Φλωρεντία

Τι να δείτε

Piazza Santa Croce
Από τις πιο κεντρικές πλατείες της πόλης, φιλοξενεί τον υπέροχο ομώνυμο καθεδρικό σε ρυθμό βασιλικής, στον οποίο αξίζει να μπείτε για να θαυμάσετε τους τύμβους του Γαλιλαίου, του Μιχαήλ Άγγελου, του Μακιαβέλι και το κενοτάφιο του Δάντη.
Borgo dei Greci
Στην πλακόστρωτη πλατεία με τα πανύψηλα κτίρια και τα μεγάλα σιδερένια φανάρια βρίσκονται μερικά από τα πιο ακριβά καταστήματα καθώς και περιπλανώμενοι πωλητές δερμάτινων ειδών που επιμένουν ότι τέτοιες τιμές δεν θα βρούμε πουθενά!
Piazza della Signoria
Στην καρδιά την πόλης, τη στολίζουν το εκπληκτικό Σιντριβάνι του Ποσειδώνα (έργο του Μπαρτολομέο Αμανάτι) και το γιγάντιο romanesque κάστρο Palazzo Vecchio.
Palazzo Vecchio
Με τον ύψους 94 μέτρων πύργο του Arnolfo, το Παλιό Παλάτι αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα κάστρα της περιοχής και στεγάζει σήμερα το δημαρχείο της πόλης.
Galleria degli Uffizi
Είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Φλωρεντία από μουσειακής άποψης. Εκεί θα θαυμάσετε πολλά έργα τέχνης, ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά, αναγεννησιακούς και μπαρόκ πίνακες αλλά και τα αριστουργήματα των Μποτιτσέλι, Τιτσιάνο κ.ά. (www.uffizi.com)
Ponte Vecchio
Η ξακουστή και πολυφωτογραφημένη γέφυρα αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό θαύμα των ετρουσκικών χρόνων. Αναστυλώθηκε το 14ο αιώνα και στέκεται ακόμη σε ξύλινους πασσάλους. Επιπλέον σήμερα έχουν στοιβαχτεί πάνω της αμέτρητα κοσμηματοπωλεία.
Το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη
Από τα παλιότερα κτίρια της Φλωρεντίας (χρονολογείται τον 11ο αιώνα), χτίστηκε προς τιμήν του πολιούχου της πόλης. Οι τρεις είσοδοι της οκτάγωνης romanesque κατασκευής διηγούνται την ιστορία της λύτρωσης της ανθρωπότητας. Στο εσωτερικό του (θυμίζει μήτρα) υπάρχουν πλούσια, βυζαντινού στιλ μωσαϊκά αλλά και μια φρικιαστική εικόνα του Σατανά που καταβροχθίζει τους αμαρτωλούς - λέγεται, μάλιστα, ότι αυτή ενέπνευσε τον Δάντη στην Κόλαση.
Piazzale Michelangelo
Πάνω σε λόφο, προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα στην πόλη. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Μιχαήλ Άγγελου και το κέντρο της κοσμεί ένα μπρούτζινο αντίγραφο του Δαβίδ. Palazzo Pitti
Βρίσκεται στην περιοχή Oltrarno, που αποτέλεσε βασιλική κατοικία το 1560-1860. Άξια θαυμασμού τα μουσεία που φιλοξενούνται στο χώρο, με κορυφαία την Παλατινή Πινακοθήκη. Υπέροχη η θέα στους περίφημους κήπους Giardini di Boboli.
Palazzo del Bargello
Για τους λάτρεις της αναγεννησιακής τέχνης, αποτελεί για τη γλυπτική ό,τι το Uffizi για τη ζωγραφική. Περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών της Αναγέννησης και άλλων έργων τέχνης. Στεγάζει από το 1865 το Museo Nazionale del Bargello, συγκεντρώνοντας πολλά και σημαντικά γλυπτά της Αναγέννησης και της μικροτεχνίας διαφόρων περιόδων, μεταξύ άλλων και τα αριστουργήματα των Ντονατέλο, Λούκα ντέλα Ρόμπια, Βερόκιο, Μιχαήλ Άγγελο και Τσελίνι.
Santa Maria del Fiore
Ο διασημότερος καθεδρικός, γνωστότερος ως Duomo. Αποτελεί εξαιρετικό αναγεννησιακό δείγμα λόγω των αμέτρητων πολύχρωμων αγαλμάτων που έχουν χτιστεί στο εξωτερικό του. Έγινε ορόσημο της Φλωρεντίας λόγω του όγκου του και του ψηλού καμπαναριού του, στο οποίο μπορείτε να ανεβείτε.
Piazza della Repubblica
Από τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης, με χαρακτηριστικότερο αξιοθέατο το Arcone (αψίδα φλωρεντίνικης αρχιτεκτονικής) στη μία πλευρά και τα ιστορικά Caffe Gilli και Caffe Paszkowski στην άλλη.
Basilica di San Lorenzo
Ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στη Φλωρεντία, όπου ενταφιάστηκαν τα περισσότερα μέλη της οικογένειας των Μεδίκων.
Galleria dell'Accademia
Αποτελεί την πρώτη ακαδημία ζωγραφικής στην Ευρώπη και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, σπουδαία έργα τέχνης του Μιχαήλ Άγγελου και υπέροχους γοτθικούς πίνακες (www.uffizi.firenze.it/musei/?m=accademia).
Firenze Fiera
Κομμάτι της σύγχρονης Φλωρεντίας, αυτός ο πολυχώρος διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις και συναυλίες (www.firenzefiera.it ).

Guide
Ταξίδια για κάθε στυλ