Ρατζαστάν

Ρατζαστάν

Η Γη των Βασιλιάδων είναι από τους πιο αγαπημένους προορισμούς στην Ινδία. Γεμάτη χρώματα, μύθους και παραδόσεις σε κάθε βήμα, η αχανής χώρα των Rajput απαρτιζόταν από 22 βασίλεια, που το 1956 συνενώθηκαν στο σύγχρονο Rajasthan. Το πολιτισμικό μωσαϊκό είναι μια εκπληκτική σύνθεση της κουλτούρας των μαχαραγιάδων και της tribal Ινδίας, με ιστορία που χάνεται πίσω στον αρχαιότατο Πολιτισμό της Κοιλάδας του Ινδού.
Το Ρατζαστάν σε κάνει να συνειδητοποιείς τη δύναμη, το συμβολισμό του χρώματος: από τα aqua μπλε μέχρι το πράσινα του παπαγάλου και από τα χτυπητά ροζ μέχρι τα πορτοκαλί της φλόγας και τις μελένιες αποχρώσεις της ερήμου, το χρώμα εδώ είναι το μήνυμα.
Τα πάλαι ποτέ ανεξάρτητα βασίλεια έχουν το καθένα μια διακριτή πλούσια αρχιτεκτονική και πολιτισμική κληρονομιά: αμέτρητα φρούρια (Mahal) και μέγαρα (Haveli), παλάτια μπροστά σε λίμνες ή με υπέροχους κήπους, στα οποία χαίρεται κανείς να διακρίνει πάνω στον ινδουϊστικό καμβά ισλαμικά (χάρη στην επιρροή των Mughal αυτοκρατόρων) και Jain στοιχεία. Υπάρχουν ακόμη ευγενείς, απόγονοι των μαχαραγιάδων, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τα παλάτια τους σε ξενοδοχεία.
Οι πολεμιστές-πρίγκιπες έχτισαν και λάμπρυναν τις πιο σημαντικές πόλεις του Rajasthan: τη Jaipur, τη Jodhpur, την Udaipur και τη Jaisalmer. Όλες τους αποτελούν must see για τον ταξιδιώτη – γι αυτό άλλωστε και τα περισσότερα ταξιδιωτικά πρακτορεία διεθνώς αντιμετωπίζουν το Rajasthan ως αυτοτελή προορισμό.
Στα βορειοδυτικά βρίσκεται και η μεγαλύτερη έρημος της χώρας, η αφιλόξενη Thar, αλλά και δύο Εθνικά Καταφύγια Τίγρης, το Ranthambore και το Sariska Tiger Reserve.
Οι γιορτές και οι ιεροτελεστίες είναι μέρος της καθημερινότητας, ενώ τα διακοσμητικά, τα κοσμήματα και τα αντικείμενα τέχνης είναι πράγματι εκπληκτικά: η περιοχή είναι παράδεισος για αγορές σε λογικές τιμές. Όπως σε όλοι την Ινδία, οι ναοί, οι λατρευτικές εκδηλώσεις, η παραδοσιακή μουσική και ο χορός, γεμάτα χρώμα και συναίσθημα, προσφέρουν άφθονο υλικό για αναμνήσεις.
Πότε να πάτεΠότε να πάτε Καλύτερα να αποφύγετε την εποχή των μουσώνων, Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, αν και περίπου στις αρχές Σεπτεμβρίου πέφτει το Ganesh Chaturthi, το φεστιβάλ προς τιμήν του ελεφαντόμορφου θεού Ganesha, που αξίζει να το ζήσει κανείς. Οκτώβριο με Απρίλιο η ατμόσφαιρα είναι σχετικά ευχάριστη. Από τα μέσα Μαρτίου πάντως αρχίζει η ζέστη και η έντονη υγρασία – που πάντα υπάρχει στην πόλη.

banner
banner
Guide
Ταξίδια για κάθε στυλ
banner
banner