Κρακοβία

Τι να δείτε

Stare Miasto
Η Παλιά Πόλη είναι το απόλυτο must explore της πόλης. Γεμάτη ζωή και μνημεία με γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά στοιχεία. Εδώ υπάρχουν το Παλαιό Θέατρο και το φημισμένο θέατρο Juliusz Slowacki καθώς και το μοναδικό στο είδος του Piwnica pod Baranami, ένα καλλιτεχνικό καμπαρέ, όπου σύχναζε από το 1956 η αφρόκρεμα της τέχνης και των γραμμάτων που δυσκολευόταν να εκφραστεί στο ασφυκτικό πλαίσιο του κομουνιστικού καθεστώτος.
Rynek Glowny
Η κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη (200 επί 200 μέτρα!), σχεδιασμένη με τη λογική ρωμαϊκού στρατιωτικού καταυλισμού, αφού τα θεμέλιά της μπήκαν το 1257: φανταστείτε κάτι ανάλογο με την πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Μη σας ξεγελάσουν τα κτίρια, που μοιάζουν με νεοκλασικά, αν παρατηρήσετε τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και το εσωτερικό τους, θα διαπιστώσετε τα χρόνια τους. Ανάμεσά τους θα δείτε και την Dom pod Jeleniami, πάλαι ποτέ πανδοχείο όπου διέμειναν ο Γκαίτε και ο τσάρος Νικόλαος.
Zamek Krolewski
Το Βασιλικό Κάστρο, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Wawel λόγω του ομώνυμου λόφου όπου βρίσκεται, χρονολογείται από το 16ο αιώνα και γλίτωσε τόσο μια πυρκαγιά όσο και από τον Β΄ Παγκόσμιο. Σήμερα μπορείτε να επισκεφθείτε τα βασιλικά δώματα, όπου εκτίθενται οι βαρύτιμες ταπετσαρίες Arras, το πολωνικό αντίστοιχο των Gobelins. Απέναντι από το κάστρο βρίσκεται και η σπηλιά Smocza Jama.
Katedra Wawelska
Σε αυτόν τον καθεδρικό έγιναν η στέψη και η ταφή των βασιλέων της Πολωνίας και παραμένει το πιο σημαντικό προσκύνημα της χώρας. Με Ιστορία που υπερβαίνει τα χίλια χρόνια, είναι γεμάτος αριστουργηματικά έργα: highlight του το μαυσωλείο προστάτη της Πολωνίας Αγίου Στανισλάβου. Ο ναός υπήρξε τόπος ταφής εθνικών ηρώων, δύο ποιητών και πάρα πολλών επισκόπων. Επισκεφθείτε και το αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής παρεκκλήσι του Σιγισμούνδου, έργο του Φλωρεντινού Bartolommeo Berrecci.
Kosciol Mariacki
Επισκεφθείτε τη Βασιλική της Παρθένου Μαρίας, ένα μεγαλοπρεπή γοτθικό ναό του 13ου αιώνα στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, για να θαυμάσετε το αριστούργημα του σπουδαιότερου γοτθικού καλλιτέχνη ever. Στο ιερό βρίσκεται το μεγαλύτερο σε διαστάσεις (ύψος 12 μ. και πλάτους 10 μ.) γοτθικό έργο παγκοσμίως του Veit Stoss: μια σύνθεση από διακόσια ξύλινα έγχρωμα κι επίχρυσα αγάλματα που απεικονίζουν βιβλικές σκηνές.
Muzeum Czartoryskich
Αποτελεί τμήμα της Εθνικής Πινακοθήκης. Ανάμεσα στα εκθέματά του θα θαυμάσετε το «Τοπίο με τον Καλό Σαμαρείτη» του Ρέμπραντ και το διάσημο πορτρέτο της Cecilia Gallerani του Ντα Βίντσι. Και βέβαια χρειάζεται προ-κράτηση, υπάρχουν ατελείωτες ουρές αλλά και περιορισμένος χρόνος θέασης.
Fabryka Oskara Schindlera-Emalia
Αν έχετε δει τη «Λίστα του Σίντλερ», σίγουρα θα συγκινηθείτε. Πρόκειται για το πραγματικό εργοστάσιο, όπου ο Όσκαρ Σίντλερ απασχολούσε χιλιάδες Εβραίους εργάτες, σώζοντας έτσι τη ζωή πολλών από αυτούς, κι έχει μετατραπεί σε διαδραστικό μουσείο για τον Β΄ Παγκόσμιο. Το πιο συναρπαστικό είναι το «Δωμάτιο των Επιλογών»: εσείς τι θα κάνατε αν βρισκόσασταν σε αντίστοιχη θέση, δεδομένων των συνθηκών;
Nowa Huta
Στη δεκαετία του ’50, σε απόσταση 10 χλμ. ανατολικά του κέντρου, χτίστηκαν ένα γιγάντιο εργοστάσιο χάλυβα και κοιτώνες για τους εργάτες. Το μεγαλεπήβολο αρχιτεκτόνημα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στεγάζει πλέον εργατικές κατοικίες (http://english.nh.pl ).
Manggha
Ένα μουσείο ιαπωνικής τέχνης και τεχνολογίας στην Πολωνία! Μην το ταυτίσετε όμως με τα σύγχρονα manga. Τα «Manggha» είναι βιβλία με εικόνες από την παλιά Ιαπωνία και αυτό ήταν το παρατσούκλι του μποέμ συλλέκτη Feliks Jasienski, ο οποίος μάζευε φανατικά γιαπωνέζικους θησαυρούς στο Παρίσι. Θα τους απολαύσετε συγκεντρωμένους σε αυτό το όμορφο μουσείο της Παλιάς Πόλης, που ανήκει στο Εθνικό Μουσείο (www.manggha.krakow.pl ).
Βοτανικός Κήπος
Εκτείνεται σε μια έκταση δέκα εκταρίων στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian: βότανα, φυτά που αναφέρονται στη Βίβλο κι ενδημικά υπό

εξαφάνιση είδη της πολωνικής χλωρίδας. Highlight η εκπληκτική συλλογή από ορχιδέες.

banner
Guide
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ
banner
banner