Λουξεμβούργο

Τι να δείτε

Βράχος Bock
Στο κέντρο της Παλιάς Πόλης υπάρχει αυτός ο πολύ μεγάλος βράχος, το εσωτερικό του οποίου χρησίμευε στους κατοίκους ως καταφύγιο. Τα πρώτα οχυρωματικά έργα έγιναν το 1746 από τον κόμη των Αρδενών. Έκτοτε κάθε κατακτητής συμπλήρωνε κι ένα κομμάτι οχύρωσης, για να γίνει το Λουξεμβούργο το μεγαλύτερο οχυρό στην Ευρώπη. Σήμερα το οχυρό μέσα στο βράχο θυμίζει ολόκληρη πόλη και είναι ανοικτό στο κοινό. Διασώζονται 17.000 μέτρα δαιδαλωδών διαδρομών που έχουν χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ ανάλογο είναι και το οχυρό Petrusse.
Chemin de la Cornice
Αυτός ο δρόμος αποκαλείται το «ωραιότερο μπαλκόνι της Ευρώπης» λόγω της θέας του στα υπέροχα σπίτια των ευγενών από τη μία και από την άλλη στην αλσατική κοιλάδα και την παλιά πόλη Grund δικαιολογούν απολύτως το χαρακτηρισμό.
Πλατεία Συντάγματος
Πανέμορφη, με υπέροχη θέα στο φαράγγι Petrusse, στους κήπους και στα υπόλοιπα μνημεία.
Κάστρο
Το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο της πόλης ιδρύθηκε από τους Φράγκους. Κατά τη διάρκεια των γαλλικών επαναστατικών πολέμων άντεξε επτάμηνη πολιορκία, αναγκάζοντας τον Γάλλο πολιτικό και στρατιωτικό Λαζάρ Καρνό να δηλώσει ότι «το Λουξεμβούργο και το Γιβραλτάρ είναι τα δύο ισχυρότερα φρούρια του κόσμου» εξ ου και ο χαρακτηρισμός της πόλης ως «Γιβραλτάρ του Βορρά».
Palais grand-ducal
Η αριστερή πτέρυγα του παλατιού του μεγάλου δούκα χρονολογείται από το 16ο αιώνα, ενώ η δεξιά πλευρά, γνωστή ως la Balance, προστέθηκε το 1741. Μπροστά από το παλάτι υπάρχει η πλακόστρωτη πλατεία Place Guillaume II, όπου μαζευόταν το πλήθος για να δει τον δούκα.
Cathedrale Notre-Dame
Ιησουητικός ναός, που η ανέγερσή του τοποθετείται στα 1613. Το 1870 αφιερώθηκε στην Παναγία και μετονομάστηκε από τον πάπα Πίο ΙΧ σε Cathedrale Notre-Dame. Αν και ο γοτθικός ρυθμός είναι κυρίαρχος, εδώ θα αναγνωρίσετε και μπαρόκ, και αναγεννησιακά στοιχεία. Στο χώρο του κοιμητηρίου βρίσκεται το εθνικό μνημείο της αντίστασης, του οποίου η βάση κοσμείται από το διάσημο χάλκινο άγαλμα του γλύπτη Lucien.
Fort Thungen
Ιστορικό φρούριο της ευρύτερης αμυντικής οχύρωσης του Λουξεμβούργου, είναι γνωστό ως το Φρούριο των Τριών Βελανιδιών λόγω των ισάριθμων δέντρων που έχουν αναπτυχθεί στο χώρο των τριών πύργων του.
Mudam
Το εντυπωσιακό νέο κτίριο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης με τη γυάλινη οροφή σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Μ. Πέι. Γειτνιάζει με το φρούριο Vauban και δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο οικοδομικό τετράγωνο. Εδώ εκτίθενται έργα φωτογραφίας, ντιζάιν και multimedia.
Musee d’Histoire de la Ville de Luxembourg
Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για την οχυρωματική πόλη, την οικονομική, την πολιτική και τη θρησκευτική της κληρονομιά, τις πολλές αλλαγές που μεταμόρφωσαν την κοινωνία κατά τον 20ό αιώνα. Ανάμεσα στα σπάνια εκθέματα, ξεχωρίζουν τα μοντέλα που δείχνουν την αστική ανάπτυξη της πόλης (www.musee-hist.lu ).

banner
Guide
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ