banner
banner

Μαρακές

Εκδρομές

Ουαρζαζάτ
Τρεις ώρες (200 χλμ.) από το Μαρακές, μέσω μιας εντυπωσιακής ορεινής διαδρομής πάνω στην οροσειρά του Άτλαντα βρίσκεται η Ουαρζαζάτ. Αυτή η πόλη-προπύργιο της ερήμου στο παρελθόν ήταν ένας μικρός σταθμός για τους εμπόρους των καραβανιών. Σήμερα διαθέτει δύο από τις ομορφότερες κάσμπες του Μαρόκου, την Ταουρίτ, με τους πύργους που υψώνονται από τα παραδοσιακά σπίτια, και την Άιτ Μπενχάντου (30 χλμ. από την πόλη) η οποία έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Από εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε την Οδό των Χιλίων Κάσμπα, με τις οάσεις και τα χωριά των Βερβερίνων, και να εξορμήσετε στην έρημο.
Εσαουίρα
Εκατόν εβδομήντα χιλιόμετρα από το Μαρακές, στις ακτές του Ατλαντικού. Ντυμένη στα λευκά και τα μπλε, παραπέμπει σε κυκλαδονήσι! Ανεβείτε στο κάστρο και περπατήστε κατά μήκος του ωκεανού.
Καζαμπλάνκα
Μια μοντέρνα μεγαλούπολη, με μεγάλους δρόμους, καινούργια κτίρια και πολυτελή ξενοδοχεία. Παρόλα αυτά, ακόμη κι εδώ το ανατολίτικο στοιχείο είναι εμφανές, σαν μια καλή εισαγωγή για ό,τι πρόκειται να συναντήσετε στο υπόλοιπο της χώρας. Θαυμάστε τα τζαμιά, τα υπέροχα αραβουργήματα στο Βασιλικό Παλάτι με τις εσωτερικές αυλές και τα σιντριβάνια. Αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε είναι μια επίσκεψη στο τζαμί του Χασάν του Β΄. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά του κόσμου, χτισμένο σε καταπληκτική τοποθεσία – ένα μέρος του είναι πάνω στη θάλασσα. Μην αρκεστείτε σε μια απλή εξωτερική ματιά, πληρώστε το ελαφρώς τσιμπημένο (για τα δεδομένα του Μαρόκου) εισιτήριο για να επισκεφθείτε το εσωτερικό του τζαμιού με ξεναγό. Θα θαυμάσετε την εξαιρετική αρχιτεκτονική με τα καταπληκτικά ξυλόγλυπτα, τα θερμαινόμενα δάπεδα, το νερό που ρέει στο εσωτερικό του τζαμιού αλλά και την τεχνολογία με τις οροφές που ανοίγουν ώστε οι πιστοί να είναι σε επαφή με τη φύση.
Ραμπάτ
Διοικητική πρωτεύουσα του Μαρόκου. Μια περίεργη μείξη του παλαιού με το καινούργιο στοιχείο, κάνει τη Ραμπάτ γοητευτική. Το πιο φημισμένο αξιοθέατο της πόλης είναι ο πανύψηλος μιναρές, γνωστός και ως πύργος του Χασάν, χτισμένος τον 12ο αιώνα, στο ομώνυμο τζαμί. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το μαυσωλείο του Μοχάμεντ του Ε΄ με τον τάφο του Χασάν του Β΄, του αγαπημένου βασιλιά των Μαροκινών.
Στην Kasbah de Oudaias (φρούριο της πόλης), που ορθώνεται πάνω στον Ατλαντικό ωκεανό, αξίζει ένας περίπατος στα σοκάκια με τα μικρά άσπρα σπιτάκια. Καθίστε για ένα τσάι μέντας. Αν σας παίρνει ο χρόνος, επισκεφθείτε το μουσείο παραδοσιακής τέχνης που στεγάζεται σε ένα πρώην παλάτι.
Μεκνές
Η πόλη των τειχών. Ο Μουλάι Ισμαέλ μετέφερε την πρωτεύουσα στο Μεκνές το 18ο αιώνα. Περιστοίχισε τη μεγαλειώδη πόλη με τείχη μήκους 25 χλμ., με εντυπωσιακές πύλες, και έφτιαξε παλάτια, κήπους, τζαμιά και μαυσωλεία, καθώς και εντυπωσιακούς στάβλους για το ιππικό του που αριθμούσε περί τα 12.000 άλογα. Επισκεφθείτε την πλατεία El Hadim και θαυμάστε την πύλη Bab Mansour, από τις μεγαλύτερες και πιο καλοδιατηρημένες πύλες αραβικού στιλ, διακοσμημένη με πράσινα και λευκά κεραμικά πλακάκια. Μπείτε μέσα στην αυτοκρατορική πόλη, διασχίζοντας την πύλη και επισκεφθείτε τους στάβλους και το τζαμί με τον τάφο του Μουλάι Ισμαέλ.
Φεζ
Λιγότερο τουριστική από το Μαρακές, αλλά εξίσου όμορφη, η Φεζ είναι από μόνη της ένα κόσμημα. Η παλαιότερη από τις αυτοκρατορικές πόλεις έχει τη μεγαλύτερη και ομορφότερη μεντίνα, η οποία καλύπτει μια έκταση 300 εκταρίων και έχει 250 γειτονιές-κοινότητες με ανεξάρτητο χαμάμ, σχολείο, τζαμί και φούρνο στην καθεμία. Σε κάποια σημεία, μάλιστα, τα σοκάκια είναι τόσο στενά, που όταν περνάει γαϊδούρι, θα πρέπει να μπείτε στις εσοχές από τις πόρτες για να χωρέσετε! Ένα σημείο της πόλης που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε είναι εκεί που βάφονται τα δέρματα με παραδοσιακό τρόπο. Θα ακούσετε πολλά για τη μεντίνα της Φεζ. Θα σας πουν να μην πάτε το βράδυ, αλλά και να μην κυκλοφορήσετε ούτε το πρωί χωρίς ξεναγό. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένας λαβύρινθος στον οποίο δύσκολα μπορείτε να προσανατολιστεί

banner
Guide
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ