Τζαμάικα

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Σε γενικές γραμμές, πέρα από τα συνήθη εστιατόρια ξενοδοχείων, μην περιμένετε «εστιατορική σκηνή» στην Τζαμάικα. Η τοπική κουζίνα ακολουθεί τα πρότυπα της Καραϊβικής, με κάποιες βρετανικές επιρροές. Το νησί είναι πολύ εύφορο, με πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία μαγειρεύονται με κρέας σε πληθωρικά και χορταστικά πιάτα. Ινδοκάρυδο, γλυκοπατάτα και chocho (λαχανικό σε σχήμα αχλαδιού), μπανάνες, μάνγκο κι εσπεριδοειδή είναι στάνταρντ υλικά της καθημερινότητας^ αν και ακούγεται η χαρά του diet freak, είναι μια κουζίνα πληθωρική, αμυλώδης και μάλλον βαριά. Στα οπωσδήποτε και το jerk: μην πάει ο νους σας στο κακό, πρόκειται για ένα είδος τοπικής κουζίνας από την εποχή που κατοικούσαν στην άγρια ενδοχώρα οι επαναστάτες κατά των Άγγλων Maroons. Οι ιδιαίτεροι τρόποι με τους οποίους μαρινάριζαν, πάστωναν κι έψηναν το κρέας τους έχουν δημιουργήσει «σχολή». Μάλιστα, υπάρχει και το jerk mix μπαχαρικών. Θα καθίσετε, λοιπόν, στις πλαστικές καρέκλες ενός jerk center, θα παραγγείλετε το κοτόπουλο, το χοιρινό ή το λουκάνικό σας και θα το απολαύσετε συνοδεία παγωμένης μπίρας Red Stripe μαζί με τόνους ψητής γλυκοπατάτας ή του καρπού του αρτόδεντρου. Τέλος, εθνικό πιάτο είναι το ackee and saltfish, με το φρούτο ackee (έχει γεύση… ομελέτας), βακαλάο, κρεμμύδια και ντομάτα.

Guide
Ταξίδια για κάθε στυλ