Βίλνιους

Τι να δείτε

Παλιά Πόλη
Στην κεντρική πεζοδρομημένη οδό Pilies συνωστίζονται τα cafes. Εκτός από τις σαράντα εκκλησίες-μουσεία, το περίτεχνης αρχιτεκτονικής πανεπιστήμιο και το θαυμαστό μείγμα αρχιτεκτονικών ρυθμών, θα ανακαλύψετε ελικοειδή σοκάκια που οδηγούν σε μυστικούς κήπους, κρυμμένες αυλές, ακόμη και παγανιστικούς βωμούς. Οι βασικές πλατείες είναι αυτές του καθεδρικού ναού (εντοπίστε το «μαγικό πλακάκι», όπως θέλει η παράδοση, και στριφογυρίστε τρεις φορές γύρω του κάνοντας μια ευχή) και του δημαρχείου. Η επίσκεψη στον πύργο του δούκα Gediminas, το σύμβολο της πόλης, είναι μαγευτική και η θέα από εκεί για καρτ ποστάλ.
Ουζούπις
Η «Μονμάρτρη της Βαλτικής», όπως ονομάζεται. Διασχίζοντας τη γέφυρα King Mindaguas, θα φτάσετε στην πιο συναρπαστική συνοικία της πόλης, την οποία οι κάτοικοί της ανακήρυξαν το 1997 –μισοαστεία μισοσοβαρά– «ανεξάρτητη δημοκρατία» γιορτάζουν μάλιστα την αυτονομία τους κάθε Πρωταπριλιά κι έχουν τους δικούς τους νόμους και οδόσημα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι στην πορεία εξελίχτηκε σε μία από τις μπουρζουάδικες και πιο ακριβές συνοικίες της πόλης. Προσφέρεται πάντως ακόμη για gallery hopping: εδώ θα βρείτε έργα τέχνης, γλυπτά, υφαντά και χειροτεχνήματα.
Εκκλησία Αγίας Αικατερίνης
Υπόδειγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, με έναν εντυπωσιακό διάκοσμο ζωγραφισμένο από τον αγιογράφο Simonas Cechavicius. Χάρη στη θαυμάσια ακουστική της, έχει αναδειχτεί σε αγαπημένο στέκι των φιλόμουσων, καθώς εκεί δίνονται κονσέρτα και συναυλίες Λιθουανών και ξένων μουσικών.
Μουσείο της Γενοκτονίας
Τα παλιά αρχηγεία και οι φυλακές της KGB έχουν μετατραπεί σε μουσείο των θυμάτων της γενοκτονίας που εξαπέλυσαν τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Γερμανοί, οι οποίοι επίσης κατέλαβαν τη χώρα. Ανατριχιαστικό μνημείο τα σκαλισμένα στα θεμέλια του κτιρίου ονόματα των αναρίθμητων θυμάτων.
Εθνικό Μουσείο
Το παγανιστικό, ειδωλολατρικό παρελθόν της χώρας, ο όψιμος εκχριστιανισμός της –μόλις το 14ο αιώνα– και οι πολλαπλές ξένες κατοχές καθρεφτίζονται στα εκθέματα του μουσείου και, κυρίως, στο τμήμα της ιστορικής κι εθνογραφικής μόνιμης έκθεσης.
Εθνικό Θέατρο
Σε μια χώρα που φημίζεται διεθνώς για το θέατρό της αξίζει να δει κάποιος μία από τις παραστάσεις του National Drama Theatre, το οποίο δεσπόζει στη λεωφόρο Gediminas, με έμβλημα το αρχαιοελληνικής έμπνευσης γλυπτό με τις τρεις μούσες. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Sirenos (αρχές Οκτωβρίου), μπορείτε να δείτε τις παραστάσεις των παγκόσμιου κύρους Λιθουανών σκηνοθετών Εϊμούντας Νεκρόσιους και Όσκαρας Κορσουνόβας με αυτόματη μετάφραση στα αγγλικά.

banner
Guide
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ
banner
banner