Στοκχόλμη

Τι να δείτε

Gamla Stan
Εδώ ιδρύθηκε η Στοκχόλμη το 1252. Καλοδιατηρημένη Παλιά Πόλη, με πεζόδρομους να οδηγούν σε ιστορικά κτίρια και μουσεία, ατμοσφαιρικά cafes, μαγαζιά με σουβενίρ, το στενότερο δρομάκι της πόλης (μόλις 90 εκ. πλάτος) αλλά και πρωτότυπες ξεναγήσεις. Στην παλιότερη πλατεία της πόλης, τη Stortorget, βρίσκεται και το Μουσείο Νόμπελ, αφιερωμένο στο ομώνυμο βραβείο και τον εμπνευστή του Άλφρεντ Νόμπελ (www.nobelmuseet.se ).
Storkyrkan
Στην Παλιά Πόλη, ο καθεδρικός (1279) αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη τη χώρα. Γίνονται, μάλιστα, και οργανωμένες ξεναγήσεις (www.stockholmsdomkyrkoforsamling.se ). Highlights είναι το γλυπτό «Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος» (1489) και ο πίνακας «Παρήλιον» (1636), η παλιότερη απεικόνιση της πρωτεύουσας.
Kungliga Slottet
Σε μπαρόκ στιλ, το ανάκτορο, το οποίο ξαναχτίστηκε το 1754, αποτελείται από επτά ορόφους και περισσότερα από 600 δωμάτια και περιλαμβάνει μουσεία για την ιστορία της μοναρχίας αλλά και των βασιλικών οικογενειών της χώρας. Μείνετε για να παρακολουθήσετε και την αλλαγή της φρουράς.
Kungliga Operan
Σε αρμονικά χρώματα με τα ανάκτορα και το κτίριο της Βουλής, αξίζει να επισκεφθείτε τη Βασιλική Όπερα (1898), για να παρακολουθήσετε είτε κάποια παράσταση είτε κάποια οργανωμένη ξενάγηση (www.operan.se ).
Moderna Museet
Βρίσκεται στο νησί των τεχνών, το Skeppsholmen, και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του είδους. Πλέον στεγάζεται σε κτίριο του Καταλανού αρχιτέκτονα Rafael Moneo και η συλλογή του περιλαμβάνει έργα σουηδικής κι εν γένει σκανδιναβικής τέχνης καθώς και της διεθνούς σκηνής, όπως επίσης και φωτογραφίες και βίντεο, ενώ εμπλουτίζεται διαρκώς κι εξελίσσεται ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το cafe-εστιατόριό του (www.modernamuseet.se ).
Stockholms Stadsmuseum
Διαθέτει εκθέματα και ντοκουμέντα για την Ιστορία της πόλης, ενώ διοργανώνει κι ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις. Κυρίως όμως στο Μουσείο της Πόλης θα έρθετε για μια Millenium Tour στα χνάρια της διάσημης πλέον τριλογίας του Σουηδού συγγραφέα Στιγκ Λάρσον (www.stadsmuseum.stockholm.se ).
Vasa Museet
Από τα πιο γνωστά μουσεία της πόλης, με σημείο αναφοράς το πολεμικό πλοίο «Vasa», το οποίο βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι (1628) και ανελκύστηκε μόλις το 1961. Άκρως εντυπωσιακό, με τα πολυάριθμα σκαλιστά γλυπτά του, αφηγείται την ιστορία της κατασκευής και της βύθισής του, το χρονικό της ανέλκυσής του από το βυθό της λίμνης Malaren καθώς και της πολυετούς αποκατάστασής του (www.vasamuseet.se ).
Skansen
Στο νησί Djurgarden, διαθέτει ένα ζωολογικό κήπο, ο οποίος δίνει έμφαση στα ζώα της Σκανδιναβίας (βίσωνες, καφέ αρκούδες, ελάφια, φώκιες κ.λπ.), κι ένα υπαίθριο μουσείο, το οποίο δημιουργήθηκε για να κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις της χώρας, καθώς πρόκειται για την αναπαράσταση μιας τυπικής σκανδιναβικής πόλης του 19ου αιώνα και της καθημερινής ζωής σε αυτήν (www.skansen.se ).

banner
Guide
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ
banner
banner