Βαρσοβία

Τι να δείτε

Stare Miasto
Η Παλιά Πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς. Η γενναία προσπάθεια αναδόμησης αναγνωρίστηκε από την UNESCO με τον τίτλο του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτό το πλέγμα από δρομάκια του 14ου αιώνα διαθέτει μια νεο-μποέμ αύρα χαρακτηριστική της Βαρσοβίας. Η Αναγέννηση και το μπαρόκ συναντιούνται με γοτθικά και νεοκλασικά στοιχεία στην κεντρική της πλατεία. Τρεις μεσαιωνικές εκκλησίες, το δημαρχείο και η αγορά είναι τα βασικά αξιοθέατά της.
Nowe Miasto
Νέα Πόλη μεν, του 15ου αιώνα δε. Όπως και η υπόλοιπη Βαρσοβία, ξαναχτίστηκε εκ θεμελίων μετά των πόλεμο, έχει όμως λιγότερο κλειστοφοβική, μεσαιωνική αύρα σε σχέση με την Παλιά Πόλη. Επίκεντρο η πλατεία Rymek Nowego Miasta, πιο εναλλακτική και χαλαρή από το… αντίπαλον δέος. Τα σπίτια εδώ, όπως και στους γύρω δρόμους, έχουν έντονες τοιχογραφίες, ενώ υπάρχουν πολλοί όμορφοι ναοί, το Palac Sapiehow w Warszawie και, βέβαια, η κεντρική οδός Freta με το γνωστό μείγμα από περιποιημένα σπίτια, cafes, εστιατόρια και καταστήματα με αντίκες και σουβενίρ.
Zamek Krolewski w Warszawie
Αυτή η ογκώδης κατασκευή από τούβλο είναι αντίγραφο του αρχικού κάστρου (υπήρξε από το 14ο αιώνα η κατοικία των Πολωνών βασιλέων), το οποίο καταστράφηκε παντελώς από τους ναζί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας. Σήμερα μόνο δύο όροφοι είναι επισκέψιμοι – και μάλιστα δύο είναι και οι προδιαγεγραμμένες διαδρομές. Προτιμήστε τη Route ΙΙ, για να περάσετε από τα μπαρόκ δώματα του τελευταίου μονάρχη της Πολωνίας Stanislaw August Poniatowski και το δωμάτιο Canaletto με πίνακες-αστικά τοπία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην ανάπλαση της πόλης (www.zamek-krolewski.pl ).
Palac w Wilanowi
Πρόκειται για τις Βερσαλίες της Πολωνίας. Πέρα από την εντυπωσιακή είσοδο και τη μεγάλη τραπεζαρία στην Γκαλερί των Πορτρέτων, θα δείτε μια συλλογή από πίνακες της περιόδου μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα. Αξίζει να εστιάσετε στα επιλεγόμενα «πορτρέτα του φέρετρου» (σαν πορτρέτα Φαγιούμ), εικόνες των θανόντων φιλοτεχνημένες πάνω σε πλάκες κασσίτερου ή χαλκού (www.wilanow-palac.art.pl ).
Muzeum Powstania Warszawskiego
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου οι πατριωτικές δυνάμεις της Βαρσοβίας, που αριθμούσαν 40.000 άντρες, οργάνωσαν ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής. Το Μουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας καταγράφει όλη την Ιστορία του μέσα από «ζωντανά» απομεινάρια και high tech υλικό. Στεγάζεται σε ένα παλιό σταθμό τραμ και οι χώροι είναι κάπως «ασυμμάζευτοι», αλλά θεωρείται must. Μη χάσετε τις προβολές των αυθεντικών ιστορικών ντοκιμαντέρ που οι Πολωνοί δημοσιογράφοι έφτιαχναν και πρόβαλλαν ήδη από τη ναζιστική κατοχή.
Umschlagplatz (γκέτο της Βαρσοβίας)
Πάνω από 300.000 άνθρωποι από αυτό το εβραϊκό γκέτο μπήκαν σε φορτηγά και στάλθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Ακολουθήστε το Μονοπάτι της Μνήμης προς το Μνημείο των Ηρώων του Γκέτο (επίσης βασικό αξιοθέατο, με τα μικρά ονόματα των 450.000 θυμάτων γραμμένα σε γρανιτένιους μεγάλιθους) μέχρι το Μουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας. Σημειωτέον, η Ulica Prozna είναι η μόνη οδός που μπορεί να σας δώσει μια εικόνα πώς ήταν το γκέτο το 1943, όταν ερημώθηκε. Εγκαταλειμμένα σπίτια από τούβλο, με φωτογραφίες των θυμάτων στα κλειστά παράθυρα και ακόμη ορατά τα σημάδια από σφαίρες, ελάχιστα cafes και μαγαζιά… Στις οδούς Siena 59 και Zlota 62 μπορείτε ακόμη να δείτε τα μοναδικά εναπομείναντα τμήματα από το τείχος του.
Αρχηγείο Γκεστάπο
Αξίζει να κάνετε μια στάση στο νυν υπουργείο Παιδείας, στην οδό Szucha 25. Κάποιες αίθουσές του έχουν παραμείνει άθικτες από την εποχή (1939-1945) που γίνονταν εδώ ανακρίσεις και βασανιστήρια. Πρόκειται για ένα μουσείο για την ανθρώπινη σκληρότητα.
Biblioteka Uniwersytetu Warszawskiego
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας απέχει μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια από το πανεπιστήμιο. Πολύ ιδιαίτερη περίπτωση βιβλιοθήκης, μια και βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες ταράτσες της Ευρώπης. Ρυάκια, μονοπάτια, πρασινάδες, παγκάκια για να διαβάσετε ή να χαλαρώσετε, καλειδοσκοπική θέα στην πόλη– μέχρι και tea pavilion δώρο του Πανεπιστημίου της Οσάκα διαθέτει! (www.buw.uw.edu.pl )

Muzeum Fryderyka Chopina
Το μουσείο στεγάζεται στο ιστορικό Ostrogski Palace. Το μότο του είναι «Experience Chopin» κι εδώ πράγματι θα αποκτήσετε μια ολοζώντανη εμπειρία για το τι σημαίνει το έργο του συνθέτη – κυρίως μέσα από μια τεχνολογικά προηγμένη, διαδραστική παρουσίαση. Πραγματοποιούνται επίσης πολλά ρεσιτάλ πιάνου και άλλα events (www.chopin.museum/en ).


Park Lazienkowski


Κατά μήκος της απότομης όχθης του Βιστούλα, αυτό το πάρκο έκτασης 180 εκταρίων ήταν έργο του τελευταίου μονάρχη της Πολωνίας Stanislaw August Poniatowski. Πάρτε ξηρούς καρπούς για τα κόκκινα σκιουράκια –οι ντόπιοι τα φωνάζουν «Basia» (χαϊδευτικό του… Βαρβάρα)– και θαυμάστε τα παγώνια που βολτάρουν, το θαυμάσιο Παλάτι στο Νερό που καθρεφτίζεται στη λίμνη με τις πάπιες, την παλιά οrangerie. Ιδανικά ελάτε ένα καλοκαιρινό απόγευμα Κυριακής, για να παρακολουθήσετε ένα κονσέρτο πιάνου με έργα Σοπέν, δίπλα στο κομψό άγαλμα του συνθέτη με φόντο μια κλαίουσα ιτιά.


Ulica Piotrkowska


Την Piotrkowska, που βρίθει από αγάλματα μεγάλων Πολωνών, θα μπορούσε να έχει ο στιχουργός στο μυαλό του όταν έγραφε «και αγκαλιά θα βαδίζουμε στους μεγάλους τους δρόμους». Πρόκειται για έναν από αυτούς τους ατελείωτους αστικούς δρόμους που τα έχουν όλα: καταστήματα, cafes, σινεμά, γκαλερί, μπαράκια, κλαμπ – και πάνω από όλα class. Και να φανταστείτε ότι στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν δάσος!
Praga


Για τη Βαρσοβία είναι ό,τι το Shoreditch για το Λονδίνο. Η παλιά, άχρωμη και decadente γειτονιά, την οποία ανακάλυψαν πρώτοι οι καλλιτέχνες –διακεκριμένοι… trendspotters διεθνώς– λόγω των χαμηλών ενοικίων, της διαθεσιμότητας των κτιρίων για ατελιέ και του φτηνού κόστους ζωής. Περνώντας τον Βιστούλα, ανατολικά της Stare Miasto, θα νομίσετε ότι βρεθήκατε σε άλλη πόλη. H Praga θεωρείται το εναλλακτικό place to be, όμως εδώ πρέπει να ψάξετε για να μάθετε τι παίζει: το InfoPraga στην οδό Zabkowska 36 λειτουργεί ως γραφείο πληροφοριών. Όμως, όπως συμβαίνει συνήθως στις ανερχόμενες arty γειτονιές, να είστε προσεκτικοί – ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές μετακινήσεις.


Center for Contemporary Art


Απρόσμενο φόντο το κάστρο Ujazdowski (αντίγραφο του κατεστραμμένου παλιού, όπως τα περισσότερα στην πόλη) για τη μεγαλύτερη συλλογή σύγχρονης τέχνης της χώρας. Από τους 110 καλλιτέχνες οι 90 είναι Πολωνοί, ενώ υπάρχουν και κάποιες διεθνείς υπογραφές όπως της Ναν Γκόλντιν και της Τζένι Χόλτζερ. Έχει θερινό σινεμά, cafe κι ενδιαφέρον museum shop (www.csw.art.pl ).


Zacheta
Μία από τις σημαντικότερες γκαλερί σύγχρονης τέχνης, με αρκετές περιοδικές εκθέσεις. Ιδρύθηκε στις αρχές του προηγουμένου αιώνα και είναι από τα ελάχιστα κτίρια της πόλης που γλίτωσαν την καταστροφή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο. Εντυπωσιακή συλλογή έργων, τόσο σε αριθμό όσο και σε καλλιτεχνική αξία (www.zacheta.art.pl ).


  

banner
Guide
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ
banner
banner