Ντουμπρόβνικ

Τι να δείτε

Stradun
Καρδιά της Παλιάς Πόλης, έχει πάρει το όνομά του από την ιταλική λέξη «stradone», που σημαίνει αυτοκινητόδρομος. Εδώ υπάρχει το αναμενόμενο μίγμα από εστιατόρια τουριστικής αντίληψης, μαγαζάκια και καφέ, μια κλασική περαντζάδα.
Gradske Zidine
Τα τείχη είναι και το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της πόλης. Θα αισθανθείτε σαν να πετάτε πάνω από την Αδριατική καθώς περπατάτε κατά μήκος τους (πρόκειται για ένα μονοπάτι 2 χλμ.) και βλέπετε το βαθυγάλανο ορίζοντα, το άγαλμα του Ευαγγελιστή Λουκά στον ομώνυμο πύργο, το νησάκι Locrum λίγο πιο μακριά, τις στέγες και τα μάρμαρα της Παλιά Πόλης στα πόδια σας αλλά και τον καταπράσινο λόφος Srd στο φόντο. Παλάτι του Διοικητή Χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και διαθέτει ακριβώς αυτόν τον αρμονικό συνδυασμό γοτθικών και αναγεννησιακών στοιχείων. Εδώ ζωντανεύει όλη η μακρά Ιστορία της πόλης μέσα από αντικείμενα εποχής, πίνακες, έργα τέχνης κι εραλδικά σύμβολα. Στο αίθριο γίνονται συναυλίες, ιδίως στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Ντουμπρόβνικ.
Katedrala Marijina Uznesenja
Πραγματικά εντυπωσιακός, αρχικά χτίστηκε από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο ως δείγμα ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία του από ένα ναυάγιο έξω από το νησί Lokrum. Ξαναχτίστηκε μετά το μεγάλο σεισμό του 1667 σε ύφος μπαρόκ. Ανάμεσα στους πολλούς θησαυρούς του είναι ο βωμός του Αγίου Ιωάννη Νέπομουκ κι ένα πολύπτυχο του Τιτσιάνο που απεικονίζει την κοίμηση της Θεοτόκου.
Palaca Sponza
Θαυμάσιο κτίριο του 16ου αιώνα με μια χαριτωμένη αναγεννησιακή στοά. Στεγάζει τα αρχεία της πόλης και διάφορους άλλους θησαυρούς. Πραγματική έκπληξη αποτελεί η Αίθουσα Μνήμης: είναι μια συγκινητική, αλλά έντονη εμπειρία, καθώς θα δείτε τα μάτια ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κροατίας (1995-1999) να σας κοιτάζουν μέσα από το χαρτί. War Photo Limited
Αφιερωμένη στην πολεμική δημοσιογραφική φωτογραφία, αυτή η σύγχρονης αντίληψης γκαλερί ξορκίζει τις πληγές του πολέμου, εκθέτοντας όχι μόνο αφιερώματα στους πολέμους της τέως Γιουγκοσλαβίας αλλά και εικόνες από διάφορες συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο (www.warphotoltd.com).
Μοναστήρι των Δομινικανών
Αρχιτεκτονικό highlight, το ογκώδες μοναστήρι-κάστρο του 14ου αιώνα διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό mix ’n’ match γοτθικών και αναγεννησιακών στοιχείων στη δόμηση (μάρμαρο και λίθος), με υπέροχα έργα μεσαιωνικής θρησκευτικής τέχνης κι έντονες ιταλικές (ιδίως φλωρεντινές) επιρροές.

Guide
Ταξίδια για κάθε στυλ