Κοπεγχάγη

Τι να δείτε

Nyhavn
Το γραφικό λιμάνι δημιουργήθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Σταδιακά η μεγάλη ανάπτυξη οδήγησε στην κατασκευή αποθηκών και στενών σπιτιών για τους εμπόρους. Σήμερα η περιοχή είναι ιδανική για βόλτες, φαγητό και διασκέδαση. Αγκυροβολημένα δεν θα δείτε εμπορικά πλοία, αλλά ιστιοφόρα. Εδώ λέγεται ότι έγραψε τα περισσότερα παραμύθια του ο Άντερσεν. Tivoli
Ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα αναψυχής στην Ευρώπη και σίγουρα το πιο δημοφιλές στη Δανία: τρένα, συγκρουόμενα, καρουζέλ, το σπίτι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κ.ά. Η λίμνη, τα 400.000 λουλούδια και τα 110.000 βενετσιάνικα φανάρια δίνουν ιδιαίτερο χρώμα σε αυτό το πάρκο, το οποίο άνοιξε το 1843 και λειτουργεί ανελλιπώς από τότε. Εδώ θα βρείτε κι εστιατόρια, αρκεί να έχετε κάνει κράτηση. Στην κεντρική πλατεία του, αν είναι καλοκαίρι, μπορεί να πετύχετε κάποια συναυλία.
Christiansborg
Η αρχική κατασκευή τελείωσε το 1745, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια κάηκε δύο φορές, ξαναχτίστηκε κι επεκτάθηκε. Το παλάτι υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την πρώτη φωτιά το 1794, οπότε και η βασιλική οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στο παλάτι Amalienborg, όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Στο Christiansborg στεγάζονται σήμερα η Βουλή των Δανών και το γραφείο του πρωθυπουργού.
Amalienborg
Χτισμένο έπειτα από παραγγελία του Φρειδερίκου V, το παλάτι αποτελείται από τέσσερα κτίρια σε ρυθμό ροκοκό που στη μέση τους υπάρχει μια οκταγωνική πλατεία. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα κλασικού αστικού σχεδιασμού. Με την προσθήκη της μαρμάρινης εκκλησίας στο βόρειο τμήμα της πλατείας, το Amalienborg είναι σήμερα ένα διπλωματικό κέντρο, το οποίο διατηρεί τον αριστοκρατικό αέρα που είχε την εποχή που χτίστηκε. Τα φλας αστράφτουν κάθε φορά που αλλάζει η βασιλική φρουρά μπροστά από το ανάκτορο.
Rosenborg Slot
Το 1606 ο Κρίστιαν IV αγόρασε μια τεράστια έκταση γης έξω από τα τείχη της πόλης και τη μετέτρεψε σε κήπο, τον γνωστό μέχρι σήμερα Βασιλικό Κήπο. Πλέον, βέβαια, είναι ένα πολυσύχναστο πάρκο στο κέντρο της πόλης. Εδώ χτίστηκε και το κάστρο Rosenborg, το οποίο διέθετε π.χ. μπάνια με τρεχούμενο νερό και μια κρεμαστή γέφυρα που ανεβοκατέβαινε από το χειμερινό σαλόνι. Στα υπόγειά του φυλάσσονται οι θησαυροί του στέμματος (www.rosenborgslot.dk ).
Rundetarn
O Κυκλικός Πύργος χτίστηκε (όπως και τόσα άλλα κτίρια στην Κοπεγχάγη) με πρωτοβουλία του βασιλιά Κρίστιαν IV στα μέσα του 17ου αιώνα. Σε αυτόν τον πύργο (ύψους 35 μ.), σκοπός του οποίου ήταν να χρησιμοποιηθεί ως αστρονομικό παρατηρητήριο, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ο Δανός φιλόσοφος Κίρκεγκορ. Σήμερα είναι το σημείο που προτιμούν οι τουρίστες για την καταπληκτική θέα που προσφέρει.
Det Kongelige Bibliotek
Η Βασιλική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1653 από τον βασιλιά Φρειδερίκο ΙΙΙ. Λειτουργεί για το κοινό από το 1793. Από το 1999 οι Δανοί την ονομάζουν «Μαύρο Διαμάντι», καθώς αυτό είναι το εξωτερικό της σχήμα (φτιαγμένο εξολοκλήρου από γρανίτη της Ζιμπάμπουε) μετά τα έργα ανακαίνισης κι επέκτασης. Η είσοδός της σε ύψος 29 μ. λούζεται με το φως της οροφής. Στον πρώτο όροφο μπορείτε να δείτε χειρόγραφα και αυθεντικές πρώτες εκδόσεις βιβλίων των Χ.Κρ. Άντερσεν, Κ. Μπλίξεν, Σ. Κίρκεγκορ καθώς και χειρόγραφες παρτιτούρες του συνθέτη Καρλ Νίλσεν.
Christiania
Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Κοπεγχάγης. Το 1971, περί τους 800 χίπηδες κατέλαβαν ένα πρώην στρατόπεδο κι έκτοτε ζουν εδώ, άνοιξαν εστιατόρια, έκαναν παιδιά, μπήκαν κάπως στο σύστημα, αλλά αρνούνται τον έλεγχο του κράτους. Οι ίδιοι την περιγράφουν ως ένα είδος μουσείου των χίπηδων.
Lille Havfrue
Φιλοτεχνημένη από τον Δανό καλλιτέχνη Edvard Eriksen το 1913, η Μικρή Γοργόνα είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο παραμύθι του Χ.Κρ. Άντερσεν. Μάλιστα, θεωρείται σύμβολο της πόλης, αν και οι περισσότεροι Δανοί τη θεωρούν... μικρή για σύμβολο. Όντως δεν είναι λίγοι όσοι απογοητεύονται όταν φτάνουν κοντά της, περιμένοντας κάτι πιο εντυπωσιακό.

Ny Carlsberg Glyptotek


Ένας από τους ιδρυτές του παγκοσμίως διάσημου ζυθοποιείου Carlsberg, ο Carl Jocebsen (πέθανε το 1914), δημιούργησε το μουσείο το 1882 για να στεγάσει τη συλλογή του. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίας τέχνης στη Βόρεια Ευρώπη (η πτέρυγα με τα ετρουσκικά αγάλματα είναι εντυπωσιακή), αγάλματα της Αιγυπτιακής και της Ρωμαϊκής περιόδου (κι ελληνικά) και μια συλλογή γαλλικής τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα. Ξεχωρίζουν τα έργα των ιμπρεσιονιστών και των μετα-ιμπρεσιονιστών. Το κτίριο από μόνο του είναι ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό έργο δίπλα στο Tivoli. Αν είναι καλοκαίρι, μην παραλείψετε να κάνετε και μια βόλτα στον κήπο του (www.glyptoteket.dk).


Nationalmuseet


Η ιστορία της Δανίας από τις εποχές του Λίθου, του Χαλκού και του Σιδήρου, των Βίκινγκς, τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο Παλάτι του Πρίγκιπα (1774) και συνδέεται με το Christianborg μέσω της γέφυρας Marble (www.natmus.dk ).


Statens Museum for Kunst


Το κεντρικό κτίριο παρουσιάζει δανέζικη και διεθνή τέχνη μέχρι το 1900 χωρισμένη σε δύο ενότητες: στην ευρωπαϊκή από το 1300 μέχρι το 1800 και στη δανέζικη και την ευρωπαϊκή τέχνη από το 1800 μέχρι το 1900. Ο Δρόμος της Γλυπτικής συνδέει το παλιό κτίριο με το καινούργιο, στο οποίο εκτίθενται έργα του 20ού αιώνα, όπως σκανδιναβική ζωγραφική, έργα του Ματίς, έργα του κινήματος CoBra, του κυβισμού κ.λπ. (www.smk.dk ).


 


banner
Guide
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ
banner
banner