Βιετνάμ

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Όταν κάποτε ρώτησαν τον σεφ Anthony Bourdain ποιο ήταν το καλύτερο πιάτο που είχε δοκιμάσει στα ταξίδια του ανά τον κόσμο, εκείνος απάντησε: «Ένα μπολ pho (φάα) καθισμένος σε ένα πλαστικό σκαμνί στη μέση του δρόμου στο Hanoi». Μόνο όταν βρεθείς σε αντίστοιχα σκαμνάκια δοκιμάζοντας, pho, bun cha, φρέσκα spring rolls βουτηγμένα σε nuoc mam –μια σάλτσα από ξερά ψάρια που χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα στην κουζίνα τους–, καταλαβαίνεις τι εννοούσε.
Μυριάδες μπαχαρικά, λαχανικά, φρούτα και ψαρικά όλων των ειδών σε κάνουν να λες ότι, αν η μαγειρική ήταν ζωγραφική, το Βιετνάμ θα είχε μια από τις πιο πλούσιες παλέτες. Μιλάμε για μια κουζίνα με πνεύμα και γεύση που κουβαλά επιρροές από την Κίνα, τη Γαλλία, ακόμη και την Ινδία.
Τα πιάτα που θα δοκιμάσετε στα καλά εστιατόρια του Hanoi και της Saigon θα σας ενθουσιάσουν. Ένα ολόκληρο κεφάλαιο ωστόσο στη βιετναμέζικη κουζίνα, και ίσως το μεγαλύτερο, είναι το street food. Στα must το pho, ένας μοσχαρίσιος ζωμός με φρεσκοψημένα μπαχαρικά και noodles. Προτού το φάτε, προσθέστε στο ζωμό φρέσκο δυόσμο και βασιλικό, κομματάκια από πιπερίτσα τσίλι και ένα κομμάτι lime. Κάποιοι λένε ότι η φιλοσοφία μιας ζωής κρύβεται μέσα σε αυτό το μπολ, το εθνικό πιάτο του Βιετνάμ. Στο Hanoi δοκιμάστε οπωσδήποτε Bun cha, μαριναρισμένο χοιρινό ψημένο στο κάρβουνο που σερβίρεται με vermicelli (ψιλό noodle ρυζιού), μυρωδικά και fish sauce, αλλά και Cha Ca, μαριναρισμένο ψάρι που σερβίρεται σε ένα μαγκάλι που βράζει εκείνη την ώρα μπροστά σας με φιστίκια, άνηθο μια πολύ δυνατή σάλτσα και vermicelli. Στη Saigon θα φάτε banh xeo, σαν κρέπες φτιαγμένες από ρυζάλευρο που τηγανίζονται και γεμίζονται με κίτρινα φασόλια, φύτρες, γαρίδα, χοιρινό, βασιλικό, κόλιαντρο και μέντα.

banner
Guide
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ