Συρία

Συρία

«Ahlan wa sahlan, Είστε καλοδεχούμενοι». Αυτή είναι η πρώτη φράση των Σύριων προς τους επισκέπτες οι οποίοι θεωρούνται κάτι ιερό. Οι Σύριοι θα ανοίξουν το σπίτι τους, θα σας κεράσουν καφέ, τσάι και κρύα λεμονάδα είτε βρεθείτε στη σκηνή κάποιου Βεδουίνου στη μέση της ερήμου είτε σε κάποια από τις βίλες στα παράλια της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα λαό εξαιρετικά φιλόξενο και εγκάρδιο που ώστοσο δοκιμάζεται ξανά. Η παρούσα πολιτική κατάσταση δεν αναιρεί το γεγονός πως η Συρία είναι μια χώρα που έχει να επιδείξει απίστευτο ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο και μια ατμόσφαιρα μυστηριακή που γίνεται αισθητή σε κάθε της γωνιά της, από τα στενοσόκακα της Παλιάς Πόλης στη Δαμασκό ως την απέραντη έρημο. Η αρχαία πόλη της Παλμύρας είναι ο πιο εμβληματικός προορισμός, ενώ κοντά στο διάσημο για τα παζάρια του Χαλέπι βρίσκονται και τα «Αρχαία χωριά της Βόρειας Συρίας» που συγκαταλέγονται στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Συρία όμως σημαίνει κυρίως Δαμασκός. Λένε πως στη διάρκεια ενός ταξιδιού του ο Μωάμεθ κοιτάζοντας προς τη Δαμασκό μπήκε στον πειρασμό να την επισκεφθεί, όμως αντιστάθηκε λέγοντας ότι ήθελε να βρεθεί μόνο μια φορά στον Παράδεισο. Σήμερα ο εκμοντερνισμός της Δαμασκού συνυπάρχει με τη γοητευτική ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης, τους μιναρέδες, τα χαμάμ, τα μυστηριακά της παζάρια, τα γραφικά καφενεία και τις αυλές που ευωδιάζουν από τα ξακουστά τριαντάφυλλα της πόλης. Στο τέλος της ιστορικής Ευθείας Οδού σταματά το χτες και ξεκινά το σήμερα. Το σύγχρονο πρόσωπο της Δαμασκού με τις γκαλερί, τα boutique ξενοδοχεία, τα μοντέρνα καταστήματα και τα μοδάτα εστιατόρια που αρχίζουν να ξεφυτρώνουν στην πόλη. «Ma Assalamah» λοιπόν. «Πορευτείτε με ειρήνη» εύχονται οι Σύριοι σε όποιον αναχωρεί. Δεν θα μπορούσαμε να αντευχηθούμε μάλλον κάτι πιο εύστοχο.

Αυτή την εποχή δεν προτείνεται το ταξίδι στη Συρία εξαιτίας της σοβαρής πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και ομάδων ένοπλων αντικαθεστωτικών συνεχίζονται με χιλιάδες θύματα και τραυματίες στη χώραΠότε να πάτεΠότε να πάτε Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές.

banner
banner
Guide
Ταξίδια για κάθε στυλ