Νέα Ζηλανδία

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Η φρεσκάδα και η ποικιλία στα προϊόντα χαρακτηρίζουν την ντόπια κουζίνα, χωρίς να λείπει και η τάση για πειραματισμούς. Η εύφορη γη και ο ωκεανός που την περιβάλλουν φέρνουν στο τραπέζι ποιοτικό φαγητό, με έμφαση στα οργανικά προϊόντα και επιρροές από Ευρώπη, Ασία, Πολυνησία αλλά και τους ιθαγενείς Μαορί. Στα κρεατικά πρωταγωνιστεί το παγκοσμίως γνωστό αρνάκι Νέας Ζηλανδίας σε μια ποικιλία συνταγών, καθώς και άλλα, όπως βοδινό, χοιρινό και κοτόπουλο. Φρέσκα ψάρια κι εξαιρετικά θαλασσινά, κυρίως ντόπιες ποικιλίες, αλλά και η δική τους εκδοχή «ταχυφαγείου», που δεν είναι άλλη από το fish and chips. Επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, που μάλιστα μπορεί κανείς να προμηθευτεί ολόφρεσκα και σε καλές τιμές από τους πάγκους που στήνονται δίπλα στο δρόμο, κοντά σε φάρμες. Ιδιαίτερη είναι η ντόπια γλυκιά πατάτα που ονομάζεται kumara κι αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά φαγητά των Maori. Αναζητήστε το μέλι Manuka αλλά και τυριά, γιαούρτι και παγωτό (με κορυφαίο το hokey-pokey, παγωτό βανίλια με κομμάτια καραμέλας) από μικρούς παραγωγούς.
Από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε είναι ένα γεύμα στα εστιατόρια που υπάρχουν στους αμπελώνες και το hangi, παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος των Μαορί που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα: το φαγητό μαγειρεύεται για πολλή ώρα σε μια τρύπα μέσα στη γη με καυτές πέτρες, δίνοντας ένα ιδιαίτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Από τους γλυκούς πειρασμούς, δοκιμάστε οπωσδήποτε την πάβλοβα, ένα γλυκό για το οποίο Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία κονταροχτυπιούνται για την πατρότητά του.
Για μια αυθεντική αίσθηση των ντόπιων προϊόντων, ο καλύτερος τρόπος είναι να περάσετε κάποιες ώρες σε μία από τις πολυάριθμες και δημοφιλείς αγορές τροφίμων τόσο στην ύπαιθρο όσο και στις μεγάλες πόλεις. Μεγάλο καλάθι και η αντίστοιχη όρεξη είναι ό,τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας. Ιδιαίτερη εμπειρία είναι και τα δημοφιλή φεστιβάλ που διοργανώνονται τακτικά με κύριο θέμα το κρασί και το φαγητό, όπου θα βρείτε την «αφρόκρεμα» των προϊόντων από όλη τη χώρα, οι γαστρονομικοί περίπατοι αλλά και τα σεμινάρια μαγειρικής.
Η Νέα Ζηλανδία τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μια από τις τοπ οινοπαραγωγούς χώρες σε ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Pinot Noir και Syrah, με πολλές εξαγωγές και βραβευμένα κρασιά. Τα οινοποιεία έχουν αυξηθεί κατά πολύ και οι επισκέψεις σε αμπελώνες για δοκιμή κρασιών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής δραστηριότητα. Οι αμπελώνες βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα, τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Νησί και υπάρχει ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο που υποστηρίζει την επισκεψιμότητά τους.

banner
Guide
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ