Μογγολία

Τι να δείτε

Ερντενέζου
Παλιό μοναστήρι που επαναλειτούργησε το 1965 σαν μουσείο. Η UNESCO το έχει εκτιμήσει σαν πολιτιστικό θησαυρό της Μογγολίας και έχουν γίνει μικρά βήματα για την αναστύλωσή του, ενώ από το 1990 έχουν αρχίσει να μένουν εκεί μοναχοί. Λέγεται και το μοναστήρι με τους τρεις Βούδες, μια και στους τρεις, μαντζουριανής αρχιτεκτονικής ναούς του υπάρχουν περίτεχνα αγάλματα του Βούδα. Για τους ντόπιους το μοναστήρι είναι τόπος ιδιαίτερης λατρείας. Πλησιάζουν με σεβασμό, γυρίζουν τρεις φορές δεξιόστροφα γύρω από τα ιερά προσκυνήματα, σκύβουν, παίρνουν μια πέτρα και την ακουμπούν με σεβασμό πάνω σε ένα σωρό άλλες σαν προσφορά. Έξω από το Ερντενεζού υπάρχουν δύο από τους τέσσερις βράχους σε σχήμα χελώνας που όριζαν τα όρια της αρχαίας πρωτεύουσας Καρακορούμ, το σημερινό Χαρχορίν.
Ουλάν Μπατόρ
Η πρωτεύουσα, χτισμένη στα 1.350 μ. έχει πληθυσμό 668.000 κατοίκους. Μεγάλα άχαρα κτίρια και μια πλατεία τρεις φορές μεγαλύτερη από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας αποτελούν το κέντρο της, ενώ στα προάστια οι γειτονιές αποτελούνται από γιούρτες με τους φράκτες τους. Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της πόλης είναι το βουδιστικό μοναστήρι Γκαντάν Χιίντ. Χτισμένο το 1840, είναι το πιο σημαντικό προσκύνημα σε όλη τη χώρα. Ο Δαλάι Λάμα το επισκέφθηκε τρεις φορές και η τρίτη του επίσκεψη σηματοδότησε το σταδιακό άνοιγμα των μοναστηριών και τη θρησκευτική ελευθερία των Μογγόλων. Ακόμα, μπορείτε να επισκεφθείτε το χειμερινό παλάτι όπου έζησε ο τελευταίος θρησκευτικός ηγεμόνας, ο 8ος Χαν, να παρακολουθήσετε παραδοσιακούς και τελετουργικούς χορούς ή να επισκεφθείτε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου, εκτός από πετρώματα, βαλσαμωμένα πουλιά και ζώα υπάρχουν και οι δεινόσαυροι της ερήμου Γκόμπι.
Έρημος Γκόμπι
Η πιο κρύα έρημος στον κόσμο καταλαμβάνει τη νοτιοανατολική Μογγολία και τη Βόρεια Κίνα. Εκτείνεται σε μήκος 1.609 χλμ. από την Ανατολή προς τη Δύση και έχει πλάτος 966 χλμ. Εξαιρετικά κρύα και απίστευτα άνυδρη και απέραντη, φημίζεται για τους κίτρινους αμμόλοφούς της. Εδώ βρέθηκαν και σκελετοί δεινοσαύρων.

Guide
Ταξίδια για κάθε στυλ