Νάπολη

Τι να δείτε

Piazza del Plebiscito
Είναι το κέντρο της μοντέρνας Νάπολης, όπου δεσπόζουν η εκκλησία San Francesco di Paola και το Palazzo Reale με τα βασιλικά διαμερίσματα και το roof garden με την υπέροχη θέα στο λιμάνι.
Spaccanapoli
Η περιοχή έχει μια σειρά από στενά γραφικά δρομάκια αλλά και την πολυσύχναστη Via San Biaggio, η οποία διασχίζει την πόλη και αποτελεί καρδιά του ιστορικού της κέντρου, ενώ διαθέτει ενδιαφέροντα αξιοθέατα, κτίρια και καταστήματα.
Duomo
Ο γοτθικού ρυθμού καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος στον πολιούχο San Gennaro. Στη μία πλευρά του βρίσκεται η πιο παλιά εκκλησία της πόλης, η Basilica Santa Restituta, η οποία χρονολογείται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι κολόνες της προέρχονται από τον Ναό του Απόλλωνα, ενώ υπάρχουν εξαιρετικά fresca στο θόλο και αρχαιολογικά ευρήματα από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον Μεσαίωνα.
Museo di Capodimonte
Το ανάκτορο του Καρόλου ΙΙΙ έγινε από νωρίς μουσείο, διότι ο βασιλιάς κατείχε πολλά έργα τέχνης και χρειαζόταν ένα χώρο για να τα τοποθετήσει. Αποτελεί το κύριο σημείο έκθεσης και προβολής της ναπολιτάνικης ζωγραφικής και διακοσμητικής τέχνης, με πολλά σημαντικά έργα ζωγραφικής μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα και κάποια σημαντικά ρωμαϊκά γλυπτά. Αξιοσημείωτη είναι και η συλλογή Φαρνέζε (http://museodicapodimonte.campaniabeniculturali.it)
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης
Ήταν βάση του βασιλικού ιππικού στα τέλη του 16ου αιώνα, φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο της Νάπολης, αφού πρώτα ανακαινίστηκε εκ βάθρων, στις αρχές του 17ου αιώνα και σήμερα στεγάζει μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως – συμπεριλαμβανομένων και των θησαυρών από την Πομπηία (http://museoarcheologiconazionale.campaniabeniculturali.it).
Teatro San Carlo
Γνωστό για την τέλεια ακουστική του, είναι το καλύτερο μέρος στη Νότια Ιταλία για να ακούσετε όπερα. Άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το 1737 και ανακαινίστηκε το 1816, ύστερα από μια πυρκαγιά.
Παυσίλυπο
Έτσι ονόμασαν οι Αρχαίοι Έλληνες τη χερσόνησο που χωρίζει τη Νάπολη από το Πουτσουόλι, διότι θεωρούσαν ότι η ομορφιά του τοπίου και η μαγευτική θέα προς τη Νάπολη έπαυαν τη λύπη. Μπορείτε να προσεγγίσετε το Posillipo, όπως το λένε οι Ιταλοί, είτε με πλοίο (πιο εύκολα και γρήγορα) είτε με αυτοκίνητο ή λεωφορείο της γραμμής.
Mergellina
Στους πρόποδες του λόφου Posillipo, ποιητές και λογοτέχνες εκθείαζαν αυτήν την πανέμορφη συνοικία ψαράδων.
Κατακόμβες
Πρόκειται για τις παλιότερες και πιο φημισμένες ιταλικές κατακόμβες, οι οποίες χρονολογούνται από το 2ο μ.Χ. αιώνα. Στους τοίχους τους θα θαυμάσετε υπέροχες παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες. Βέβαια, δεν συνιστώνται αν είστε κλειστοφοβικοί! (www.catacombedinapoli.it)
Castel dell’Ovo
Είναι το παλιότερο κάστρο της Νάπολης και χρονολογείται από το 12ο αιώνα. Βρίσκεται στο –πρώην νησί και νυν χερσόνησο– Megaride και χωρίζει την ακτή μπροστά στο λιμάνι από εκείνη μπροστά στη Riviera di Chiaia, τη λεωφόρο με την καλύτερη θέα (ιδίως το ηλιοβασίλεμα) στον Βεζούβιο.
Castel Sant’Elmo
Χρονολογείται από το 1275 και βρίσκεται πολύ κοντά στη μονή San Martino. Στο ψηλότερο σημείο της πόλης, αξίζει να το επισκεφθείτε (όπως και τη συνοικία Vomero στον ομώνυμο λόφο) για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα μέχρι τον Βεζούβιο. Θα σας μεταφέρει εκεί τελεφερίκ από το κέντρο της πόλης.
Certosa di San Martino
Χρονολογείται από το 1325, οπότε αποτελούσε κατοικία των καρθουσιανών μοναχών, ενώ το 16ο-18ο αιώνα εργάζονταν εδώ μερικοί από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής. Σήμερα παρουσιάζονται εδώ έργα τέχνης από την Ισπανική περίοδο και την περίοδο της Δυναστείας των Βουρβόνων καθώς κι εκθέματα που συνδέονται με την τέχνη και την ιστορία της πόλης (http://museosanmartino.campaniabeniculturali.it).
Castel Nuovo
Φιλοξενείται εδώ από τα ’90s το Δημοτικό Μουσείο με μικρή, αλλά αξιόλογη συλλογή έργων τέχνης.
Santa Chiara

Χρονολογείται από το 1310 αυτή η εκκλησία/μονή, το 1943 καταστράφηκε από μια πυρκαγιά και δόθηκε κατά τη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών πολύ μεγάλη σημασία στην πιστή απόδοση των παλιών λεπτομερειών. Ο όμορφος περίβολός της αποτελεί meeting point των ντόπιων.

banner
Guide
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ