Βόρειο θαύμα 04/01/2011

Δύο νέα ντιζάιν ξενοδοχεία, σε κτίρια με ιδιαίτερη ιστορία, σε Στοκχόλμη και Άμστερνταμ μας δίνουν ιδέες για ξεχωριστές διακοπές σε δύο αγαπημένες μητροπόλεις της Βόρειας Ευρώπης.

banner

Nobis Hotel

Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης Ο διάλογος της τοπικής ιστορίας και παράδοσης με τη σύγχρονη αισθητική είναι η ειδικότητα των Σκανδιναβών και το «Nobis Hotel», το νέο μέλος των Design Hotels στη Στοκχόλμη, το αποδεικνύει­ περίτρανα. Το διάσημο ντιζάιν τρίο Claesson, Koivisto και Rune βρίσκεται πίσω από την ανακαίνιση του κτιρίου του 19ου αιώνα στην Πλατεία Norrmalmstorg, στο εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης, το οποίο κατέχει ιδιαίτερη θέση στη συλλογική μνήμη της πόλης. Εκεί έλαβε χώρα μια διάσημη περίπτωση ληστείας τραπέζης και ομηρίας το 1973, από την οποία προέκυψε και το λεγόμενο Σύνδρομο της Στοκχόλμης – λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους ληστές και τους ομήρους τους. Το ντιζάιν ποντάρει στη δημιουργία μιας οικείας και χαλαρωτικής, σαν στο σπίτι σου ατμόσφαιρας, με υλικά που ομορφαίνουν καθώς περνάει ο χρόνος. Οι κοινόχρηστοι χώροι 800 τ.μ. περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα γκουρμέ ιταλικό εστιατόριο κι ένα flagship store της σουηδικής φίρμας ρούχων Acne.

Lloyd Hotel

Design Άμστερνταμ Από σταθμός προσωρινής παραμονής των προσφύγων που έφευγαν από την Ευρώπη και αναμορφωτήριο μετατράπηκε σε μοδάτο concept hotel. Αυτό κι αν είναι δημιουργική ανακύκλωση... Στρατηγικά τοποθετημένο στις ανατολικές­ αποβάθρες του Άμστερνταμ, το «Lloyd Hotel» στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο του 1921, που του άλλαξε τα φώτα –με την καλή έννοια– το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο του Ρότερνταμ MVRDV, σε συνεργασία με μερικούς από τους κορυφαίους Ολλανδούς σχεδιαστές, όπως οι Hella Jongerius και Marcel Wanders. Τα 117 δωμάτιά του διαφέρουν μεταξύ τους σε τετραγωνικά­ και στιλ: άλλα είναι πιο country και άλλα πιο metropolitan. Στους κοινόχρηστους χώρους, τέλος, τον τόνο δίνουν τα ιδιαίτερα ντιζάιν­ κομμάτια από φίρμες όπως οι Droog και Moooi (www.lloydhotel.com).

banner

Δέσποινα Ζευκιλή