψυχή του εστιατορίου, ήτοι το μενού, παραμένει με πάθος ελληνικό κι επιστρατεύει το θαλασσινό οπλοστάσιο, αφήνοντας χώρο και για κρεατοφαγικές δημιουργίες.

Ο σεφ Μάνος Γαρνέλης επιλέγει συνειδητά τις ελληνικές γευστικές σταθερές και τις αποδίδει με κομψότητα στη νέα γαστρονομική διάλεκτο. Από τα πιάτα που θυμάσαι για καιρό, η φάβα Φενεού με συκωτάκια πουλιών, σταμναγκάθι και αβγό ποσέ παναρισμένο, το ταρτάρ από γαρίδα Κοιλάδας και μαγιάτικο με πίκλες σέλερι και φινόκιο, το μαγιάτικο τατάκι, οι λαχανοντολμάδες με πουρέ κουνουπίδι και λάδι τρούφας, ο παστός μπακαλιάρος με αλλιώτικη σκορδαλιά και, βεβαίως, η πιο ωραία ταραμοσαλάτα που φτιάχτηκε ποτέ. Λαμπερός, αισιόδοξος και αθηναϊκός, ο «Βασίλαινας» κάνει σουξέ στο κέντρο και εισπράττει, όπως πάντα, χειροκροτήματα από το fan club που τον ακολουθεί κοντά έναν αιώνα τώρα.

Βρασίδα 13 (Χίλτον), Ιλίσια, 2107210501, Βασίλαινας Εστιατόριο

Ο χάρτης

Βρασίδα 13, Ιλίσια

Τηλ. 2107210501

Site: http://www.vassilenas.gr

Facebook: https://www.facebook.com/VassilenasRestaurant


Τα εστιατόρια

Αράπης - Ζωντανά όστρακα από το 1944