Άμστερνταμ

Τι να δείτε

Κανάλια
Γνωστό και ως η «Βενετία του Βορρά», το Άμστερνταμ διαθέτει πάνω από εκατό χιλιόμετρα κανάλια, τα οποία κόβουν την πόλη σε πάνω από 90 νησιά και συνδέονται με περισσότερες από 1.500 γέφυρες. Τα τρία κεντρικά, το Herengracht (με τα ομορφότερα σπίτια των εμπόρων), το Prinsengracht και το Keizersgracht, σκάφτηκαν το 17ο αιώνα, στη χρυσή εποχή της ολλανδικής αυτοκρατορίας. Η πιο αριστοκρατική περιοχή τους είναι η νότια, ανάμεσα στο Leidsegracht και τον ποταμό Amstel. Για να πάρετε μια καλύτερη γεύση των καναλιών πηγαίνετε στο Reguliersgracht, από όπου μπορείτε να δείτε επτά γέφυρες (όλες φωτισμένες το βράδυ). Σημειώστε ότι η διασημότερη γέφυρα του Amstel είναι η Magere Brug, λόγω της ταινίας του James Bond «Τα διαμάντια είναι για πάντα».
Ιστορικό κέντρο - Πλατεία Dam
Κεντρική πλατεία και το πιο τουριστικό σημείο του Άμστερνταμ, φανερώνει πώς ήταν τον Μεσαίωνα η πόλη, πριν από τη διάνοιξη των καναλιών στα δυτικά. Εκτός από τα cafes και το Madame Tussaud, εδώ δεσπόζει το παλάτι (πρώην δημαρχείο) και δίπλα του η γοτθική Nieuwe Kerk (Νέα Εκκλησία) του 15ου αιώνα και το Μουσείο Ιστορίας, το οποίο παρουσιάζει την εντυπωσιακή ιστορία της πλατείας.
Rijksmuseum
Συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, ιδρύθηκε από τους Γάλλους στη Χάγη το 1798 και μεταφέρθηκε στο Άμστερνταμ το 1808 από τον Ναπολέοντα, ο οποίος πρόσθεσε στη συλλογή και τη διάσημη «Νυχτερινή περίπολο» του Ρέμπραντ. Εδώ θα δείτε επίσης τα έργα «Οι σύνδικοι της συντεχνίας των υφασματεμπόρων» και «Εβραία νύφη» του Ρέμπραντ, τη «Γαλατού» του Βερμέερ αλλά κι εκπληκτικά έργα άλλων Ολλανδών, όπως οι Γιαν Στέεν και Γιάκομπ βαν Ρουισντάελ (www.rijksmuseum.nl ).
Van Gogh Museum
Τα περισσότερα από 200 ζωγραφικά έργα και 500 σχέδιά του και τα έργα φίλων του ζωγράφων, όπως οι Γκογκέν, Μονέ, Τουλούζ-Λοτρέκ, συνθέτουν αυτήν την αξέχαστη εμπειρία. Από το 1973 που άνοιξε συνεχίζει να αποτελεί το must see μουσείο της πόλης (www.vangoghmuseum.nl ).
Vodelpark
Λιμνούλες, γκαζόν, εντυπωσιακοί κήποι, μονοπάτια για περπάτημα ή ποδηλατάδα θα σας ενθαρρύνουν να το εξερευνήσετε. Μοναδικός είναι και ο Βοτανικός Κήπος (Hortus Botanicus), όπου καλλιεργούνται εξωτικά φυτά ήδη από το 1638.
Artis
Περισσότερα από 6.000 ζώα (1.200 διαφορετικών ειδών), ανάμεσά τους και μερικά σπάνια, όπως η τίγρη της Σιβηρίας και πολικές αρκούδες, φιλοξενεί αυτός ο μεγάλος και καλοδιατηρημένος ζωολογικός κήπος, ο οποίος πρωτολειτούργησε το 1838 (είναι ο παλιότερος στην ευρωπαϊκή ήπειρο). Στο πλανητάριο θα εντυπωσιαστείτε από την προβολή της κίνησης των άστρων σε μια γιγάντια οθόνη, το aquarium συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο, ενώ στο γεωλογικό μουσείο θα φρεσκάρετε τις γνώσεις σας γύρω από την Ιστορία της Γης (www.artis.nl ).
Anne Frank Museum
Σε αυτό το μικρό σπίτι κρύβονταν η Άννα Φρανκ και η οικογένειά τους από το καλοκαίρι του 1942 μέχρι τον Αύγουστο του 1944, οπότε αποκαλύφθηκε μυστηριωδώς η ύπαρξή τους και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου και πέθαναν. Θα δείτε το περίφημο ημερολόγιο, το υπνοδωμάτιό τους, προσωπικά αντικείμενα και σίγουρα θα φύγετε συγκινημένοι μετά την επίσκεψή τους εδώ, όπου περνούσαν τους μέρες τους στην απόλυτη σιωπή (www.annefrank.nl ).
Rembrandthuis
Το στούντιο του ζωγράφου θα σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι θα δείτε και τον ίδιο να εμφανίζεται από κάπου. Διαθέτει σχεδόν όλες τις γκραβούρες του (250) αλλά και τις περίεργες συλλογές του από κοχύλια, όπλα, κράνη κ.ά. Οργανώνει επίσης ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις (www.rembrandthuis.nl ).
Bloemenmarkt
Στο νότιο άκρο του καναλιού Singel, αυτή η απίθανη πλωτή αγορά λουλουδιών υπάρχει από το 1862, τότε που οι βολβοί έφταναν με μαούνες. Η ανεξάντλητη ποικιλία των λουλουδιών, το περίτεχνο κλάδεμά τους αλλά και τα tips των ανθοπωλών για το τι ευδοκιμεί στη χώρα σας και τι επιτρέπεται στο τελωνείο, θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα.

banner
Guide
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ